Treinkaartje Kopen

Op zoek naar het beste treinkaartje? Vergelijk de top 5 treinkaartjes voor de beste deals. Bespaar tijd en geld bij het kopen van een treinkaartje.
Treinkaartje Kopen
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Dagretour
Dagretour
Bekijk Prijs »

NS Consumenten

Voordelen
Goedkoper dan een kaartje uit de kaartjesautomaat. Geen OV chipkaart nodig. Uitprinten of via de app van NS. Gehele dag geldig. Treinreis mag onderbroken worden.
Nadelen
Een dagretour is niet geschikt als treinkaartje als je niet dezelfde dag terugreist.
Enkele Reis
Enkele Reis
Bekijk Prijs »

NS Consumenten

Voordelen
Enkele reis treinkaartje is geldig van 0:00 uur tot 04:00 uur de volgende dag. Uitprinten mogelijk of downloaden via de app. Online treinkaartje aanschaffen goedkoper dan op station. De reis mag op dezelfde dag onderbroken worden.
Nadelen
Een enkele reis is minder geschikt als je op dezelfde dag terug wilt reizen met de trein.
Tip: Beste keuze
NS Dagkaart
NS Dagkaart
Bekijk Prijs »

NS Consumenten

Voordelen
Onbeperkt reizen gedurende 1 dag (van 0:00 uur tot 04:00 uur de volgende dag). Beschikbaar voor 1e en 2e klas. OV Chipkaart niet nodig. Dagkaart combineren met Dal voordeel, Dal vrij, Altijd voordeel en Weekend vrij is mogelijk.
Nadelen
Het e-ticket staat op naam en de naam wijzigen is niet mogelijk na bestelling.
Railrunner
Railrunner
Bekijk Prijs »

NS Consumenten

Voordelen
Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis (geen eigen zitplaats). Ook geldig bij andere treinvervoerders. Slechts 2,50 euro per kind. Direct beschikbaar in de NS app of uitprinten.
Nadelen
Dit kaartje is niet geschikt voor personen van 12 jaar en ouder.
Daluren Ticket
Daluren Ticket
Bekijk Prijs »

NS Consumenten

Voordelen
10% korting op treinkaartje. Verschillende soorten daluren tickets beschikbaar, ook voor groepen. Betalen met iDeal of creditcard. Geen OV chipkaart nodig.
Nadelen
Dit treinkaartje is alleen geldig tijdens de daluren, op doordeweekse dagen tot 6.30 uur, van 9.00 tot 16.00 uur en na 18.30 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag. (bekijk website NS voor feestdagen). Treinkaartje minimaal 4 dagen van te voren kopen.

Beste Treinkaartje KopenKoopgids: Welke Treinkaartje Kopen is de beste koop van juni 2024?

De laatste jaren zijn de voordelen van het reizen met de trein een beetje bedolven onder het geweld van, met name, de low-cost vliegmaatschappijen. Toch is de trein in veel gevallen de ideale vorm van transport, zowel binnen Nederland als internationaal. Het is snel, gemakkelijk, en onderweg kan je ook nog eens genieten van de omgeving. Daarom leek het ons wel nuttig om enkele van de meest gestelde vragen (en hun antwoorden) in verband met het kopen van treinkaartjes in Nederland op een rijtje te zetten.

Hoe kan ik een treinkaartje online kopen?

Treinkaartjes kun je in ons land heel gemakkelijk online kopen. Er bestaan verschillende online verkooppunten en vergelijkingswebsites, maar de website van de NS is over het algemeen een uitstekend beginpunt. Daar kan je snel en veilig online treinkaartjes kopen. Ook kan je daar de officiële mobiele app van de NS downloaden, voor nog meer gemak.
Een treinkaartje online kopen heeft verschillende aanzienlijke voordelen ten opzichte van het kopen van treinkaartjes bij een kaartautomaat of loket. Zo wordt voor een papieren kaartje een toeslag van €1 per kaartje aangerekend. Daarnaast kan je met een online treinkaartje direct op pad en hoef je op het station niet te wachten in de rijen voor de kaartautomaten of NS-loketten.

Kan ik nog een treinkaartje kopen op het station?

Op ieder treinstation in Nederland kan je een kaartautomaat vinden van de NS of een andere vervoerder. Via het touchscreen van deze automaten kan je snel en gemakkelijk een kaartje kopen op het station zelf. Normaal gezien staan de kaartautomaten altijd op duidelijk zichtbare en makkelijk bereikbare plekken.

Treinkaartje kopen met 40% korting

Bij de NS kan je profiteren van de zogenaamde Samenreiskorting van 40%. Dat wil zeggen dat je 40% korting op je ritprijs krijgt wanneer je meereist met een familielid, vriend of collega die zelf een NS-abonnement heeft. Let wel dat de korting enkel van toepassing is tijdens de daluren. Het activeren van de Samenreiskorting kan via de app van de NS, in Mijn NS, of door deze via je OV-chipkaart en een kaartautomaat van de NS. Als je zelf abonnee van de NS bent, kan je ook drie mensen meenemen om in aanmerking te komen voor de Samenreiskorting.

Hoe werkt de treinkaartjes-actie van Kruidvat, Blokker en AH?

Jarenlang was het mogelijk om tegen zeer schappelijke prijzen treinkaartjes te kopen bij vestigingen van heel wat bekende winkelketens in Nederland, waaronder Kruidvat, Blokker en Albert Heijn. Dagkaartjes van tussen de €15 en €20 per persoon waren eerder regel dan uitzondering bij deze populaire actie, maar helaas zijn die tijden voorbij. De NS is voorlopig namelijk gestopt met de grootschalige verkoop van treinkaartjes via partijen als Kruidvat en Blokker. In plaats daarvan zullen er zo nu en dan nog wel periodieke acties worden georganiseerd in samenwerking met derden.

Hoe kan ik oefenen met het kopen van een treinkaartje?

Het kopen van treinkaartjes in Nederland is heel gemakkelijk en overzichtelijk, maar de eerste keer kan desondanks spannend zijn. Gelukkig zijn de NS-automaten op de treinstations zelf en de NS-website heel gemakkelijk te navigeren, en daarnaast bestaan er ook verschillende programma’s die je helpen om te oefenen met het kopen van een treinkaartje. Het oefenprogramma Klik & Tik is daarvan een goed voorbeeld. Overigens vind je op veel treinstations ook een NS-loket met een medewerker die je van meer informatie kan voorzien.

Kan ik een treinkaartje kopen met contant geld of een creditcard?

Bij de NS kan je treinkaartjes kopen met zowel contant geld als een creditcard. Om in cash te betalen, moet je een treinkaartje kopen bij een loket van de NS, bijvoorbeeld op het station van waaruit je vertrekt. Als je ervoor kiest om online een treinkaartje te kopen, dan kan je op de website van de NS betalen met verschillende creditcards, waaronder Visa, MasterCard en American Express. Zoals we eerder al aangaven, heeft het online kopen van treinkaartjes verschillende grote voordelen in vergelijking met het kopen van een treinkaartje bij een kaartautomaat of loket.

Ik wil mijn fiets meenemen, wat voor kaartje moet ik kopen?

In alle binnenlandse treinen in ons land mag je een fiets meenemen, behalve tijdens de traditionele spitstijden op de werkdagen (06:30 uur – 09:00 uur en 06:00 uur tot 18:30 uur). In het weekend mag je de hele dag door met de fiets op de trein, net zoals op feestdagen, en in de maanden juli en augustus. Bij de NS moet je er wel een zogenaamde Fietskaart DAL voor kopen via de website van de NS, de app van de NS, of via een NS-kaartautomaat. Online kost deze kaart €7,50, bij de automaat kost deze €8,50.

Wat is een dagkaart en een dagretour?

Dagkaarten en dagretours worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn wel degelijk twee verschillende treinkaartjes. Een Dagkaart van de NS geeft je de mogelijkheid om voor een vaste prijs een dag lang (tot 04:00 uur de volgende dag) ongelimiteerd door Nederland te reizen, zonder dat je aan hoeft te geven waar je heen gaat. Een dagretour van de NS zorgt er ook voor dat je een dag lang ongelimiteerd met de trein kan reizen, maar enkel heen en weer tussen twee treinstations naar keuze. Op de gekozen route mag je de reis ook onderbreken als je dat wenst, maar je kan niet naar stations die niet op de route liggen.

Ik wil een treinreis maken met een grote groep, kan ik groepskorting krijgen?

Bij het reizen met de trein in Nederland kan je zeker genieten van groepskortingen. Bij de NS, bijvoorbeeld, worden er NS Groepstickets (deze heetten vroeger NS Groepsretour) verkocht voor €60. Daarvoor reizen vier personen mee op het ticket en voor een extra €3 kan je tot drie personen toevoegen aan het ticket. De maximale Groepsretour bij de NS kost dus €69 voor zeven personen, oftewel €9,86 per reiziger.

Kan ik een treinkaartje kopen in de trein, of moet het per se vooraf?

Treinkaartjes kopen in de trein zelf is geen optie meer, dus zullen de nodige treinkaartjes altijd vooraf aangeschaft moeten worden. Dat kan, bijvoorbeeld, via de website of de mobiele app van de NS, of bij een van de vele NS-kaartautomaten die je kan vinden op de Nederlandse treinstations. Als je zonder kaartje wordt gecontroleerd op de trein, zal de controleur je een kaartje verkopen plus een wettelijke verhoging van €50. Wees er dus altijd zeker van dat je een treinkaartje koopt voordat je de trein op stapt.

Ik wil mijn kind meenemen, wat zijn de regels voor kaartjes voor kinderen?

Dat is absoluut geen probleem, want er bestaan verschillende speciale tickets voor kinderen bij de NS. Om te beginnen reizen kinderen van tussen de 4 jaar en de 11 jaar oud gratis onder begeleiding van een volwassene. Daarvoor moet de betreffende kinderen wel in het bezit zijn van een persoonlijke OV-chipkaart (eenmalig €7,50 betalen) en een Kids Vrij-abonnement. Kinderen jonger dan vier jaar oud reizen altijd gratis mee met een volwassene.

Een kind dat alleen reist of nog geen Kids Vrij-abonnement heeft, kan voor €2,50 een zogenaamd Railrunner-kaartje kopen. Daarmee kan hij of zij gedurende een hele dag door heel Nederland reizen met de trein. Railrunner-kaartjes van de NS kunnen snel en veilig online gekocht worden met iDeal of een creditcard.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Treinkaartje Kopen

Hoe kan ik een treinkaartje kopen?

Je kunt een treinkaartje kopen bij de NS-kaartautomaten op het station, via de NS-website of app, of bij een kaartjesbalie op het station.

Kan ik mijn treinkaartje ook online kopen?

Ja, je kunt je treinkaartje online kopen via de NS-website of app. Je kunt het dan direct op je smartphone laden of uitprinten.

Moet ik mijn treinkaartje van tevoren kopen of kan ik het ook op de dag zelf kopen?

Je kunt zowel vooraf als op de dag zelf een treinkaartje kopen. Het is echter vaak voordeliger om je treinkaartje van tevoren te kopen, omdat er dan vaak aanbiedingen en kortingen beschikbaar zijn.

Kan ik een treinkaartje ook kopen bij de conducteur in de trein?

In de meeste gevallen moet je je treinkaartje vooraf kopen. Als je geen geldig treinkaartje hebt bij het instappen, riskeer je een boete.

Kan ik mijn treinkaartje ook annuleren of wijzigen?

Dit hangt af van het type treinkaartje dat je hebt gekocht. Bij veel treinkaartjes is annuleren of wijzigen niet mogelijk. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden te controleren voordat je een treinkaartje koopt.

Top 5 Beste kopen
Logo