Airfryer

De traditionele friteuse wordt steeds meer verdrongen door de airfryer. Onbekend is onbemind? Hoeft niet zo te blijven. Lees hieronder alles over de airfryer.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Philips Airfryer XL Connected HD9280/70
Philips Airfryer XL Connected HD9280/70
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Automatische bakprogramma's. Inclusief bakvorm voor bijv. taarten. Lucht wordt goed verdeelt voor betere bakresultaten. Warmhoudfunctie van 30 minuten. Stil tijdens gebruik. Licht qua gewicht.
Nadelen
Deze airfryer heeft geen voorverwarmingsstand.
Inventum GF500HLD
Inventum GF500HLD
Voordelen
Aantrekkelijk geprijsd. Geschikt voor gezinnen. Inclusief handig kookrek voor meerdere groentes tegelijk.8 verschillende bakprogramma's. Stevige en stijlvolle behuizing van RVS. Slechts 3 minuten opwarmtijd.
Nadelen
Er zit geen geurfilter in de airfryer.
Tip: Beste keuze
Philips Airfryer HD9285/90 XXL Connected
Philips Airfryer HD9285/90 XXL Connected
Voordelen
De Philips Airfryer HD9285/90 XXL Connected is spraakgestuurd en koppelbaar aan de NutriU app, waarmee recepten direct naar het apparaat gestuurd kunnen worden. Met een capaciteit van 1,4 kg is hij ideaal voor 4-5 personen. De 16 bereidingsfuncties maken diverse kookstijlen mogelijk. Onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig en de QuickClean-mand vergemakkelijkt de reiniging.
Nadelen
Geen meegeleverde accessoires.
Tefal Easy Fry & Grill EY5058
Tefal Easy Fry & Grill EY5058
Voordelen
Automatische bakprogramma's, instellen niet nodig. Uitstekend werkend geurfilter. 3D Air Pulse technologie voor knapperig eindresultaat. Laadvermogen van 1,2 kilo. (3-4 personen tegelijk) Makkelijk bedienbaar via touchscreen.
Nadelen
Geen ingebouwd vetfilter om vet af te voeren tijdens gebruik.
Philips Airfryer Essential HD9200/90
Philips Airfryer Essential HD9200/90
Voordelen
De Philips Airfryer HD9200/90 bereidt gerechten met tot wel 90% minder vet, wat resulteert in gezondere maaltijden. Het apparaat biedt een veelzijdigheid aan culinaire mogelijkheden. Energiezuinig en heeft een timer voor gebruiksgemak.
Nadelen
Bakcapaciteit van 800 gram is kleiner dan veel andere airfryers.

Beste AirfryerKoopgids: Welke airfryer is de beste koop van juni 2024?

Waar moet ik op letten als ik airfryers ga vergelijken?

Doe geen impulsaankoop, maar denk eerst goed na vooraleer je een airfryer aanschaft. Waarvoor ga je hem gebruiken? Zijn bitterballen en gezonde patat je enige wensen? Dan volstaat een eenvoudig toestel. Wil je echter als een echte keukenprins(es) aan de slag ermee? Kies dan beter een duurdere variant met meer accessoires.
Het oog wil ook wat. Een airfryer blijft meestal op het aanrecht staan, dus is het wel leuk als hij matcht met de rest van je keukeninrichting en jouw stijl. Tip: mocht je hem toch opbergen, laat het toestel dan zeker voldoende afkoelen.
Koop je het meest populaire merk of doe je je eigen ding? Wat is je budget? En zelfs binnen eenzelfde merk heb je nog de keuze uit verschillende types en groottes. Een goed doordachte keuze zal je veel plezier en voldoening opleveren.

Welke airfryers zijn bestempeld als beste koop 2024 en als beste getest?

De Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 wordt momenteel beschouwd als “beste koop”. Voornaamste redenen hiervoor zijn de Fat Removal-technologie (waarbij overtollig vet aan je gerecht wordt onttrokken), de handige ontdooifunctie, het feit dat dit toestel geschikt is voor gezelschappen tot vijf personen en het uitgebreide receptenboekje.

De Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90 is dan weer de “best geteste airfryer” van het moment. Dit heeft hij te danken aan de Smart Sensing-technologie (waarbij allerlei sensoren je ingrediënten gaan scannen en zo de juiste temperatuur en baktijd bepalen), het feit dat je zelf instellingen van je lievelingsgerechten kunt opslaan, de Fat Removal-technologie en het feit dat binnenpan en mandje in de vaatwasser kunnen.

Is een airfryer echt gezonder dan een reguliere frituurpan?

Heel zeker. Laten we even vergelijken.

In een friteuse doe je frituurolie of frituurvet. Deze wordt opgewarmd en zo worden je patat en snacks zeer snel gaar. Maar je voeding zuigt ook een deel van de olie op. Zelfs wanneer je je gefrituurde snacks achteraf even op keukenpapier laat uitlekken, krijt je nog een heel deel van het vet binnen. Op deze manier frituren is dus best wel ongezond te noemen.

Gezond frituren? Het bestaat wel degelijk, namelijk met de airfryer. Want daar heb je geen vet voor nodig. Qua vetgehalte scheelt dit dus een slok op een borrel. Voor wie calorieën telt, is een airfryer dus een heel goed idee. Deze manier van voedsel bereiden verlaagt het vetgehalte in je voeding wel met driekwart. Voorstanders van gezonde voeding en allerlei consumentenorganisaties zullen om deze reden steeds een airfryer verkiezen boven een gewone frituurpan.
Een kleine kanttekening toch: overdrijf niet en zet de temperatuur van je airfryer niet té hoog. Er ontstaat, ook bij hete lucht, nog steeds acrylamide tijdens het verhitten. Dat gebeurt namelijk bij het frituren of bakken van voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel. De hoeveelheid acrylamide is bij een airfryer wel een heel stuk minder dan bij traditioneel frituren.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer is een alternatief voor de traditionele friteuse. Zoals het woord aangeeft, gaat het toestel bakken (fryer) met lucht (air). Een airfryer warmt de lucht op tot ongeveer 200°. De hete lucht circuleert voortdurend door het toestel en op die manier garen je gerechten aan alle kanten en krijgen ze een krokant korstje. Een airfryer is echter veel meer dan een gewone friteuse. De mogelijkheden zijn ruimer: je kan ermee frituren, bakken en grillen en je kan er veel meer gerechten in klaarmaken. Een airfryer is een multifunctioneel apparaat dat bovendien niet ruikt naar frituurvet.

Wat zijn de nadelen van een airfryer?

Een airfryer is niet goedkoop. De dure aanschafprijs win je achteraf wel terug doordat het toestel energiezuiniger is dan een friteuse en je geen olie hoeft te kopen.

Airfryers nemen nogal wat ruimte in beslag en komen soms log over. Je hebt ook extra plaats nodig aan de voorkant van het toestel om de mand eruit te kunnen halen. Tip: plaats het toestel zeker niet in een hoekje – een fout die veel mensen maken – want dan kan de lucht niet goed in en uit het toestel en dit levert slappere patat op. Zorg ook voor een stabiele ondergrond.

Tijdens hun werking maken aifryers wat lawaai en de baktijden zijn langer dan bij de traditionele frituurpan.
Je maakt je airfryer best na iedere beurt schoon, anders loop je het risico dat bepaalde onderdelen niet meer schoon te krijgen zijn en je wisselstukken moet kopen.

Sommige consumenten klagen dat het snoer bij de meeste toestellen te kort is. Het is een algemeen euvel: om kosten te besparen, maken veel producenten van elektrotoestellen hun apparaten tegenwoordig met een korter snoer. Dit probleem kun je verhelpen door gebruik te maken van een verlengsnoer, maar dit oogt natuurlijk minder fraai op je aanrecht.

Tot slot de smaak: natuurlijk is die anders dan de snacks die je in de frituur koopt, maar over smaak valt niet te twisten. Het is een persoonlijk iets. Wat de één lekker vindt, vindt de ander maar niets.

Wat is een dubbele of een duo airfryer?

Het woord zegt het eigenlijk zelf: een dubbele of duo airfryer is een airfryer waarmee je dubbel zoveel kunt klaarmaken. Met andere woorden: het toestel heeft twee afzonderlijke manden waarmee je tegelijkertijd twee verschillende gerechten kunt bereiden. Een duo airfryer neemt dus meer plaats in beslag dan een gewone airfryer, maar het handige is dat je op hetzelfde moment twee gerechten kunt klaarmaken die een andere bereidingswijze hebben. Je bespaart dus een hoop tijd met een dubbele airfryer. Overweeg goed het voor en het tegen vooraleer je beslist of een dubbele airfryer iets voor jou is.

Wat is een airfryer XXL precies?

Net zoals bij kledij, duidt de term XXL op de grootte. Een airfryer XXL is de grootste in zijn soort. Met XXL-modellen kun je maaltijden bereiden voor 4 tot 5 personen. XXL-apparaten zijn niet alleen de grootste, maar ook de krachtigste. Ze verbruiken dus ook iets meer energie. Ze bieden meer mogelijkheden op vlak van bereiding doordat er een groter aanbod aan accessoires beschikbaar is. Een airfryer XXL is dus het grote broertje van de gewone airfryer.

Kan ik ook een goedkope airfryer kopen bij de Action, Lidl of Kruidvat of kan ik beter bij een webwinkel zoals Coolblue of Mediamarkt kopen?

Airfryers worden op tal van plaatsen verkocht, zowel in fysieke winkels als online. Je vindt ze in alle bovenstaande winkels en op nog veel meer plekken. Niet ieder merk wordt overal te koop aangeboden, maar de meest populaire airfryers vind je wel haast overal. Het loont zeker de moeite om aanbiedingen te vergelijken. Soms voeren merken een promocampagne en soms hebben winkelketens speciale aanbiedingen. Ga je graag de verschillende modellen in het echt bekijken of baseer je je liever op online informatie en reviews? Heb je liever je toestel direct mee naar huis of kies je voor het gemak van thuisbezorging? Aan jou de keuze. Vergelijk vooral geen appelen met peren. Voor kwaliteit moet uiteindelijk betaald worden. De garantievoorwaarden blijven trouwens dezelfde, waar je je toestel ook koopt.

Wat zijn populaire merken airfryers op dit moment?

Tientallen merken hebben een airfryer op de markt gebracht. Het is daardoor moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Eén merk spant echter de kroon: bijna driekwart van de airfryergebruikers in Nederland haalt een Philips airfryer in huis. Het merk doet het in alle tests uitstekend. Princess, Inventum, Blokker en Tefal maken de top 5 compleet. Alle airfryers werken grosso modo volgens hetzelfde principe, maar de toestellen verschillen onderling wel lichtjes van elkaar. Zo komt er bij sommige totaal geen olie aan te pas en moet je bij andere toch een lepeltje olie toevoegen. Sommige toestellen hebben een lade, andere een draaiarm. De meeste mensen kiezen een toestel op basis van populariteit, kwaliteit, budget en design.

Welke accessoires zijn er allemaal beschikbaar voor een airfryer en wat kan je ermee?

Eerst en vooral: accessoires zijn geen must. Je kunt prima aan de slag met de airfryer zoals hij standaard wordt geleverd. Wil je echter uitgebreider genieten van je airfryer, dan zijn er een hele reeks accessoires beschikbaar, te veel om allemaal op te sommen eigenlijk. Je vindt ze uitgebreid online. We selecteren enkele vaak gebruikte en handige accessoires.

De bakplaat heeft een anti-aanbaklaag en past mooi in je airfryer. Je toestel wordt niet vies en de bakplaat is ook handig voor meer vloeibare bereidingen zoals omelet.
De bakvorm is dieper dan de bakplaat en is perfect voor stukken vlees en groenten.

Een erg handig accessoire is het spatdeksel. Dit voorkomt dat je airfryer gaat roken doordat vet opspat tegen de verwarmingsspiraal.
Vaak worden accessoires ook als set aangeboden, waarbij de totaalprijs goedkoper uitvalt dan de som van de prijzen van de afzonderlijke accessoires. Ben je van plan om van alle accessoires gebruik te maken, dan is dit een goede keuze.

Welke producten kan ik allemaal in een airfryer doen?

Een airfryer is eigenlijk een soort convectieoven. Daardoor kun je er veel meer in klaarmaken dan in een friteuse. Even een (niet volledige) opsomming.
Bij een airfryer denk je uiteraard in de eerste plaats aan patat en snacks uit de frituur. De meeste mensen gebruiken een airfryer hiervoor inderdaad frequent. Je kunt zowel diepvriesfriet als zelfgemaakte friet bereiden. Maar eigenlijk kun je allerlei aardappelproducten bereiden in de airfryer, denk maar aan kroketten of zelfs verse aardappelen.

Wie gezond zegt, denkt zeker aan groente. Jawel, de meeste groente laat zich heerlijk bereiden in dit apparaat. Je kunt ze bakken, maar ook grillen. Een grillpan is een handig accessoire.

Vlees en gevogelte zijn nog zo’n succesnummers. Vergelijk het met een barbecue. Sla gerust aan het marineren, zodat het eindresultaat een heerlijk mals stukje vlees of gevogelte is. Ook vleesvervangers laten zich trouwens goed bereiden in de airfryer. Denk maar aan kaasburgers en falafel.

Vis kan in principe, maar is wel een stuk lastiger. Vis gaat namelijk snel kleven. Door vis te vermengen met groente, kun je dit voorkomen.
Met een airfryer kun je ook bakken of afbakken. Snel een afbakbroodje of zelf warme bakker spelen? Het is allemaal mogelijk. En het geurt natuurlijk heerlijk. Zelfs cake, muffins en taart kunnen klaargemaakt worden met de airfryer.
Het lijstje is zeker niet compleet. Speur het internet maar eens af of experimenteer zelf wat en je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is met zo’n toestel. Alleen voedingswaren in vloeibaar beslag of gerechten die je kookt in water (zoals gedroogde pasta) lukken niet. Een airfryer is eigenlijk lang geen friteuse. Je mag best wel spreken van een multicooker.

Hoe kan ik een airfryer het beste schoonmaken of schoonhouden?

Een airfryer bestaat uit verschillende onderdelen. Hoe maak je die schoon?

De buitenkant is eenvoudig. Die wordt niet vet zoals een friteuse. Een licht vochtig doekje volstaat dus om van je airfryer opnieuw de glanzende eyecatcher van je aanrecht te maken.

De pan maak je schoon met wat afwasmiddel en warm water. Aangekoekte etensresten laat je een tiental minuutjes weken en verwijder je dan met een zacht sponsje of borsteltje. Opgelet: gebruik geen schuursponsjes, want zo is er risico dat je de anti-aanbaklaag beschadigt. Schoonvegen met een droogdoek en klaar. Om achteraf minder werk te hebben, kun je aluminiumfolie in de pan doen tijdens het bakken. En wil je eventuele vieze geurtjes doen verdwijnen, smeer dan de pan in met citroen en laat dit even inwerken. De pan mag ook in de vaatwasser.

Ook de mand mag in de vaatwasser. Of je kunt het mandje met de hand afwassen, net zoals de pan. Voor de wanden van het mandje mag je geen schuurspons of harde borstel gebruiken, voor de onderkant wél.

En dan is er nog het verwarmingselement. Dat moet steeds op zijn plaats blijven. Om er goed bij te kunnen, kun je de airfryer omdraaien. Hoekjes en kantjes kun je eventueel bereiken met een tandenborstel of satéprikker.

Tip: maak je airfryer schoon na elke bereidingsbeurt. Anders wordt het dubbel zo lastig en krijg je veel sneller last van vieze geurtjes.

Waar vind ik de verschillende baktijden voor een airfryer?

Er bestaat niet zoiets als één universele baktijd per gerecht die voor elke airfryer geldt. Baktijden kunnen verschillen naargelang het type airfryer waarover jij beschikt. De merken zelf bieden de consument op papier of online overzichten van wat er allemaal in de airfryer kan en hoeveel minuten en op hoeveel graden je de ingrediënten best in het mandje doet. Sommige modellen zijn voorgeprogrammeerd. Je hoeft dan enkel het bakprogramma te kiezen en het toestel doet de rest. Op meer en meer verpakkingen van voedingswaren staat tegenwoordig ook info over de bereidingswijze in de airfryer. Maar zoals hierboven gezegd: neem dit met een korreltje zout, want elk toestel is verschillend. Jijzelf bent de beste leermeester: door enkele keren je toestel te gebruiken, leer je al snel na hoeveel tijd je favoriete gerechten klaar zijn en heb je helemaal geen gebruiksaanwijzingen meer nodig als geheugensteuntje.

Veel bijgeleerd? Nu je de airfryer grondig onder de loep hebt genomen, kun je ongetwijfeld een veel doordachtere beslissing maken en kiezen voor een airfryer op maat van jouw wensen en behoeften.

Philips Airfryer XL Connected HD9280/70
Inventum GF500HLD
Philips Airfryer HD9285/90 XXL Connected
Tefal Easy Fry & Grill EY5058
Philips Airfryer Essential HD9200/90

Veelgestelde vragen over een Airfryer

Wat is een airfryer precies?

Een airfryer is een keukenapparaat dat hete lucht gebruikt om voedsel te koken en te frituren zonder (of met minimale) olie, wat resulteert in een knapperig eindresultaat dat vergelijkbaar is met traditioneel frituren.

Is koken met een airfryer gezonder dan traditioneel frituren?

Ja, omdat airfryers minimale tot geen olie gebruiken, bevatten de gerechten die erin bereid zijn over het algemeen minder vet en calorieën in vergelijking met traditioneel gefrituurd voedsel.

Welke soorten voedsel kan ik in een airfryer bereiden?

Naast frietjes en snacks kun je met een airfryer ook vlees, vis, groenten, gebak en zelfs pizza bereiden. De mogelijkheden variëren afhankelijk van het model en de accessoires.

Hoe maak ik een airfryer schoon?

De meeste onderdelen van airfryers, zoals de lade en het mandje, zijn vaak vaatwasmachinebestendig. Voor handmatige reiniging kun je warm zeepsop en een zachte borstel gebruiken.

Moet ik de airfryer voorverwarmen voordat ik ga koken?

Hoewel sommige modellen aanbevelen om voor te verwarmen voor een nauwkeurigere kooktijd, kunnen de meeste airfryers voedsel bereiden zonder voorverwarming. Het is echter goed om de gebruiksaanwijzing van het specifieke model te raadplegen.

Top 5 Beste kopen
Logo