Airfryer
Bijgewerkt: Oktober 2021

Airfryer

Airfryer

Je ziet ze steeds vaker terug in menig huishouden: een airfryer. Waar vroeger de friteuse de standaard was voor het bakken van frietjes en snacks, heeft de airfryer deze rol in feite overgenomen. En de airfryer kan nog veel meer dan dat, want deze hete lucht friteuse is uiterst veelzijdig. Hieronder kun je meer lezen over wat de airfryer nu precies is, welke voor- en nadelen er aan kleven, waar je op moet letten als je een airfryer kopen gaat en welke merken en soorten op dit moment populair zijn.

 

Wat is een airfryer?

Simpel gesteld is een airfryer een friteuse die gebruik maakt van hete lucht. Binnen in dit keukenapparaat circuleert op hoge snelheid hete lucht, wat er voor zorgt dat het voedsel gegaard wordt. Een grote hoeveelheid vet zoals bij de reguliere friteuse is dus niet meer nodig. Bovendien is een airfryer een stuk veelzijdiger. In feite is de term ‘friteuse’ ietwat misleidend. Waar de airfryer begon als gezonder alternatief voor de normale friteuse, kun je inmiddels ook grillen, bakken, braden en poffen in de airfryer. Het is dus een zeer veelzijdig apparaat.

 

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

De airfryer is van origine ontwikkeld om een gezonder alternatief aan te bieden voor de friteuse. Je gebruikt geen vet en veel minder olie om eten te prepareren. Zoals hierboven ook al werd benoemd, zijn airfryers tegenwoordig veelzijdiger dan ooit. Zeker de meer geavanceerde modellen doen je versteld zijn als het gaat om wat ze kunnen. Bovendien heb je veel minder last van vieze geurtjes bij een airfryer in vergelijking met een friteuse. Tot slot gaat schoonmaken eenvoudig en snel, en zijn airfryers uiterst gebruiksvriendelijk.

 

Wat zijn de nadelen van een airfryer?

Airfryers zijn er in diverse maten, waardoor de keuze reuze is (en soms, lastig). Kleinere airfryers hebben weinig ruimte en minder capaciteiten. Om het meeste uit een airfryer te halen, heb je al snel één van de duurdere varianten nodig. Echter heeft niet iedereen hier het budget voor. 

 

Waar moet ik op letten als ik een airfryer wil kopen?

Diverse eigenschappen kun je in het oog houden bij de aankoop van een airfryer. Ten eerste zijn er de functies. Hierbij kun je denken aan eventueel aanwezige bakprogramma’s, zodat je zelf niets hoeft in te stellen. Ook functies zoals startuitstel, filters (geur en vet) en een instelbare temperatuur zijn van belang. Eigenschappen zoals de laadruimte en de geschiktheid voor een x aantal personen zijn tevens van invloed op je keuze.

 

Welke merken en types airfryer zijn populair in 2021?

De koning op het gebied van Airfryers is Philips. De Avance airfryers doen het goed op dit moment. Deze heb je in verschillende groottes, van XL tot aan XXL. Vooral de Philips Avance Airfryer XXL HD9654/90 en de XXL HD9650/90 Zwart springen er bovenuit. Vaak zijn dit ook de meest geavanceerde modellen. Andere merken die opvallen zijn Tefal, Inventum en Princess.
 

Beste Airfryer aanbiedingen van Oktober 2021