Stoomgenerator
Bijgewerkt: Maart 2023

Stoomgenerator

Stoomgenerator

Een stoomgenerator is een handig apparaat dat stoom creëert. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor strijkijzers. Met een stoomgenerator kun je ontzettend snel strijken. Hiermee bespaar je veel tijd vergeleken met een normaal strijkijzer. Het is erg eenvoudig om een stoomgenerator te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je bloesjes en jasjes in één klap weer helemaal kreukvrij zijn. In dit artikel lees je hoe een stoomgenerator werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Ook lees je waarop je moet letten wanneer je er één wilt aanschaffen en wat de populairste merken en types zijn. Bekijk direct de top 5 best verkochte stoomgeneratoren van dit moment als je geen tijd hebt om alle modellen te vergelijken.

 

Wat is een stoomgenerator?

Een stoomgenerator is een apparaat dat stoom opwekt, oftewel genereert. Het wordt ook wel een warmtewisselaar genoemd. De stoomgenerator draagt namelijk warmte over aan onder druk staand water, wat daardoor verdampt. Hierdoor produceert het stoom. Deze stoom wordt gebruikt voor bepaalde processen. Denk daarbij aan het opwekken van mechanische energie of het overdragen van warmte. Een stoomgenerator wordt vooral gebruikt in een stoomstrijkijzer. Ook een fluitketel is in principe een stoomgenerator. Het doel is dan niet om stoom te genereren maar om kokend water te creëren. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een stoomgenerator?

De voordelen van een stoomgenerator zijn dat je er ontzettend snel en eenvoudig kleren mee kunt strijken. Zo kun je je nette kleding zo snel mogelijk weer helemaal kreukvrij maken. Het apparaat is makkelijk te gebruiken, dus je hebt geen instructies nodig. Ook neemt het apparaat weinig ruimte in en is het dus makkelijk op te bergen. Nadelen van een stoomgenerator zijn dat het apparaat energie gebruikt en regelmatig opgeladen moet worden. Wil je dus je hele garderobe in één keer strijken, dan kan het zijn dat het apparaat tussendoor moet worden opgeladen.

 

Waar moet ik op letten als ik een stoomgenerator wil aanschaffen?

Wil jij een stoomgenerator aanschaffen? Dan is het vooral belangrijk dat je let op de kwaliteit. De kwaliteit hangt erg af van het merk, maar ook van het type. Sommige apparaten hebben een hogere waterreservoircapaciteit en een hogere druk. Ook de stroomstoot is van belang voor de kwaliteit. Daarnaast kun je kiezen uit een automatische of een handmatige stoom- en temperatuurkeuze. Tot slot kun je kijken naar een zelfreinigend apparaat, zodat deze automatisch wordt ontkalkt. 

 

Wat zijn populaire merken en types stoomgeneratoren in 2022?

Er zijn vele merken die stoomgeneratoren produceren. Zo zijn er bijvoorbeeld Philips, Tefal en Tristar. Ook Braun en AEG komen vaak goed uit de testen. Deze merken staan erom bekend dat ze goede kwaliteit leveren. Maar het is vooral belangrijk wat voor type stoomgenerator je kiest en wat voor functies het heeft. Welk type je nodig hebt, hangt vooral af van hoevaak je het apparaat gaat gebruiken. Strijk je alleen één keer per week een paar bloesjes? Dan hoef je niet het beste en duurste apparaat te kopen.

Beste Stoomgenerator aanbiedingen van Maart 2023