Solar Fontein
Bijgewerkt: Maart 2023

Solar Fontein

Solar Fontein

Een solar fontein is een duurzame manier om een fontein in de vijver van je tuin of bij een bedrijfspand te installeren. Solar fonteinen bestaan er in allerlei soorten en maten, want niet alle vijvers zijn hetzelfde. Het grote voordeel van een solar fontein is dat deze op zonne-energie werkt en je daardoor geen elektriciteitskabels nodig hebt. Als je graag een fontein op zonne-energie wilt aanschaffen, is het goed om je te verdiepen in de verschillende fonteinen die worden aangeboden en rekening te houden met enkele slimme tips tijdens de installatie. Over deze fonteinen kun je meer lezen in onderstaand artikel.

 

Soorten solar fonteinen

De naam solar fontein is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten vijverpompen die op basis van zonne-energie van stroom worden voorzien. Fonteinpompen kunnen bijvoorbeeld het water omhoog spuwen, terwijl beeklooppompen een kabbelend beekje nabootsen. Deze manier wordt ook vaak gebruikt om de waterkwaliteit te verbeteren op een minder zichtbare manier. Daarnaast zijn er solar vijverpompen en vijverbeluchters. Vijverpompen zorgen dat het water rondgepompt wordt en er meer zuurstof in het water komt. Hetzelfde effect heeft een solar vijverbeluchter die extra zuurstof in het water brengt.

 

Waarom een solar fontein

Een fontein op basis van zonne-energie in je vijver biedt diverse voordelen. Zo is een fontein in de vijver fijn om naar te kijken en kan het geluid van het klaterende water ook ontspanning brengen. Daarnaast is een fontein goed voor de kwaliteit van het water, omdat er meer beweging en beluchting in het water komt, wat weer goed is voor de dieren en planten in het water. Doordat je voor een solar fontein geen elektriciteitskabels nodig hebt, is deze makkelijker te installeren. Je gebruikt bovendien geen stroom en is daardoor ook nog eens duurzaam. Een fontein op zonne-energie kun je in vele varianten krijgen en op verschillende manieren inzetten. Je kunt de fontein plaatsen in een vijver, maar ook in een zwembad of andere waterpartij.

 

Tips bij de installatie

Een solar fontein is niet moeilijk om te installeren. Toch zijn er enkele tips die kunnen helpen om de installatie en het gebruik van de fontein optimaal te laten verlopen. Zorg er allereerst voor dat de fontein op een plek wordt geplaatst met voldoende zonlicht. Als er langere tijd geen zonlicht op valt, wordt er niet genoeg energie opgewekt om de fontein te laten werken. Plaats de solar fontein ook niet te dicht bij drijvende bladeren van vijverplanten. De waterdruppels uit de fontein kunnen op het blad voor brandplekken zorgen als de zon erop schijnt. 

 

Solar fontein, waar te koop

Er worden tegenwoordig heel veel solar fonteinen aangeboden, zowel in tuincentra als online. Zeker online laat de kwaliteit weleens te wensen over en kan het zijn dat de fontein niet lang mee gaat. Onderzoek vooraf welke fontein goede beoordelingen krijgt en welke niet. Dit zorgt ervoor dat je je zoektocht wat kan inperken. Laat je niet direct verleiden door hele lage prijzen. Zoek eventueel een fontein met garantie. Als deze dan stuk gaat, kun je op basis van de garantie een nieuwe krijgen. 

Beste Solar Fontein aanbiedingen van Maart 2023