Sneeuwketting
Bijgewerkt: Juni 2024

Sneeuwketting

Sneeuwketting

In de Nederlandse winter kun je over het algemeen prima rijden met winterbanden. Het is nog zelden zo dat er zodanig veel sneeuw ligt, dat je met winterbanden niet kunt rijden. Als je naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld op wintersport of de bergen in, kan het wel voorkomen dat je winterbanden niet genoeg grip op de weg bieden. Dan heb je sneeuwkettingen nodig. Sneeuwkettingen doe je om de banden van je autowielen om meer grip te hebben op de weg in de sneeuw en op gladde stukken. 

 

Heb ze binnen handbereik

Het is belangrijk dat je sneeuwkettingen hebt die passen op je banden. Alleen dan kunnen ze doen wat ze horen te doen. Daarnaast is het verstandig om je sneeuwkettingen binnen handbereik te hebben in de auto, voor het geval dat je ze nodig hebt. Leg ze dus liever in je dashboardkastje dan in de achterbak bijvoorbeeld. Er zijn bepaalde wegen in het buitenland waar sneeuwkettingen zelfs verplicht zijn. Wanneer je vaker naar dezelfde wintersportgebieden gaat, weet je misschien al waar dit is. Anders wordt het aangegeven met verkeersborden. 

 

Alleen korte afstanden

Je kunt met sneeuwkettingen niet je gehele weg afleggen. Je kunt dus niet de hele weg van A naar B je sneeuwkettingen om je banden laten zitten. Sneeuwkettingen zijn bedoeld voor korte afstanden en alleen voor echt gevaarlijke stukken. Bijvoorbeeld dus met veel sneeuw, daar waar ijzel ligt of bergwegen met sneeuw of ijzel. Je kunt met sneeuwkettingen ook niet opeens rijden zoals je normaal op de normale weg zou doen. Ze zijn voornamelijk een hulpmiddel om het gevaar een beetje in te perken. 

 

En niet te hard rijden

Je kunt dus ook niet te hard gaan rijden met sneeuwkettingen. Op de verpakking van de sneeuwkettingen staat hoe hard je maximaal mag rijden met de betreffende sneeuwkettingen. Je moet je dan ook echt aan die maximale snelheid houden. Je plaatst de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto. Bij een fourwheeldrive auto plaats je ze doorgaans op de voorste twee wielen. Welke kettingen geschikt zijn voor je auto, hangt af van je autobanden. 

 

Kopen of huren

Je kunt sneeuwkettingen op allerlei plekken kopen. Bijvoorbeeld bij de ANWB, op Bol.com of bij Halfords. Online zijn er meer dan genoeg aanbieders op webshops die de kettingen in het assortiment hebben of zich hier zelfs in specialiseren. Je kunt er ook voor kiezen om sneeuwkettingen te huren in plaats van te kopen. Handig als je bijvoorbeeld alleen eenmalig naar een winterse plek gaat rijden in plaats van dit jaarlijks te doen. 

Beste Sneeuwkettingen aanbiedingen van Juni 2024