Robotstofzuiger
Bijgewerkt: Juni 2024

Robotstofzuiger

Robotstofzuiger

Wat als je nu eens vervelende klusjes in huis zou kunnen overlaten aan een robot? Het is geen toekomstmuziek, het bestaat reeds, meer bepaald voor het stofzuigen. Hieronder nemen we de robotstofzuiger onder de loep. Wat is dat precies, waar koop je zo'n toestel, waarom zou je er een in huis moeten halen en waar moet je op letten? Lees je even mee? 

Wat is een robotstofzuiger?
De naam zegt het eigenlijk al: een robotstofzuiger is een robot die zelfstandig stof zuigt. Er bestaan tegenwoordig reeds tientallen modellen van. Sommige verwijderen enkel het stof, andere vervullen tegelijkertijd ook een rol als dweilrobot. Een robotstofzuiger werkt draadloos en is voorzien van sensoren die meubels ontwijken.

Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger?
Een robotstofzuiger heeft meerdere voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger.
Je spaart er heel wat tijd mee uit. Ideaal dus wanneer je een druk leven hebt. Je hoeft zelfs niet thuis te zijn, sommige modellen zijn programmeerbaar. En ben je toch thuis en/of heb je geen tijd of zin om te stofzuigen, dan kan je ondertussen een ander klusje doen of meer tijd besteden aan je huisgenoten.
Een robotstofzuiger is helemaal niet storend. In vergelijking met een gewone stofzuiger is hij een stuk stiller. 
De robotstofzuiger kan plaatsen bereiken waar je met je gewone stofzuiger moeilijk of niet geraakt. Denk maar aan banken en bedden. En je hoeft je er niet eens voor te bukken.
Ben je al wat ouder of beperkt in je bewegingen? Dan is een robotstofzuiger ideaal, want je hoeft niet meer te sleuren met een zware stofzuiger. 
Ook wanneer je huisdieren hebt, is een robotstofzuiger dé oplossing. Je kan de haren meerdere keren per dag laten opruimen door je robot. Kies wel een model dat hiervoor geschikt is. 

Waar kan je een robotstofzuiger kopen?
Een robotstofzuiger kan je kopen op haast alle plaatsen waar je een gewone stofzuiger koopt. De elektrozaak is hier het meest gekende voorbeeld van. Maar je kan een robotstofzuiger ook handig online kopen bij verschillende aanbieders. 

Waar moet je op letten wanneer je een robotstofzuiger koopt?
Het ene model kan meer dan het andere. Daarom is het belangrijk om een aantal zaken te bekijken vooraleer je overgaat tot aankoop.
Hoelang duurt het voor de robot opgeladen is en wat is de capaciteit van de accu? Twee zaken die naargelang het model sterk kunnen verschillen, vooral de oplaadtijd.
Het is handig om een model te kiezen dat bij een lege accu automatisch terugkeert naar het oplaadstation. Niet alle robotstofzuigers doen dit.
Welk type vloer je hebt speelt eveneens een rol. Bestaat je woonst vooral uit harde vloeren of heb je grotendeels zachte vloeren en/of tapijt? Bekijk goed de zuigkracht van je robotstofzuiger en kies diegene die het best past bij je type vloer. 
Een robotstofzuiger is niet hoog van formaat, maar toch zijn er nog verschillen in hoogte naargelang het type. Meet dus best alle meubels in je huis waar de stofzuiger onder zou moeten kunnen en kies daarna een passend model van robotstofzuiger.

Beste Robotstofzuiger aanbiedingen van Juni 2024