Pelletkorrels
Bijgewerkt: Mei 2023

Pelletkorrels

Pelletkorrels

Je kunt ervoor kiezen om je kachel te laten branden met behulp van pelletkorrels. Pelletkorrels zijn korrels die zijn gemaakt van zaagsel. Dit zaagsel wordt tot een korrel geperst, waardoor er een pelletkorrel ontstaat. Het zaagsel dat gebruikt wordt, wordt helemaal fijn gemalen waarna het in de korrelvorm geperst kan worden. Er wordt hierbij uiteraard alleen schoon hout gebruikt. 

 

Het proces van het maken van pelletkorrels

De pelletkorrels worden gemaakt van restanten van hout en pellets. Het hout dat gebruikt wordt om de korrels te produceren is meestal afkomstig van zagerijen en fabrieken. Hier heb je namelijk dagelijks te maken met ontzettend veel zaagsel, wat op deze manier goed hergebruikt kan worden. Het zaagsel dat ontstaat door het zagen wordt onder een hoge druk gezet en in een cilindervormig staafje geperst. Op deze manier ontstaat er een pelletkorrel die je vervolgens kunt gebruiken bij het verwarmen van je woning of een ruimte. 

 

Goede pelletkorrels

Goede pelletkorrels zijn altijd voorzien van de hoogste keurmerken die voor pelletkorrels beschikbaar zijn. Hierbij is het as-gehalte erg laat. Als je kiest voor hoogwaardige pelletkorrels hoef je minder onderhoud uit te voeren aan de pelletkachel. De korrels hebben daarnaast ook een CO2-neutrale uitstoot, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu, in tegenstelling tot een gaskachel. Je kunt pelletkorrels gebruiken voor het verwarmen van een gehele woning, aangezien er veel warmte vrijkomt tijdens de verbranding van de korrels. 

 

Pelletkorrels in een pelletkachel doen

Als je pelletkorrels gaat gebruiken, heb je natuurlijk ook de juiste kachel nodig, namelijk een pelletkachel. Deze kachels werken helemaal automatisch, waardoor de kachel dus zelf al het werk doet. Een pelletkachel is voorzien van een reservoir waar de pelletkorrels in opgeslagen kunnen worden. Zodra de kachel aangezet wordt, worden de kachels uit het reservoir gehaald en naar de vuurhaard gebracht door middel van een schroef. De pelletkachel zorgt er in de meeste gevallen voor dat het as wordt opgevangen in een speciale aslade. Je hoeft hierdoor zelf vrijwel geen onderhoud uit te voeren, je hoeft enkel de pelletkorrels in het reservoir te stoppen. 

 

De voordelen van pelletkorrels

Aan het gebruik van pelletkorrels zitten verschillende voordelen verbonden. Zo zijn pelletkorrels bijvoorbeeld een zuinige manier van het verwarmen van je huis. Tijdens het verwarmen ontstaat er minder rookvorming en de uitstoot is CO2-neutraal. Ook het as-gehalte ligt lager, dit is namelijk minder dan 1,2%. Verder zorgen pelletkorrels voor een efficiĆ«nte verbranding en zijn ze een energiezuinige manier om van een kachel te kunnen profiteren. 

Beste Pelletkorrels aanbiedingen van Mei 2023