Petroleumkachel
Bijgewerkt: Juli 2024

Petroleumkachel

Petroleumkachel

Je bent misschien aan het overwegen om een petroleumkachel aan te gaan schaffen om je woning op een goedkope manier te kunnen verwarmen. Een petroleumkachel werkt zeer effectief en is daarnaast zeer eenvoudig te gebruiken. Je vraagt je misschien af hoeveel mensen er tegenwoordig nog een petroleumkachel in hun woning hebben staan, maar dat zijn er vaak meer dan je denkt.

 

De werking van een petroleumkachel

Bij een petroleumkachel wordt er gebruik gemaakt van petroleum oftewel kerosine om de kachel mee te laten branden. In een petroleumkachel is een soort kous aanwezig. Deze kous is een cilindervormige lont. Je legt aan de onderkant van deze kous een bakje met petroleum zodat de onderkant wordt ondergedompeld. Door de kous wordt het petroleum naar de bovenkant van de kous gezogen, waar het vervolgens kan verbranden. Er zijn ook petroleumkachels verkrijgbaar die beschikken over een tweede verbrandingskamer. In deze tweede kamer worden de overige gassen vermengt met zuurstof waarna deze gassen ook tot ontbranding komen. Met een tweede verbrandingskamer kan een petroleumkachel een nog intensievere warmte verspreiden.

 

Verschillende modellen

Er zijn meerdere modellen van petroleumkachels. De meeste modellen hebben een buiten- en binnencilinder die gemaakt is van metaal. De mond is tussen deze cilinders geplaatst. De lucht wordt via de onderkant aangezogen, zodat je geniet van een optimale verbranding. Dit zorgt er daarnaast ook voor dat er voorkomen wordt dat er te veel verbrandingsgassen de ruimte in komen. 

 

Een petroleumkachel kopen

Als je een petroleumkachel gaat kopen, is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de ruimte waar je de petroleumkachel voor wilt gebruiken. Als je een ruimte tot 25 vierkante meter hebt die verwarmd moet worden, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of een badkamer, dan is een klein model het beste geschikt. Voor ruimtes vanaf 30 vierkante meter is het aan te raden om voor een groter model te kiezen. 

 

De voor- en nadelen van een petroleumkachel

Aan het gebruik van een petroleumkachel zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. Een groot voordeel van een petroleumkachel is het hoge rendement. Daarnaast zorgt een petroleumkachel ook voor een snelle verwarming, waardoor het nooit lang duurt totdat een ruimte lekker opgewarmd is. Een ander voordeel is dat een petroleumkachel erg zuinig is. Toch zit er ook een klein nadeel verbonden aan het gebruik van een petroleumkachel, namelijk dat de kachel nooit 100% geurvrij is. Hierdoor kan er altijd een geurtje blijven hangen als je een petroleumkachel. 

Beste Petroleumkachel aanbiedingen van Juli 2024