Koolmonoxidemelder

Het kiezen van de juiste koolmonoxidemelder kan levensreddend zijn. Bij het vergelijken is het essentieel om functies en betrouwbaarheid te overwegen. Zorg voor veiligheid!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Alecto coa-26
Alecto coa-26
Voordelen
Detecteert geur en smaakloos koolmonoxide. Luid signaal van 85db. Melding wanneer batterijen op zijn. Gemakkelijk op te hangen waar je maar wilt. Verlicht display.
Nadelen
Het is niet mogelijk om meerdere koolmonoxide melders op elkaar aan te sluiten.
Flamingo fa370
Flamingo fa370
Voordelen
Laag geprijsde koolmonoxidemelder. Makkelijk te gebruiken. Werkt op 3 AA batterijen. Niet al te groot. Overal op te hangen.
Nadelen
Het klepje om de batterijen te vervangen is wat lastig te openen.
Tip: Beste keuze
Google nest protect v2
Google nest protect v2
Voordelen
Rook en koolmonoxidemelder in een. Bedienen via smartphone, tablet of smartwatch. Makkelijk te verbinden met andere Google nest producten.
Nadelen
Er worden geen pluggen meegeleverd om de melder op te hangen.
Fibaro CO sensor
Fibaro CO sensor
Voordelen
Waarschuwing via app en via geluidsignaal en lichtsignaal. Mooie compacte vormgeving. Koppelen in je domotica systeem via z-wave. Batterijen worden meegeleverd.
Nadelen
Prijs ligt hoger dan die van de gemiddelde koolmonoxidemelder.
ELRO Mini FC4510
ELRO Mini FC4510
Voordelen
Batterij gaat 10 jaar mee. Specicale testknop om de testen of hij het nog doet. Luid signaal van 85db bij koolmonoxide. Te bevestigen met 1 schroef.
Nadelen
Niet aan te sluiten via netstroom.

Beste KoolmonoxidemelderKoopgids: Welke Koolmonoxidemelder is de beste koop van mei 2024?

Het is geen overbodige luxe om een koolmonoxide melder in huis te hebben. Wanneer er te veel koolmonoxide in een ruimte is, kan dit leiden tot CO vergiftiging. Echter is het zo dat wij mensen koolmonoxide in de meeste gevallen niet kunnen detecteren. We worden dus vergiftigd zonder dat we het door hebben. Dit kan leiden tot ziekte en zwakheid, maar in het ergste geval kan dit zelfs leiden tot de dood. Om CO vergiftiging te voorkomen, hang je een koolmonoxide melder in je huis. Wat is dit precies, welke soorten en merken zijn er en waar kun je deze koolmonoxide melder het beste hangen? Je leest het hieronder.

Wat is een koolmonoxide melder?

Eigenlijk spreekt de naam al redelijk voor zich: een koolmonoxide melder geeft duidelijk aan wanneer er sprake is van een overschot aan koolmonoxide (CO) binnen je woning. Koolmonoxide is door mensen niet te detecteren. Niet alleen heeft het geen geur, maar het heeft tevens geen smaak en het is ook niet zichtbaar voor het blote oog. Echter is het wel hartstikke giftig voor mensen. Het kan leiden tot ziekte en, in het ergste geval, zelfs tot de dood. Dankzij een koolmonoxide melder wordt een mogelijke CO vergiftiging voorkomen. Een luid signaal wordt uitgezonden als de koolmonoxide concentratie te hoog is.

Wat is een combimelder?

Je weet nu wat een koolmonoxide melder is, maar wat is een combimelder? Het is heel simpel: een combimelder is een koolmonoxide melder en rookmelder ineen. Zowel als er sprake is van een overschot aan CO als wanneer er rook aanwezig is binnen een woning word je gewaarschuwd middels een luid signaal.

Wat zijn populaire merken en types koolmonoxide melders in 2024?

Als het gaat om merken, kiezen mensen vaak voor de midden prijsklasse van bekende merken. Bij Nederlandse webshops doen merken als Alecto, Flamingo, Fibaro en Elro het goed. Het voordeel van koolmonoxide melders van Alecto is dat ze eenvoudig te gebruiken zijn en niet te duur zijn qua prijs. Naast koolmonoxide melder is het ook mogelijk om combimelders aan te schaffen.

Hoe en waar moet ik een koolmonoxide melder plaatsen?

Een koolmonoxide melder zendt een luid signaal uit als er te veel CO gedetecteerd wordt. Echter moet dit natuurlijk wel hoorbaar zijn. Tevens moet je in het oog houden dat koolmonoxide niet stijgt naar het plafond. Hoger dan ooghoogte komt deze stof meestal niet. Daarom is het ook van belang de koolmonoxide melder niet te hoog te hangen, maar op ooghoogte of daaronder. Bovendien is het aan te raden om de melder in de buurt van bronnen te hangen die koolmonoxide kunnen lekken. Een afstand van 1 tot 1.5 meter wordt aangeraden.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Koolmonoxidemelder

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat continu de hoeveelheid koolmonoxide (CO) in de lucht meet. Bij een gevaarlijke concentratie geeft het een waarschuwingssignaal af.

Waar moet ik de koolmonoxidemelder plaatsen?

De melder moet worden geplaatst in ruimtes waar zich een verbrandingstoestel bevindt, zoals een cv-ketel, geiser of open haard. Idealiter op ademhalingshoogte en niet dichtbij ramen of ventilatieopeningen.

Hoe vaak moet ik de batterijen van mijn koolmonoxidemelder vervangen?

De meeste melders geven een signaal als de batterij bijna leeg is. Het is raadzaam de batterijen jaarlijks te vervangen of te kiezen voor een melder met een langdurige batterij of netvoeding.

Wat moet ik doen als mijn koolmonoxidemelder alarm slaat?

Open onmiddellijk ramen en deuren voor ventilatie, schakel het verbrandingstoestel uit (indien veilig), verlaat de woning en bel de hulpdiensten.

Gaat een koolmonoxidemelder ook af bij rook van een brand?

Nee, een koolmonoxidemelder is specifiek ontworpen voor het detecteren van koolmonoxide. Voor rookdetectie heeft u een aparte rookmelder nodig.

Top 5 Beste kopen
Logo