Koolmonoxidemelder
Bijgewerkt: Juni 2023

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelder

Het is geen overbodige luxe om een koolmonoxide melder in huis te hebben. Wanneer er te veel koolmonoxide in een ruimte is, kan dit leiden tot CO vergiftiging. Echter is het zo dat wij mensen koolmonoxide in de meeste gevallen niet kunnen detecteren. We worden dus vergiftigd zonder dat we het door hebben. Dit kan leiden tot ziekte en zwakheid, maar in het ergste geval kan dit zelfs leiden tot de dood. Om CO vergiftiging te voorkomen, hang je een koolmonoxide melder in je huis. Wat is dit precies, welke soorten en merken zijn er en waar kun je deze koolmonoxide melder het beste hangen? Je leest het hieronder.

 

Wat is een koolmonoxide melder?

Eigenlijk spreekt de naam al redelijk voor zich: een koolmonoxide melder geeft duidelijk aan wanneer er sprake is van een overschot aan koolmonoxide (CO) binnen je woning. Koolmonoxide is door mensen niet te detecteren. Niet alleen heeft het geen geur, maar het heeft tevens geen smaak en het is ook niet zichtbaar voor het blote oog. Echter is het wel hartstikke giftig voor mensen. Het kan leiden tot ziekte en, in het ergste geval, zelfs tot de dood. Dankzij een koolmonoxide melder wordt een mogelijke CO vergiftiging voorkomen. Een luid signaal wordt uitgezonden als de koolmonoxide concentratie te hoog is.

 

Wat is een combimelder?

Je weet nu wat een koolmonoxide melder is, maar wat is een combimelder? Het is heel simpel: een combimelder is een koolmonoxide melder en rookmelder ineen. Zowel als er sprake is van een overschot aan CO als wanneer er rook aanwezig is binnen een woning word je gewaarschuwd middels een luid signaal.

 

Wat zijn populaire merken en types koolmonoxide melders in 2022?

Als het gaat om merken, kiezen mensen vaak voor de midden prijsklasse van bekende merken. Bij Nederlandse webshops doen merken als Alecto, Flamingo, Fibaro en Elro het goed. Het voordeel van koolmonoxide melders van Alecto is dat ze eenvoudig te gebruiken zijn en niet te duur zijn qua prijs. Naast koolmonoxide melder is het ook mogelijk om combimelders aan te schaffen. 

 

Hoe en waar moet ik een koolmonoxide melder plaatsen?

Een koolmonoxide melder zendt een luid signaal uit als er te veel CO gedetecteerd wordt. Echter moet dit natuurlijk wel hoorbaar zijn. Tevens moet je in het oog houden dat koolmonoxide niet stijgt naar het plafond. Hoger dan ooghoogte komt deze stof meestal niet. Daarom is het ook van belang de koolmonoxide melder niet te hoog te hangen, maar op ooghoogte of daaronder. Bovendien is het aan te raden om de melder in de buurt van bronnen te hangen die koolmonoxide kunnen lekken. Een afstand van 1 tot 1.5 meter wordt aangeraden.

Beste Koolmonoxidemelder aanbiedingen van Juni 2023