Kippenhok
Bijgewerkt: Mei 2023

Kippenhok

Kippenhok

Wie kippen houdt als pluimvee of gewoon als boerderijhuisdier, heeft baat bij een kippenhok waarin de vogels vrij rond kunnen lopen. Een kippenhok is tegenwoordig meer dan alleen een paar planken in een kubusje in elkaar gebouwd met gaas ervoor. Kippenhokken kunnen erg uitgebreid zijn met verschillende uitstralingen en mogelijkheden om je kippen wat meer vrijheid te kunnen geven. Geschikt voor in de tuin, op het erf of op het platteland.

 

Met en zonder ren

Kippenhokken met ren zijn met name geschikt voor wanneer je je kippen niet altijd vrij kunt laten lopen. Bijvoorbeeld omdat je tuin te klein is en de kippen anders kunnen ontsnappen. Woon je aan een groot erf en kunnen de kippen rondscharellen zonder zorgen, dan kan het kippenhok dienen als nachthok, met name bedoeld voor slapen en broeden. Of je een kippenhok neemt met of zonder ren is afhankelijk van jouw situatie.

 

Verschillende kippenhokken

Kippenhokken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Van minder dan een meter groot tot meer dan twee meter breed, en dat exclusief een eventuele ren. Traditioneel wordt een kippenhok gemaakt van hout, maar ook steeds vaker wordt kunststof gebruikt om een kippenhok mee af te maken. Houten kippenhokken kunnen zowel geïmpregneerd als niet geïmpregneerd zijn. Doordat er steeds meer variatie is in materialen zijn er ook verschillende kleuren en stijlen beschikbaar. Mocht je geen kippenhok willen dat de standaard houtkleur heeft, dan kun je ook kiezen uit kleuren van bruin en grijs tot groen en oranje.

 

Kippenhokken kunnen er steeds meer uitzien als echte appartementen voor je kippen. Zo zijn er grote kippenhokken geschikt voor meerdere kippen, die volledig met puntig dak en kozijnen gebouwd kunnen worden. Zelfs aparte vormen zoals een hoog kippenhok in de vorm van een hooiberg is mogelijk. Sinds kippen niet meer alleen als pluimvee worden gehouden is er steeds meer mogelijk. Bekende merken van kippenhokken zijn onder andere Ferplast, Trixie en Woodland.

 

De prijs

Je kunt je kippenhok zo groot en uitgebreid als mogelijk maken als je wilt. Let er wel op dat je kippen voldoende ruimte hebben om een beetje rond te kunnen scharrelen. Heb je slechts één kip, dan kun je al voor rond de 50 euro een leuk kippenhok op de kop tikken. Voor meer uitgebreide kippenhokken voor meerdere kippen moet je rekeninghouden met een bedrag tussen de 300 en 500 euro. Mocht je echt een luxeverblijf willen maken voor je kipjes, dan kan een kippenhok rond de 1000 euro kosten.

 

Waar te koop

Een kippenhok koop je het beste bij een dierspeciaalzaak. Het liefst bij een specialist die ook gericht is op boerderijdieren zoals de kip, maar kleinere winkels in de stad kunnen vaak ook een (klein) assortiment in huis hebben. Online zullen de meeste dierenwinkels wel een aantal kippenhokken te koop hebben. Verder verkopen ook steeds meer andere (online) winkels kippenhokken. Zo is Amazon ook aan dit rijtje toe te voegen, samen met woonwinkels als Vida XL en overkoepelende webshops als Bol.com.

Beste Kippenhok aanbiedingen van Mei 2023