Heggenschaar

Op zoek naar de perfecte heggenschaar? Wij hebben de top 5 heggenscharen vergeleken. Kies de beste heggenschaar voor jouw tuin.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Bosch AHS 45-16
Bosch AHS 45-16
Voordelen
Continue stroomvoorziening. Niet zwaar van gewicht. Gebruiksvriendelijk. Goed evenwicht. Erg sterk.
Nadelen
Alleen voor dunne takken bedoeld.
Gardena THS 500/48
Gardena THS 500/48
Voordelen
grote hoogtes bereiken. Draaibaar handvat. Gebruiksvriendelijk. Praktisch. Vlotte werking.
Nadelen
erg zwaar om mee in de hoogte te werken.
Tip: Beste keuze
Makita DUH523Z (zonder accu)
Makita DUH523Z (zonder accu)
Voordelen
Geen snoer nodig. Erg licht in zijn gebruik. Weinig geluid. Comfortabel om vast te houden. Sterke motor.
Nadelen
Zodra hij leeg is moet je wachten tot hij weer opgeladen is.
Bosch AHS 50-20 Li + Bosch 18V 2,5 Ah
Bosch AHS 50-20 Li + Bosch 18V 2,5 Ah
Voordelen
Aanslagbeveiliging. Antiblokkeersysteem. Geen snoer nodig.
Nadelen
Deze heggenschaar maakt iets meer geluid dan de gemiddelde heggenschaar.
BLACK+DECKER GTC1843L20-QW
BLACK+DECKER GTC1843L20-QW
Voordelen
Geen snoer nodig. Hoogtes bereiken. Draaibaar handvat. De accu gaat lang mee. Gebruiksvriendelijk. Veel bereik.
Nadelen
In de hoogte werken kan erg zwaar zijn.

Beste HeggenschaarKoopgids: Welke Heggenschaar is de beste koop van februari 2024?

Wie een tuin, gazon of landgoed met struiken en bomen te onderhouden heeft, weet dat heggenscharen onmisbaar zijn. Met heggenscharen zorg je ervoor dat alles er weer netjes uit ziet en strak is afgewerkt. Zo zorg je dus dat je tuin of welk stuk groen dan ook er netjes bij ligt. Er zijn verschillende soorten heggenscharen. Bijvoorbeeld elektrische, handmatige en telescopische heggenscharen. Maar welke heb jij nodig? Je kunt ze eigenlijk allemaal wel gebruiken. De telescopische voor de bovenkant en hoge stukken, de elektrische voor grote delen en de handmatige voor de laatste afwerkingen.

Handmatige heggenschaar

Dat hoeft natuurlijk niet. Een handmatige heggenschaar is vrijwel altijd het goedkoopst. Het is ook niet veel meer dan een schaar en vereist verder weinig energie. Wel zul je moeten zorgen dat het snijblad scherp blijft door hem af en toe te slijpen. Je bewaart een handmatige heggenschaar op een droge plek en maakt hem schoon en droog na gebruik om het product zo lang mogelijk mee te laten gaan. Zo’n handmatige heggenschaar is prima voor wanneer je weinig werk hebt aan de tuin of voor de details, maar bij grotere heggen kun je beter kiezen voor een elektrische heggenschaar.

Elektrische of op accu

Een elektrische heggenschaar werkt op elektriciteit, vaak via netstroom. Je bent dus wel beperkt in je werkruimte door een stopcontact of verlengsnoer. Het geeft ook weinig bewegingsvrijheid, maar wel de garantie dat je altijd stroom hebt en door kunt. Een alternatief vind je bij heggenscharen op accu. Deze werken ook op elektriciteit, maar zonder je te beperken in je bewegingen. Het nadeel van een accu is wel weer dat deze leeg kan gaan, ook wanneer je nog niet klaar bent met je heggen.

Benzineheggenschaar

Er is een vergelijkbare optie die je bewegingsvrijheid biedt. Dat is de benzineheggenschaar. Die heeft een motor die niet werkt op elektriciteit, maar op benzine. Dit soort heggenscharen maken wel weer meer geluid ten opzichte van de heggenscharen op accu. Verder hebben ze dezelfde voordelen.

Waar te koop

Je kunt heggenscharen natuurlijk vinden bij de bouwmarkt. Zowel handmatige als elektrische. Maar de bouwmarkt is niet de enige plek waar je een heggenschaar kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld ook terecht bij Coolblue of Bol.com. Het aanbod online is bovendien vaak uitgebreider dan in de winkel. Dat maakt op zich niet uit, zolang je niet heel gericht zoekt. Wil je wel iets specifieks, check dan sowieso eerst online of je het in de winkel kunt vinden. Dat scheelt een zinloze trip naar de bouwmarkt.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Heggenschaar

Wat is het verschil tussen een elektrische en een handmatige heggenschaar?

Een handmatige heggenschaar wordt bediend met de hand en heeft geen stroom nodig. Het werkt vergelijkbaar met een grote schaar. Een elektrische heggenschaar daarentegen werkt op stroom (kan bedraad of draadloos zijn) en kan snel en efficiënt door dikkere takken en over grotere afstanden snijden, wat het geschikter maakt voor grotere klussen.

Hoe onderhoud ik mijn heggenschaar?

Na elk gebruik moeten de messen van de heggenschaar worden schoongemaakt om sap en plantenresten te verwijderen. Het is ook raadzaam om de messen regelmatig te slijpen voor optimale prestaties. Voor elektrische modellen, controleer de kabels op schade en bewaar het gereedschap op een droge plek.

Is het veilig om een elektrische heggenschaar in natte omstandigheden te gebruiken?

Nee, het is gevaarlijk om elektrisch tuingereedschap, inclusief heggenscharen, in natte omstandigheden te gebruiken vanwege het risico op elektrische schokken. Zorg ervoor dat zowel de heg als de grond droog is voordat je gaat snoeien.

Hoe kies ik de juiste lengte en type heggenschaar voor mijn tuin?

Overweeg de grootte en hoogte van de heggen die je wilt snoeien. Voor kleinere heggen volstaat een korter mes, terwijl je voor grotere heggen een langer mes of een telescopische heggenschaar nodig hebt. Voor dikkere takken of dichtere heggen kan een krachtigere elektrische of benzine-aangedreven heggenschaar nuttig zijn.

Wat is de beste manier om een heg gelijkmatig te snoeien?

Begin aan de onderkant en werk naar boven, en snoei in een lichte boogvorm om te voorkomen dat de bovenkant van de heg breder wordt dan de basis. Gebruik geleidestokken of touw om een rechte lijn te volgen als je een strakke, rechte haag wilt.

Top 5 Beste kopen
Logo