Figuurzaagmachine

Op zoek naar de perfecte figuurzaagmachine? Wij hebben de top 5 modellen getest en vergeleken op precisie, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Maak de juiste keuze!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Einhell figuurzaag TCSS405E 120W
Einhell figuurzaag TCSS405E 120W
Voordelen
Kantelbaar. Variabele snelheid. Een goede blaasfunctie. Sterke zaag, compact. Solide. Zaagt strak.
Nadelen
Er word maar 1 zaagblad meegeleverd.
Proxxon - Figuurzaag Ds 230 / E
Proxxon - Figuurzaag Ds 230 / E
Voordelen
Duurzaam. Hoge kwaliteit. Handig in gebruik. Verstelbaar in de hoogte. Inclusief computermoederbord. Zeer stevige zaagbeugel. Met getande riem.
Nadelen
Gaat soms trillen.
Tip: Beste keuze
Scheppach SD1600V figuurzaagmachine 5901403903
Scheppach SD1600V figuurzaagmachine 5901403903
Voordelen
Gebruiksvriendelijk. Duurzaam. Sterke zaag. Snelheid is zelf in te stellen. Blazer om het werkstuk stofvrij te houden.
Nadelen
Geen veiligheidsslipkoppeling.
Proxxon Micro lintzaag MBS 240 E
Proxxon Micro lintzaag MBS 240 E
Voordelen
Lintzaag word meegeleverd. Dubbele kogellagers. Lopende aluminium wielen. Elektronisch regelbare bandsnelheid.
Nadelen
Is erg zwaar qua gewicht om te verplaatsen.
EFLO Figuurzaag - Multipositionele Verstelbare Zaag
EFLO Figuurzaag - Multipositionele Verstelbare Zaag
Voordelen
Onbelast toerental. 45 graden verstelbaar. Parallel aanslag. Stof afzuiging. Duw stok voor de veiligheid.
Nadelen
Deze figuurzaag is niet bij veel verschillende webwinkels verkrijgbaar.

Beste FiguurzaagmachineKoopgids: Welke Figuurzaagmachine is de beste koop van april 2024?

Met een figuurzaagmachine maak je je werkplaats helemaal af. Of je nu een klusser bent of juist een creatieveling – of misschien zelfs een beetje van allebei. Een figuurzaagmachine geeft je de mogelijkheid mooie werkjes te maken of dingen mooi af te werken. Doorgaans wordt een figuurzaagmachine gebruikt voor hout of multiplex, maar er zijn ook figuurzaagmachines die geschikt zijn voor metalen. Je kunt er natuurlijk figuren mee zagen, of letters voor op de deur van de kinderen bijvoorbeeld, maar je kunt er ook voor kiezen om je figuurzaagmachine in te zetten om lijsten bijvoorbeeld af te werken met een mooie decoratierand.

Materiaal om te zagen

Er zijn dus een hoop mogelijkheden met een figuurzaagmachine. Je kunt er recht mee zagen en bochten mee maken. Het verschil met een elektrische figuurzaagmachine en een handmatige figuurzaag, is dat je bij de machine het werk moet begeleiden in plaats van de zaag. Dat kan dus even wennen zijn. Waar je vooral op moet letten bij de aanschaf, is voor welk materiaal de figuurzaagmachine geschikt is. Doorgaans is zacht hout of multiplex geen probleem, maar er zijn minder apparaten waarmee je ook kunt zagen in metalen bijvoorbeeld.

Snelheid en stofafzuiger

Daarnaast zijn er meer functies waar je rekening mee kunt houden. Niet ieder werk is hetzelfde. Soms ga je er als een speer zonder problemen doorheen, op sommige werken of stukken moet je je juist goed concentreren en de tijd nemen. Daarom is het handig om na te gaan of je figuurzaagmachine de snelheid kan aanpassen. Zo ben je niet onnodig tijd kwijt aan werk dat sneller kan en hoef je precisiewerk niet te overhaasten. Daarbij is het altijd handig om een stofafzuiger te hebben, zodat je niet achteraf troep hoeft op te ruimen en je tijdens het werken geen last hebt van zaagsel.

Beugel en zaagblad

De beugel waarin het zaagblad wordt gespannen heeft een bepaalde afmeting. Die moet groot genoeg zijn voor het soort werk dat jij wil figuurzagen. Zo ver kan de zaag namelijk op en neer bewegen en dat is bepalend voor wat je kunt zagen. Het zaagblad zal op termijn slijten en moet je weer vervangen. Een dunner zaagblad biedt meer flexibiliteit. De meeste figuurzaagmachines werken op netstroom, maar je kunt ook kiezen voor een figuurzaagmachine met een accu.

Waar te koop

Je koopt je figuurzaagmachine bijvoorbeeld bij de bouwmarkt. Maar je kunt ook websites van merken die elektrisch gereedschap verkopen bezoeken. Zelfs bij Bol.com kun je terecht voor een figuurzaagmachine. Soms heeft Lidl een aanbieding voor gereedschap, waaronder de figuurzaagmachine.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Figuurzaagmachine

Wat is het belangrijkste verschil tussen een figuurzaagmachine en een decoupeerzaag?

Een figuurzaagmachine heeft een dun, verticaal zaagblad dat op en neer beweegt en is ideaal voor fijn, gedetailleerd werk, vaak met dunner materiaal. Een decoupeerzaag is een handgereedschap met een zaagblad dat uit de machine steekt en wordt gebruikt voor het maken van zowel rechte als gebogen sneden in dikkere materialen.

Welk soort zaagblad moet ik gebruiken voor verschillende materialen?

Er zijn verschillende soorten zaagbladen voor figuurzaagmachines, afhankelijk van het materiaal dat je wilt zagen en de gewenste fijnheid van de snede. Voor hout zijn er bijvoorbeeld bladen met grove en fijne tanden. Voor materialen zoals metaal of kunststof zijn er specifieke bladen met hardere tanden.

Hoe zorg ik voor de veiligheid tijdens het gebruik van een figuurzaagmachine?

Draag altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen zaagsel of splinters. Zorg ervoor dat het werkstuk goed is bevestigd of vastgehouden, zodat het niet verschuift tijdens het zagen. Houd handen en vingers uit de buurt van het bewegende zaagblad en zorg ervoor dat je werkplek schoon en georganiseerd is om ongelukken te voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat het hout splintert bij het zagen met een figuurzaagmachine?

Gebruik een fijngetand zaagblad voor dunner materiaal en zorg ervoor dat het hout goed is ondersteund. Het kan ook nuttig zijn om de snijlijn met tape af te plakken of een laag heldere schellak aan te brengen om splinteren te minimaliseren.

Hoe onderhoud ik mijn figuurzaagmachine?

Zorg ervoor dat je de machine regelmatig schoonmaakt om zaagsel en stof te verwijderen. Controleer het zaagblad op slijtage en vervang het indien nodig. Olie de bewegende delen af en toe om soepel zagen te garanderen en zorg ervoor dat de machine op een droge plek wordt opgeborgen om roestvorming te voorkomen.

Top 5 Beste kopen
Logo