Dompelpomp
Bijgewerkt: Juni 2024

Dompelpomp

Dompelpomp

Wie last heeft van overtollig water, bijvoorbeeld in de tuin, kan gebruik maken van een dompelpomp. Een dompelpomp gebruik je namelijk om een overschot aan water weg te kunnen pompen. Je kunt ook je zwembad of vijver leeg maken met een dompelpomp. Met het apparaat kun je veel water wegpompen. Hierbij is het wel belangrijk om te bedenken of het water dat je wil wegpompen schoon is of niet. Ook de onderdompeldiepte speelt in een rol in de keuze voor een dompelpomp. Je kunt met dit apparaat ook zorgen voor irrigatie. 

 

Vuil water wegpompen

Niet iedere dompelpomp is dus geschikt voor vuil water. Helder water zonder vuil pomp natuurlijk gemakkelijker weg dan vies water. Vies water wil zeggen dat er stukken vuiligheid in het water kunnen zitten dat je weg wil pompen. Hier zul je eerder mee te maken hebben wanneer je wateroverlast hebt in je kelder bijvoorbeeld dan wanneer je een zwembad leeg wil pompen dat een dag in de tuin heeft gestaan. Meestal kan een dompelpomp schoon water, regenwater en grondwater sowieso wegpompen. 

 

Nat of droog plaatsen

Meestal worden dompelpompen nat geplaatst. Dat wil zeggen dat je ze in het water dat je weg wil pompen plaatst. Er zijn een paar dompelpompen die je ook droog kunt plaatsen, dus juist naast het water. Het voordeel is dat je dan een schonere dompelpomp behoud dan wanneer je nat pompt. Pompen die droog kunnen pompen, kunnen dit ook nat. Nat is dus de standaard. Bij PowerPlus en Gardena vind je een aantal dompelpompen die ook droog kunnen pompen. 

 

Accu, opvoerhoogte en merken

Gardena heeft daarnaast ook twee dompelpompen die werken met een accu in plaats van met een elektrische aandrijving. De maximale opvoerhoogte ligt over het algemeen tussen de 5 en de 10 meter, maar er zijn ook dompelpompen met een hogere of lagere maximale opvoerhoogte. De opvoerhoogte is meestal gelijk aan de onderdompeldiepte, maar het kan ook dat de onderdompeldiepte meer is dan de opvoerhoogte. Merken waarvan je een dompelpomp kunt vinden zijn onder andere PowerPlus, Gardena, Karcher en Metabo.

 

Waar te koop

Je kunt een dompelpomp op verschillende plekken kopen. Kies bijvoorbeeld een webshop die zich specialiseert in dit soort apparaten. Maar je kunt ook naar de bouwmarkt. Of bestel je dompelpomp op Bol.com of via Coolblue. Je kunt van deze laatste natuurlijk ook de winkel bezoeken. Het aanbod online is vaak uitgebreider dan het in de winkels is. 

Beste Dompelpomp aanbiedingen van Juni 2024