Domotica Systeem
Bijgewerkt: Juni 2023

Domotica Systeem

Domotica Systeem

Een domotica systeem in je huis is bedoeld om je leven te vergemakkelijken. Domotica is een samentrekking van domo: huis, en tica: technologie. Met een domotica systeem kun je allerlei dingen in en om je huis automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld timers instellen of via een app op je telefoon allerlei onderdelen van je huis bedienen. Een domotica systeem is niet van een bepaald merk, maar wordt gebruikt als aanduiding voor een verzameling aan geautomatiseerde en bestuurbare systemen die je in huis kunt plaatsen. Er zijn dan ook verschillende domotica systemen. 

Smart home

Een domotica systeem kan bijvoorbeeld een smart home zijn, of in ieder geval een collectie aan smart home producten. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan in je domotica systeem. Misschien wil je enkel je elektronische apparaten via je smartphone kunnen bedienen, ben je alleen op zoek naar slimme verlichting of wil je niet meer op hoeven staan om je gordijnen open of dicht te doen. Je kunt in je domotica systeem ook kiezen om dit allemaal te doen. Nu hebben we het vooral over het bedienen van apparaten of producten in je huis via een app, maar je kunt ook meer dingen instellen. 

 

Timers en tijden

Zo kun je als onderdeel van je domotica systeem apparaten of producten instellen met een timer. Het hangt natuurlijk af van welke producten je precies koopt hoe dat in de praktijk werkt. Sommige producten werken met timers, andere kun je instellen op een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld de verwarming die in de ochtend aan gaat, de gordijnen die openen als het licht wordt en sluiten als het donker wordt of de lampen inschakelen als de avond begint. Je kunt dit soort instellingen vaak ook per dag anders laten zijn, zodat je in het weekend niet te vroeg wakker wordt van de openende gordijnen bijvoorbeeld. 

 

Merken

Er zijn een aantal merken en series die een domotica systeem aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Klikaanklikuit, een simpel systeem met bewegingssensoren of gewoon een afstandsbediening voor elektrische apparaten. Of ga voor Somfy, waarmee je je huis kunt beveiligen. Opties voor slimme apparaten en een smart home zijn Enet smart solutions, Eltako smart home, Niko home control, SG smart en Busch Free@home. Daarnaast zijn er nog Fibaro, KNX, Netatmo Pro, Hager Coviva en Zigbee light link. Je vindt deze merken allemaal in de domotica store. 

 

Waar te koop

Veel apparaten en accessoires van een domotica systeem kun je gewoon bij de bouwmarkt halen. Ook online zijn er genoeg verkooppunten. Dat kan via de website van het merk zelf vaak of via de domotica store. Je kunt natuurlijk ook de webshop van de bouwmarkten bezoeken. In elektronicazaken vind je ook voldoende aanbod voor een domotica systeem. 

Beste Domotica Systeem aanbiedingen van Juni 2023