Dashcam
Bijgewerkt: Maart 2023

Dashcam

Dashcam

Een dashcam, wat kort is voor dashboard camera, is steeds populairder aan het worden. Veel mensen vinden het prettig om zo’n dashcam in hun auto of een ander voertuig te hebben. De kwaliteit van de apparaten en de beelden is er ook sterk op vooruit gegaan, waardoor het de moeite en investering voor steeds meer mensen waard is. Met een dashcam kun je de route die je rijdt vastleggen. Dat is leuk wanneer je een mooie omgeving doorrijdt, bijvoorbeeld op vakantie. Maar het legt ook ongelukken en andere weggebruikers vast en kan daarmee als bewijs dienen als het gaat om schade. Bekijk direct de top 5 beste Dashcams voor 2022 als je niet uitgebreid wilt vergelijken op prijs en kwaliteit. 

Dashcams met hoge beeldkwaliteit

Er zijn dus genoeg redenen om een dashcam aan te schaffen – van voor de leuk tot in risicosituaties. Je weet in ieder geval waar de schade aan je auto vandaan komt als je zelf niet in de buurt bent, maar de dashcam zelf opneemt bijvoorbeeld. De meeste dashcams hebben een opnamekwaliteit die beelden in HD opneemt en ook weer kan afspelen. Daarnaast zijn er nog allerlei specificaties die per dashcam verschillen. De prijzen variëren grofweg van een paar tientjes tot richting de duizend euro. 

 

Parkeermodus voor schade opnemen

Wie vooral kiest voor een dashcam om vast te leggen wanneer er schade gemaakt wordt, kan eens kijken naar een dashcam met parkeermodus. Iedere dashcam is natuurlijk in staat om tijdens het rijden op te nemen. Maar een dashcam met parkeermodus zorgt dat er ook beelden worden vastgelegd als iemand tegen de auto botst wanneer de auto stil staat of zelfs uitgeschakeld is. De meeste van deze varianten zijn van BlackVue, maar ook Kenwood Audio en Nextbase zijn merken die veel van dit soort dashcams bieden. Er zijn nog veel meer merken om uit te kiezen, maar dit zijn de meest bekende. 

Voor en achter een camera in je voertuig

Een dashcam is natuurlijk bedoeld om te plaatsen op je dashboard, of in ieder geval bij de voorruit van je voertuig. Misschien wil je ook de achterkant van je voertuig in de gaten kunnen houden. Dat komt bijvoorbeeld goed uit wanneer iemand je van achter aantikt en je wil bewijzen dat diegene schuld heeft. Dan kun je kiezen voor een dual dashcam. Hoewel de naam het alleen over het dashboard heeft, plaats je de tweede camera aan de achterkant van je voertuig. Soms wordt dit een dashcam in combinatie met achteruitrijcamera genoemd. 

Merken en winkels

Het kan dus ook helpen met beter inparkeren, wanneer je achteruit moet inparkeren. Het meest gevarieerde aanbod aan dashcams vind je bij de merken Kenwood, Nextbase en BlackVue. Er zijn talloze andere merken en zelfs huismerken te vinden. Je koopt een dashcam bij een elektronicazaak, zoals MediaMarkt of Coolblue, of online via Bol.com. Ook winkels als de action verkopen van tijd tot tijd dashcams, hoewel de beeldkwaliteit hier minder vaak ook HD zal zijn. 

Beste Dashcam aanbiedingen van Maart 2023