Dashcam

Op zoek naar de beste dashcam voor jouw rit? Wij hebben de top 5 dashcams vergeleken op beeldkwaliteit, functies en prijs om jouw keuze te vereenvoudigen.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Mio MiVue 731 GPS
Mio MiVue 731 GPS
Voordelen
Beeldhoek van 130 graden, ook rijbaan naast je filmen. Beelden in Full HD kwaliteit. Hulpsysteem als je afwijkt van rijbaan of vermoeid raakt. Gemakkelijk te installeren. Ingebouwde GPS.
Nadelen
Voor de speciale parkeermodus heb je een MiVue smartbox nodig extra, deze wordt standaard niet meegeleverd.
Kenwood DRV-A601W
Kenwood DRV-A601W
Voordelen
Opnames in ultra hd 4k resolutie. Inclusief 64 GB geheugenkaart. Het polarisatiefilter heft reflecties op. Dankzij ingebouwde wifi direct beelden doorsturen. Compact qua formaat.
Nadelen
De prijs van deze dashcam ligt iets hoger dan die van een gemiddelde dashcam.
Tip: Beste keuze
Nextbase 522GW
Nextbase 522GW
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Bedienbaar via Alexa. Beeldscherm voor live meekijken. Waarschuwt automatisch hulpdiensten bij ongeluk. Eenvoudig te bedienen via touchscreen.
Nadelen
Deze dashcam geeft geen waarschuwing bij flitsers langs de weg.
Xiaomi 70Mai
Xiaomi 70Mai
Voordelen
Scherp geprijsde dashcam. Best verkochte dashcam van 2022. Zeer klein qua formaat, hangt niet in de weg. Dashcam met wifi functie. Hoge beeldkwaliteit, ook s’nachts.
Nadelen
Deze dashcam heeft alleen Engelstalige voice bediening.
Mio MiVue 788 Touch Connect
Mio MiVue 788 Touch Connect
Voordelen
Eenvoudig te bevestigen. Met een wifi, GPS en bluetooth functie. Inclusief G sensor en parkeermodus en stoplichtassistent. Waarschuwing bij flitspalen. Lange stroomkabel.
Nadelen
De geluidskwaliteit van de filmpjes is lager dan bij andere dashcams.

Beste DashcamKoopgids: Welke Dashcam is de beste koop van april 2024?

Een dashcam, wat kort is voor dashboard camera, is steeds populairder aan het worden. Veel mensen vinden het prettig om zo’n dashcam in hun auto of een ander voertuig te hebben. De kwaliteit van de apparaten en de beelden is er ook sterk op vooruit gegaan, waardoor het de moeite en investering voor steeds meer mensen waard is. Met een dashcam kun je de route die je rijdt vastleggen. Dat is leuk wanneer je een mooie omgeving doorrijdt, bijvoorbeeld op vakantie. Maar het legt ook ongelukken en andere weggebruikers vast en kan daarmee als bewijs dienen als het gaat om schade. Bekijk direct de top 5 beste Dashcams voor 2024 als je niet uitgebreid wilt vergelijken op prijs en kwaliteit.

Dashcams met hoge beeldkwaliteit

Er zijn dus genoeg redenen om een dashcam aan te schaffen – van voor de leuk tot in risicosituaties. Je weet in ieder geval waar de schade aan je auto vandaan komt als je zelf niet in de buurt bent, maar de dashcam zelf opneemt bijvoorbeeld. De meeste dashcams hebben een opnamekwaliteit die beelden in HD opneemt en ook weer kan afspelen. Daarnaast zijn er nog allerlei specificaties die per dashcam verschillen. De prijzen variëren grofweg van een paar tientjes tot richting de duizend euro.

Parkeermodus voor schade opnemen

Wie vooral kiest voor een dashcam om vast te leggen wanneer er schade gemaakt wordt, kan eens kijken naar een dashcam met parkeermodus. Iedere dashcam is natuurlijk in staat om tijdens het rijden op te nemen. Maar een dashcam met parkeermodus zorgt dat er ook beelden worden vastgelegd als iemand tegen de auto botst wanneer de auto stil staat of zelfs uitgeschakeld is. De meeste van deze varianten zijn van BlackVue, maar ook Kenwood Audio en Nextbase zijn merken die veel van dit soort dashcams bieden. Er zijn nog veel meer merken om uit te kiezen, maar dit zijn de meest bekende.

Voor en achter een camera in je voertuig

Een dashcam is natuurlijk bedoeld om te plaatsen op je dashboard, of in ieder geval bij de voorruit van je voertuig. Misschien wil je ook de achterkant van je voertuig in de gaten kunnen houden. Dat komt bijvoorbeeld goed uit wanneer iemand je van achter aantikt en je wil bewijzen dat diegene schuld heeft. Dan kun je kiezen voor een dual dashcam. Hoewel de naam het alleen over het dashboard heeft, plaats je de tweede camera aan de achterkant van je voertuig. Soms wordt dit een dashcam in combinatie met achteruitrijcamera genoemd.

Merken en winkels

Het kan dus ook helpen met beter inparkeren, wanneer je achteruit moet inparkeren. Het meest gevarieerde aanbod aan dashcams vind je bij de merken Kenwood, Nextbase en BlackVue. Er zijn talloze andere merken en zelfs huismerken te vinden. Je koopt een dashcam bij een elektronicazaak, zoals MediaMarkt of Coolblue, of online via Bol.com. Ook winkels als de action verkopen van tijd tot tijd dashcams, hoewel de beeldkwaliteit hier minder vaak ook HD zal zijn.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Dashcam

Is een dashcam legaal?

In de meeste landen is het gebruik van een dashcam legaal, maar het is goed om de lokale wetgeving te controleren.

Hoe krijgt een dashcam stroom?

De meeste dashcams worden gevoed via de 12V-aansluiting in de auto, maar sommige hebben ook een interne accu.

Wat gebeurt er als het geheugen vol is?

Veel dashcams hebben een loopfunctie die oude beelden overschrijft als het geheugen vol is.

Kan een dashcam in het donker opnemen?

Ja, veel moderne dashcams hebben nachtzicht of een speciale lichtsensor voor opnames in het donker.

Zijn dashcams moeilijk te installeren?

De meeste dashcams zijn eenvoudig zelf te installeren met een zuignap of plakstrip en duidelijke instructies.

Top 5 Beste kopen
Logo