Daglichtlamp
Bijgewerkt: Juli 2024

Daglichtlamp

Daglichtlamp

Een daglichtlamp is, zoals de naam al doet vermoeden, een lamp die daglicht geeft. Daglicht is iets anders dan warm licht of wit licht. Warm licht is sfeervol, maar vaak niet heel praktisch als je probeert te lezen of schrijven bijvoorbeeld. Wit licht daarentegen maakt je werk dan wel goed zichtbaar, maar vinden de meeste mensen helemaal niet fijn. Wit licht zie je vaak in tl-buizen en op kantoren. Het geeft een ruimte een soort kille, heldere gloed. Een daglichtlamp geeft dus eigenlijk licht in de perfecte middenweg van deze twee: helder genoeg om bij te werken, maar niet klinisch wit. 

Bij winterdips en -depressies

Een daglichtlamp geeft dus prettig licht, maar er worden ook andere voordelen aangekaart als het gaat om daglichtlampen. Zo zou het bijvoorbeeld helpen bij winterdips of winterdepressies. Als je een half uur per dag achter een daglichtlamp gaat zitten, heb je minder last van somberheid in de donkere winterdagen. Of dat is het idee ervan. Veel mensen hebben last van winterdepressies door de donkere dagen. Een daglichtlamp kan dan het licht dat je eigenlijk mist nabootsen. Op die manier kom je dan dus de winter door zonder je geheel somber te voelen. 

 

Bij slaapproblemen

Daarnaast wordt een daglichtlamp gebruikt bij slaapproblemen. Voornamelijk wanneer die opspelen in donkere tijden. Het opstaan in het donker is voor veel mensen een stuk moeilijker dan wanneer de zon al opkomt of op is. Met een daglichtlamp kun je dit idee ook nabootsen. Het gevoel van daglicht in je ochtend zorgt er dan voor dat je prettiger opstaat dan wanneer het buiten donker is en je kunstmatig licht aanzet in je huis. Ook met een jetlag kan een daglichtlamp uitkomst bieden. Hierbij werkt het idee van de daglichtlamp hetzelfde als bij slaapproblemen. 

 

Waar te koop en welke prijzen

Er zijn verschillende daglichtlampen. Bijvoorbeeld met wit of met blauw licht. Over het algemeen hebben ze een soort model als een tafelspiegel. Ze zijn echt bedoeld om op je gezicht te schijnen om het gewenste effect te bereiken. Beuer, Medisana en Lumie zijn merken waarvan je een daglichtlamp kunt kopen. Prijzen liggen ongeveer tussen de € 20 en € 250 voor een daglichtlamp. Je kunt ze onder andere kopen bij Coolblue en Bol.com. Andere webshops en winkels bieden ook een assortiment aan daglichtlampen. Het assortiment zal bij deze vaak minder uitgebreid zijn dan dat van Coolblue of Bol.com. 

Beste Daglichtlamp aanbiedingen van Juli 2024