Compressor
Bijgewerkt: Juli 2024

Compressor

Compressor

Een compressor is een zwaar apparaat, geschikt voor grote maar ook kleine klussen. Het is een machine die gebruikt wordt om de luchtdruk te regelen in een ruimte. De compressor zuigt de lucht aan, slaat deze op, perst de lucht samen en stoot de lucht dan weer uit naar de gewenste luchtdruk waarop je de compressor hebt ingesteld. Deze druk wordt altijd aangeduid met bar. Er bestaan honderden verschillende soorten compressors, elk met een eigen doel. Het is dus afhankelijk van de klus waarvoor je een compressor nodig hebt, welke het meest geschikt voor jou is.

 

De verschillen in compressors

Er is een aantal punten waarop je kunt bepalen welke compressor voor jou het meest geschikt is. Zo kun je kijken naar aanzuigvermogen, de tankinhoud van de motor en de maximale druk die met de compressor behaald kan worden. De luchtdruk die een compressor meestal kan behalen ligt tussen de 8 en 10 bar, maar er zijn ook uitschieters op dit gebied. Qua tankinhoud kan het verschil variƫren tussen de 24 en 100 liter, afhankelijk van hoe groot de klus is waar je de compressor voor nodig hebt en hoe lang de compressor achter elkaar moet kunnen werken. Hoe langer de werktijd, hoe meer tankinhoud je nodig hebt. Daaraan toegevoegd kun je ook een mini-compressor aanschaffen, die werkt met een batterij van 12 volt. Deze is vooral bedoeld voor kleine en korte klussen.

 

Stille of lawaaierige compressor

De compressor is een zwaar apparaat, die veel lucht moet kunnen opzuigen. Hierdoor maakt de machine geluid, en dit geluid kan vrij hard zijn. Hoe harder de compressor kan blazen en op hoe hoger de stand staat, hoe meer geluid de compressor kan maken. Volledig geruisloze compressors bestaan niet, maar het is wel mogelijk om een compressor te vinden die zachter klinkt dan een enorme machine. Het geluid van de compressor wordt aangeduid in decibel (dB). Hoe meer dB een compressor heeft, hoe harder het geluid.

 

De merken

Veel bedrijven op het gebied van klussen hebben hun eigen compressor. Deze zijn verkrijgbaar voor professioneel gebruik maar ook voor de fanatieke thuisklusser. Deze merken hebben ook meerdere modellen in het assortiment, waardoor er voor verschillende klussen gekeken kan worden naar welke compressor van welk merk het beste kan zijn voor wat jij nodig hebt. Bekende merken die ook compressors in het assortiment hebben zijn Black & Decker, Metabo, Stanley, Senco, Hyundai, Makita en Powerplus.

 

De prijs

Zoals hierboven al genoemd zijn er niet alleen verschillende soorten compressors met verschillende functies en vermogen, maar ook verschillende merken die een compressor verkopen. Door al deze punten kan de prijs van de ene partij een stuk goedkoper zijn dan die van de ander. Het is belangrijk dat je erop let eerst te kijken naar wat je nodig hebt en vervolgens te kijken welke aanbieder de beste prijs rekent. Mini en draagbare compressors zijn natuurlijk het goedkoopst, omdat deze ook minder vermogen hebben. Deze kun je vaak al voor een paar tientjes bestellen. Voor een volledige compressor kun je tussen de 100 en 8000 euro kwijt zijn, dus informeer jezelf eerst in wat je nodig hebt en hoeveel dit je kan kosten.

 

Waar te koop

Een compressor is te koop bij iedere bouwmarkt en (online) verkooppunt van gereedschap en klusbenodigdheden. Ook elektronicawinkels hebben vaak een klusafdeling en daar kun je de compressor vaak ook tussen vinden. Daarnaast kun je op Marktplaats vaak ook een goede compressor vinden die door de huidige eigenaar verkocht wordt omdat die niet meer aan het klussen is.

Beste Compressor aanbiedingen van Juli 2024