Boormachine

Een boormachine is er in allerlei soorten en maten, zoals je verderop in de tekst kunt lezen. Welke je kiest, zal afhankelijk zijn van de klus waarvoor je deze nodig hebt.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Bosch pbh 2100 re boorhamer + 6-delige sds-plus borenset
Bosch pbh 2100 re boorhamer + 6-delige sds-plus borenset
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Weegt slechts 2,2 kilogram. Inclusief 6-delige borenset. Ook te gebruiken voor licht beitelwerk.
Nadelen
Het snoer had iets langer gemogen. Wordt vrij warm na aantal minuten gebruiken.
DeWalt DCD777S2T-QW
DeWalt DCD777S2T-QW
Voordelen
Maximale koppen van 65 newtonmeter. Zeer licht model, 1,5kg.Accu ook te gebruiken op andere apparaten van DeWalt. Makkelijk mee te nemen dankzij koffer. Snel wisselen tussen boren en schroeven.
Nadelen
Deze boormachine bevat geen klopfunctie.
Tip: Beste keuze
Makita DDF453SFE
Makita DDF453SFE
Voordelen
Boorcapaciteit van 36 mm. Inclusief 2 accu’s. Vermogen om lange schroeven aan te kunnen. Lange batterijduur, volledig opgeladen in 20 minuten. Standaard 3 jaar Makita garantie.
Nadelen
Prijs ligt iets hoger dan die van een gemiddelde boormachine.
Powerplus POWX0069LI
Powerplus POWX0069LI
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Inclusief lampje voor boren in het donker. Ook voor de beginnende klusser. Controle lampje accu niveau.
Nadelen
Deze boormachine heeft geen koffertje om te vervoeren.
Black & Decker BDCHD18BAFC-QW
Black & Decker BDCHD18BAFC-QW
Voordelen
Zeer krachtige boormachine. Heeft klopfunctie, boren in hout, gips, metselwerk, metaal, tegels en baksteen. Inclusief hulpstukken. Mooie handige koffer.
Nadelen
Accu gaat iets minder lang mee dan bij de gemiddelde boormachine.

Beste BoormachineKoopgids: Welke boormachine is de beste koop van maart 2024?

Van tijd tot tijd zul je boormachines nodig hebben om specifieke klussen tot een succesvol einde te krijgen. Boormachines zijn er in allerlei soorten en maten, zoals je verderop in de tekst kunt lezen. Welke je kiest, zal afhankelijk zijn van de klus waarvoor je deze nodig hebt. Hieronder zal dieper ingegaan worden op wat een boormachine precies is en waarvoor je deze kunt gebruiken (hint: het heeft met boren te maken). Tevens zullen de diverse type boormachines benoemd worden. Ook word je gewezen op de eigenschappen die je in het oog kunt houden als je een boormachine kopen gaat. Tot slot worden de populairste boormachines van dit moment voor je op een rijtje gezet.

Wat is een boormachine?

Boormachines zijn er in zoveel soorten en maten, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Laten we daarom bij het begin beginnen. Een boormachine gebruik je om uiteenlopende soorten materialen mee te bewerken. Veelal is de functie om gaten te maken in de ondergrond. Deze hebben een ronde vorm. Menig ondergrond kan bewerkt worden middels een boormachine. Standaard boormachines zijn perfect voor hout, gips en zachtere steenvormen. Er zijn ook stevigere boormachines die metaal en beton kunnen bewerken.

Welke soorten boormachines zijn er allemaal?

Boormachines zijn er in allerlei soorten en maten. Ten eerste zijn er de accuboormachines die, je raadt het al, gebruik maken van een accu. Handig, want zo zijn ze volledig draadloos. Je zult nooit meer last hebben van vervelende kabels. Standaard boormachines zijn het meest geschikt voor de doe-het-zelver die maar mondjesmaat klust thuis of waar dan ook. Hiermee kun je diverse zachtere materialen zoals hout, gips of zachte stenen mee bewerken.

Voor de wat fanatiekere doe-het-zelver zijn er genoeg andere soorten aanwezig. Zo zijn er klopboormachines die je gebruikt om stevigere ondergronden mee te bewerken, bijvoorbeeld harde stenen. Ook beton kan bewerkt worden middels een boormachine. Hiervoor heb je een boorhamer nodig. Om te schroeven, kies je voor een schroefboormachine. Tevens heb je de keuze uit bijvoorbeeld combisets, kolomboormachines, slagschroevendraaiers en meer.

Waar moet ik op letten als ik een boormachine ga aanschaffen?

Ten eerste moet je jezelf afvragen voor welke klussen je de boormachine gaat gebruiken. Als je af en toe klust, zal een standaard accuboormachine meer dan volstaan. Als je vaak klust, kun je het beste kiezen voor een duurder en veelzijdiger model. Ga je stevige ondergronden zoals beton bewerken? Dan kun je niet zonder een boorhamer.

Wat zijn populaire merken boormachines in 2024?

Als klusser kun je waarschijnlijk wel raden welke merken het op dit moment goed doen onder de Nederlandse doe-het-zelvers. Ten eerste doet Bosch het goed. Ook de boormachines van DeWalt, Makita, Metabo, Black & Decker en Powerplus zijn populair.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een boormachine

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een gewone boormachine?

Een gewone boormachine is bedoeld voor standaard boren en schroeven. Een klopboormachine daarentegen heeft een extra klopfunctie waarmee je gemakkelijk in hardere materialen zoals beton of metselwerk kunt boren.

Kan ik met een boormachine in alle materialen boren?

Hoewel veel boormachines veelzijdig zijn, hangt het af van de boor en de instellingen van de machine. Voor hout, kunststof en metalen is een standaard boormachine voldoende. Voor hardere materialen zoals beton of steen heb je een klopboormachine of een boorhamer nodig.

Hoe kies ik de juiste boor voor mijn boormachine?

De keuze van de boor hangt af van het te boren materiaal. Houtboren zijn meestal spiraalvormig met een puntig uiteinde, metaalboren hebben een spitser uiteinde, en metselwerk- of steenboren hebben een plat uiteinde.

Wat betekent het koppel van een boormachine?

Het koppel, vaak gemeten in Newtonmeter (Nm), geeft de draaikracht van de boormachine aan. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger de machine. Voor zwaardere klussen, zoals het boren in hardere materialen of het indraaien van grote schroeven, is een machine met een hoger koppel gewenst.

Moet ik mijn boormachine na elk gebruik schoonmaken?

Het is goed om de boormachine na elk gebruik schoon te maken, vooral de boorkop en de ventilatiesleuven. Regelmatige inspectie op slijtage of schade is ook aan te raden. Voor intensief gebruik kan periodiek smeren of professioneel onderhoud nodig zijn.

Top 5 Beste kopen
Logo