Hoelang van te voren op Schiphol 2023?

De aanbevolen aankomsttijd op Schiphol (of andere luchthavens) hangt af van je bestemming en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. In 2023 zijn de lange wachtrijen van 2022 veel minder vaak voorgekomen doordat Schiphol veel personeel heeft aangenomen. Tijdens het hoogseizoen kan het voorkomen dat de wachtrijen weer oplopen, maar de verwachting is dat dit niet tot hele lange wachttijden zal leiden. Over het algemeen gelden echter de volgende algemene aanbevelingen in 2023:

 1. Binnenlandse vluchten: Voor vluchten binnen Nederland (wat zeldzaam is gezien de grootte van het land) is het over het algemeen voldoende om 1,5 tot 2 uur voor vertrek op de luchthaven aan te komen.
 2. Europese vluchten: Voor vluchten binnen Europa wordt doorgaans aangeraden om minimaal 2 tot 2,5 uur van tevoren op Schiphol aan te komen.
 3. Intercontinentale vluchten: Voor langeafstandsvluchten buiten Europa zoals bijvoorbeeld Curacao wordt aanbevolen om minimaal 3 uur voor de geplande vertrektijd op de luchthaven te zijn.

Houd echter rekening met de volgende factoren:

 • Drukte: Tijdens vakantieperioden, zoals zomer- of kerstvakanties, kan het op Schiphol drukker zijn dan normaal. Het is dan verstandig om wat extra tijd in te plannen.
 • Online inchecken: Als je al online hebt ingecheckt en alleen handbagage hebt, kun je vaak wat later aankomen. Toch is het nog steeds belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor eventuele beveiligingscontroles.
 • Extra services: Als je gebruik maakt van services zoals valet parking of als je assistentie nodig hebt op de luchthaven, overweeg dan om eerder aan te komen.
 • Advies van de luchtvaartmaatschappij: Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben specifieke richtlijnen voor het inchecken. Raadpleeg altijd de website of klantenservice van je luchtvaartmaatschappij voor specifieke aanbevelingen.

Het is altijd beter om wat extra tijd in te plannen. Zo voorkom je stress en zorg je ervoor dat je alle stappen (inchecken, beveiliging, douane, enz.) op de luchthaven rustig kunt doorlopen.

Hoe lang van te voren op het vliegveld met alleen handbagage?

Als je alleen reist met handbagage, kan dit het incheckproces op het vliegveld aanzienlijk versnellen, vooral als je al online hebt ingecheckt. Desondanks moet je nog steeds rekening houden met beveiligingscontroles en eventuele wachtrijen daar. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen, maar deze kunnen variëren afhankelijk van de luchthaven en luchtvaartmaatschappij:

 1. Binnenlandse vluchten: Meestal is 1 tot 1,5 uur van tevoren voldoende als je alleen met handbagage reist en al online hebt ingecheckt.
 2. Europese vluchten: Het wordt aanbevolen om minimaal 1,5 tot 2 uur van tevoren op de luchthaven te zijn.
 3. Intercontinentale vluchten: Ook al heb je alleen handbagage, het is verstandig om minimaal 2 tot 2,5 uur voor vertrek op de luchthaven aan te komen.

Echter, hier zijn enkele extra overwegingen:

 • Luchthaven grootte en drukte: Op grotere luchthavens zoals Schiphol kan het langer duren om de beveiligingscontrole en douane te passeren, vooral tijdens piekuren of vakantieperioden.
 • Online inchecken: Als je al online hebt ingecheckt, kun je de incheckbalies overslaan en direct naar de beveiligingscontrole gaan. Dit kan veel tijd besparen.
 • Boardingtijd: Zelfs als je geen ruimbagage hebt, hebben vliegtuigmaatschappijen nog steeds een uiterste boardingtijd. Het missen van deze tijd kan betekenen dat je niet meer aan boord van het vliegtuig mag, zelfs als je al ingecheckt bent.
 • Onverwachte vertragingen: Het is altijd mogelijk dat je te maken krijgt met onverwachte wachtrijen of vertragingen, zoals extra beveiligingscontroles.

Hoewel het reizen met alleen handbagage je wat flexibiliteit kan geven en het proces vaak sneller gaat, is het altijd raadzaam om ruim de tijd te nemen. Het kan stress verminderen en ervoor zorgen dat je rustig aan je reis kunt beginnen. Het is ook altijd een goed idee om het advies van je luchtvaartmaatschappij te volgen met betrekking tot aankomsttijden op de luchthaven.

Top 5 Beste kopen
Logo