Afkortzaag
Bijgewerkt: Juli 2024

Afkortzaag

Afkortzaag

Een afkortzaag is een compacte zaag waar je veel mee kunt. Een afkortzaag wordt soms ook een verstekzaag genoemd. Een groot voordeel van de afkortzaag is dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Een afkortzaag is ideaal voor nauwkeurig werken. Vandaar de naam afkortzaag, die doelt op het afkorten van materialen. Iets dat precisie vereist. Het zaagblad van een afkortzaag is cirkelvormig. Daarom lijkt de zaag op een cirkelzaag. Het grote verschil is dat een cirkelzaag beter geschikt is voor het zagen van grote en lange materialen en een afkortzaag beter geschikt is voor kleinere en nauwkeurigere projecten. 

 

Wat kun je zagen met een afkortzaag

Een afkortzaag kan gebruikt worden voor verschillende materialen. Hierbij is het zaagblad vooral van belang. Afhankelijk van welke materialen je wil zagen, moet je het juiste zaagblad kiezen. Sommige zijn bijvoorbeeld grover of hebben juist kleinere tanden. Je kunt een afkortzaag onder andere gebruiken voor hout, mdf en kunststof. Ook voor metaal kun je een afkortzaag gebruiken, maar voor staal bijvoorbeeld niet. Een afkortzaag kan ook gebruikt worden voor verstekzagen. Dat wil zeggen dat je kunt zagen in hoeken en niet alleen maar recht. Ook hierbij is een afkortzaag heel geschikt wanneer je heel precies wil werken. 

 

Accu, netstroom en stofafzuiging

Meestal werkt een afkortzaag op netstroom. Dat wil zeggen dat je de stekker in het stopcontact moet steken als je wil dat de afkortzaag werkt. Voor flexibiliteit in waar je de afkortzaag plaatst, is een langer snoer handiger. Een aantal afkortzagen werken met een accu. Het nadeel daarvan is wel dat je afhankelijk bent van je accu: als die leeg is, kun je niet verder werken. Tenzij je een tweede opgeladen accu hebt, maar die moet je dan wel weer apart kopen. Veel afkortzagen hebben een stofafzuiging waardoor je niet meer achteraf al je zaagsel hoeft op te ruimen. 

 

Waar te koop

Je koopt een afkortzaag bij de bouwmarkt. Vaak kun je gereedschappen en andere dingen ook op de website van de bouwmarkt bestellen. Het aanbod online zal groter zijn dan in de meeste bouwmarkten zelf. Je koopt een huismerk afkortzaag al voor minder dan 100 euro. Een Makita afkortzaag kan in de duurste categorie tussen de 500 en 900 euro kosten. De meeste afkortzagen kosten tussen de 100 en 300 euro. Een afkortzaag met accu zit vaak in de duurdere categorieën. Je kunt een afkortzaag ook kopen bij Coolblue of via online gereedschapswinkels. 

Beste Afkortzaag aanbiedingen van Juli 2024