Curved Monitor
Bijgewerkt: Juli 2024

Curved Monitor

Curved Monitor

Met een curved monitor kun je je games en films nog beter ervaren. Een curved monitor wil zeggen dat je beeldscherm niet plat is, zoals klassieke computerschermen, maar er een kromming in zit. Meestal zijn curved monitoren dan ook groot in inches, zodat de kromming ook echt zin heeft. Een curved monitor heeft behalve een beter ervaring nog meer voordelen. Lichtval wanneer de zon schijnt stoort bijvoorbeeld een stuk minder op je scherm. Daarnaast hoef je je nek minder te draaien om je gehele scherm of al je schermen te zien. En dat maakt het risico op klachten in je nek en rug kleiner.

 

De kromming met het aantal R

Er zijn verschillende krommingen beschikbaar voor een curved monitor. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je naar moet kijken: hoe erg wil je dat je scherm een kromming heeft. De kromming van een curved monitor wordt aangegeven met een getal gevolgd door R. Hoe lager het getal, hoe krommer het scherm. Dit kan variëren van 4000R tot 1000R. Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van voorkeur, maar ook de grootte van je scherm. Zo is een lage R, dus een erg curved monitor, vooral geschikt voor echt grote beeldschermen. 

 

Merken en prijzen

Een curved monitor zal je veelal vinden van de merken Samsung, Philips, MSI en Asus. Ook LG en HP hebben aan aantal opties voor een curved monitor, evenals Dell, Lenovo en iiyama. In de goedkoopste categorie vind je een curved monitor met name van Samsung, dure curved monitoren zijn van Asus of Acer. De laagste prijs voor een Samsung curved monitor is 150 euro. Een Acer of Asus uit de duurste categorie kost meer dan € 2000. Dit zijn wel excessief hoge prijzen. Meestal betaal je tussen de € 200 en € 1000. 

 

Formaten en kwaliteit

Een curved monitor is te krijgen in verschillende formaten. De grootste schermen zijn 49 inch en de kleinste zijn 24 inch. De meeste curved monitoren hebben Quad HD kwaliteit, maar er zijn ook monitoren met een lagere kwaliteit te vinden van Full HD bijvoorbeeld. Er zijn ook schermen met een hogere resolutie van 4K, maar niet iedere laptop of pc is geschikt om deze kwaliteit ook te leveren. Goede game computers kunnen dit bijvoorbeeld wel aan. Met een curved monitor en goede beeldkwaliteit wil je ook een passende verversingssnelheid. Deze wordt aangegeven met Hz en is meestal 144 Hz. 

 

Waar te koop

Je koopt een curved monitor bijvoorbeeld bij een elektronicazaak zoals Coolblue of MediaMarkt. Ook via Bol.com kun je een curved monitor bestellen. Daarnaast kun je een curved monitor waarschijnlijk ook vinden bij je lokale computerwinkel.

Beste Curved Monitor aanbiedingen van Juli 2024