Waterontharder
Bijgewerkt: Juli 2024

Waterontharder

Waterontharder

Een waterontharder wordt ook wel een waterverzachter genoemd. Het is een apparaat dat ervoor zorgt dat de hardheid van water minder wordt. Zo zit er minder calcium en magnesium in het water, wat het fijner maakt om te drinken. In dit artikel lees je alles over wat een waterontharder precies is en hoe je deze kunt installeren. Ook leer je waarop je moet letten wanneer je een waterontharder wilt aanschaffen. Zo weet je zeker dat je een geschikte waterverzachter koopt en dat je deze op de goede plaats installeert. Je zult direct profijt hebben van de betere kwaliteit van je drinkwater. Bekijk de top 5 best verkochte waterontharders van dit moment zonder alles zelf te hoeven uitzoeken.

 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat of een soort stof waarmee je water minder hard kunt maken. Water kan “hard” zijn wanneer er veel calcium en magnesium in zit. Veel mensen vinden het water dan minder lekker smaken. Ook heeft het menselijk lichaam niet zoveel calcium en magnesium nodig. Een waterontharder zorgt ervoor dat de calcium- en magnesiumionen uit het water verdwijnen. Deze stoffen worden of aan de waterontharder gebonden en zo uit het water gehaald, of ze worden vervangen door een andere stof, zoals natrium. Zo wordt het water minder hard. 

 

Hoe moet ik een waterontharder installeren?

Een waterontharder kun je zelf installeren. Denk er goed over na waar je het apparaat precies wilt plaatsen. De meeste mensen plaatsen een waterontharder ergens waar hij niet te zien is, zoals in de kelder of de garage. Het is slim om het apparaat vlak na de watermeter te plaatsen. Zorg ervoor dat de waterontharder goed te bereiken is, omdat je regelmatig het regeneratiezout moet vervangen. De installatie hangt af van het type waterontharder. Er zijn namelijk mechanische en elektronische waterontharders. De mechanische waterontharder kost meestal zo’n 700 euro. De elektronsiche kost iets meer: je betaalt er zo’n 900 euro voor.

 

Waar moet ik op letten als ik een waterontharder ga aanschaffen?

Wil jij graag een waterontharder aanschaffen? Let dan goed op het type waterontharder. Je kunt kiezen uit mechanisch en elektrisch. Beide soorten moeten af en toe onderhouden worden. Je kunt een vakspecialist inschakelen om dit onderhoud uit te voeren, maar je kunt dit meestal ook zelf doen. Het onderhoud bestaat vooral uit een controle van de werking van het apparaat en het aanvullen van het zoutreservoir. Dit moet je ongeveer één tot twee keer per jaar doen. Let op dat het water niet té zacht wordt. Dan kan er namelijk extra koper en lood in het water terecht komen. Dit is juist weer niet goed voor de gezondheid.

Beste Waterontharder aanbiedingen van Juli 2024