Voedseldroger
Bijgewerkt: Maart 2023

Voedseldroger

Voedseldroger

Je kunt voedsel drogen met een voedseldroger. Dit is een gezonde methode om voedsel te kunnen bewaren en variatie toe te voegen aan je dieet. Tegenwoordig winnen voedseldrogers steeds meer aan populariteit, hoewel je ze in Nederland nog niet zo heel vaak tegenkomt. Nederlanders zoeken toch steeds vaker naar betere methoden van leven en eten. Er worden veel dingen aan voedsel toegevoegd om het langer te laten overleven, waaronder gedroogd voedsel, dus het is niet zo raar om je eigen voedsel te drogen om het later op te kunnen eten. Dit is niet alleen erg lekker, maar ook zuinig, want er wordt niets verspild. Je hoeft droogvoer niet in te vriezen, wat een groot voordeel is. Hierdoor kun je altijd fruit, groenten en vlees in huis hebben. 

 

Wat is een voedseldroger eigenlijk?

Een voedseldroger verwijdert het vocht uit het voedsel. Lucht, wind en zon kunnen voedsel drogen, maar je bent in dit geval afhankelijk wel van het weer en Nederland krijgt niet genoeg zon om voedsel goed te kunnen laten drogen. Een voedseldroger is eigenlijk uit een kastje met een paar lades waarin je voedsel stopt en vervolgens de droogtijd en temperatuur instelt. De droger produceert warmte door een warmte-element, dat door een ventilator door de laden wordt verspreid, waardoor het voedsel wordt gedroogd. Een voedseldroger kan gebruikt worden voor het drogen van groenten, vlees, fruit, vis of kruiden.

 

Waarom kiezen voor droog voedsel met voedseldroger?

We verwijderen vocht uit groenten, fruit, vlees, vis en kruiden om ze te kunnen conserveren. Drogen is een gezonder alternatief voor het conserveren van voedsel dan conserveren met chemicaliën, zout, suiker of zuur. Goed gedroogd voedsel kan tot wel 30 jaar meegaan, langer dan welke diepvries dan ook. Gedroogde perziken, mango’s, aardbeien en pruimen kunnen daarnaast ook in de winter gegeten worden door ze te drogen. Koop ze in bulk en droog overtollig fruit om geld te besparen. Gedroogd voedsel is lekker als tussendoortje of voedingssupplement. Gedroogd fruit is een gezond alternatief voor snoep, gebak en vette snacks. 

 

Waarom blijft gedroogd voedsel langer goed dankzij een voedseldroger?

Bacteriën en schimmels in voedsel versnellen de afbraak van voedsel. Zonder water sterven deze micro organismen. Wanneer voedsel wordt gedroogd, blijven deze micro organismen wel achter als enzymen. Deze enzymen zijn slapend als ze droog zijn. Als je het vochtgehalte in voedsel terugbrengt naar lager dan 35 %, kan een groot deel van de bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen. Bij een vochtgehalte van lager dan 15 % kun je vaak alle schimmelgroei tegenhouden en bederf van het voedsel stoppen. De reden hiervan is dat het droogproces het gehalte aan suikers en zouten verhoogt, wat de osmotische waarde laat stijgen. De micro organismen kunnen in deze hoge waarden niet meer goed functioneren en dus het voedsel niet meer laten bederven.

Beste Voedseldroger aanbiedingen van Maart 2023