Ultrawide Monitor
Bijgewerkt: Juni 2024

Ultrawide Monitor

Ultrawide Monitor

De populariteit van de ultrawide monitor is de afgelopen jaren ontzettend gestegen en dat is zeker niet zonder reden! Deze monitor biedt extra schermruimte, waardoor entertainment, productiviteit en games allemaal extra ruimte krijgen. Een ultrawide monitor is dus eigenlijk niet weg te denken uit een goede pc setup. Maar wat zijn nou precies de voordelen van dit scherm? En hoe kies je een monitor die bij jou en je pc past? Hier vind je alle info op een rijtje. 

De grote voordelen van een ultrawide monitor

Door het formaat van een ultrawide monitor heb je een derde tot dubbel zoveel schermruimte zonder dat dit ook de hoogte in gaat, waardoor je scherm toch overzichtelijk blijft. Waar de schermverhouding van een standaard scherm 16:9 is, is dit bij een ultrawide monitor 21:9. Houdt hier overigens wel reken mee dat de meeste series en games (nog) niet geoptimaliseerd zijn voor dit formaat, waardoor je op dit type scherm dan zwarte balken aan de zijkant zult hebben. 

Uiteraard heeft die extra ruimte vooral een heleboel pluspunten. Zo is een ultrawide monitor ontzettend handig voor multitasking. De meeste van deze schermen hebben een split-screen functie waardoor je je werkveld gemakkelijk in meerdere vlakken kan verdelen die je tegelijkertijd kan gebruiken. Als je dus voor werk vaak meerdere tekst- en/of Excel Bestanden open hebt staan kun je die makkelijk naast elkaar zetten en hoef je niet constant tussen tabs te wisselen. 

Maar ook gamen op een ultrawide monitor komt met voordelen. Zoals gezegd, niet alle games ondersteunen dit formaat, maar in bepaalde genres kan dit scherm veel voordeel opleveren. Zo heb je in bijvoorbeeld shooters, grand strategy games en MOBA’s meer gezichtsveld. Dit staat ook wel bekend als een aanpasbare Field of Vision of FoV optie, waardoor je sneller tegenstanders en obstakels aan kan zien komen. En dat kan net het verschil maken tussen winst of verlies. 

Welke ultrawide monitor past bij jou? 

Er is tegenwoordig een heleboel keuze in ultrawide monitors. Ze zijn in verschillende formaten, met verschillende specs, en voor verschillende prijzen zowel online als in de winkel te vinden. Er is dus niet één standaard die perfect is voor iedereen. Ga daarom vooral eerst na waar je de ultrawide monitor voor wilt gebruiken. Is het voornamelijk voor werk en wil je zoveel mogelijk bestanden overzichtelijk naast elkaar kunnen zetten? Dan zijn afmetingen waarschijnlijk belangrijker dan exacte resolutie. Ga je de ultrawide monitor

vooral voor games en/of films gebruiken? Dan zijn de resolutie en een goede kleurweergave.

Beste Ultrawide Monitor aanbiedingen van Juni 2024