Ultrawide Monitor

Op zoek naar de beste ultrawide monitor? Wij hebben de top 5 modellen voor jou vergeleken. Ontdek nu welke monitor het beste bij jou past!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Samsung LC34H890WGRXEN
Samsung LC34H890WGRXEN
Voordelen
Volledig draaibaar/kantelbaar, dus flexibel in setup. Door WQHD resolutie zijn games en foto’s twee keer scherper dan bij Ultrawide Full HD. Een mooi, strak design.
Nadelen
Potentieel ghosting tijdens gamen door relatief hoge reactietijd van 4ms. Geen aan/uit knop, dit gaat exclusief via OSD, wat niet altijd even goed werkt.
Philips 346E2CUAE/00
Philips 346E2CUAE/00
Voordelen
De monitor heeft ingebouwde luidsprekers die goed werken. Een stevige voet voor stabiliteit. Heeft een hoge schermhelderheid en goede kleurweergave.
Nadelen
Het scherm kan niet draaien, alleen tilten, dus je bent gelimiteerd in de opstelling. De monitor start langzaam op. De HDMI en DP aansluiting zijn wat lastig te bereiken.
Tip: Beste keuze
LG 27UN83A
LG 27UN83A
Voordelen
Beelden zijn twee keer scherper dan 4K in QHD en wel vier keer scherper dan in full HD. Handige ingebouwde speakers. Goed contrast en schermhelderheid.
Nadelen
Een lage of haperende frame-rate bij gebruik van HDMI. Connectors zoals HDMI en \DP aansluiting zijn lastig bereikbaar door rechte in plaats van schuine hoek.
AOC CU34G2/BK
AOC CU34G2/BK
Voordelen
Door de reactietijd van 1 ms en 100 Hz verversingssnelheid geeft deze monitor uiterst vloeiende beelden en is zeer geschikt voor gamen. Schermhelderheid en resolutie zijn hoog.
Nadelen
De monitor heeft geen ingebouwde speakers, deze moet je dus apart aansluiten. Functieknoppen hebben een onhandige positie.
MSI Optix MPG341CQR
MSI Optix MPG341CQR
Voordelen
De monitor heeft een goede kleurweergave en verversingssnelheid van 114 Hz. Er is een ingebouwde webcam. De functieknoppen zijn instelbaar.
Nadelen
Geen ingebouwde microfoon of speakers. Door de grote voet van de monitor neemt deze relatief veel ruimte in beslag op je bureau.

Beste Ultrawide MonitorKoopgids: Welke Ultrawide Monitor is de beste koop van maart 2024?

De populariteit van de ultrawide monitor is de afgelopen jaren ontzettend gestegen en dat is zeker niet zonder reden! Deze monitor biedt extra schermruimte, waardoor entertainment, productiviteit en games allemaal extra ruimte krijgen. Een ultrawide monitor is dus eigenlijk niet weg te denken uit een goede pc setup. Maar wat zijn nou precies de voordelen van dit scherm? En hoe kies je een monitor die bij jou en je pc past? Hier vind je alle info op een rijtje.

De grote voordelen van een ultrawide monitor

Door het formaat van een ultrawide monitor heb je een derde tot dubbel zoveel schermruimte zonder dat dit ook de hoogte in gaat, waardoor je scherm toch overzichtelijk blijft. Waar de schermverhouding van een standaard scherm 16:9 is, is dit bij een ultrawide monitor 21:9. Houdt hier overigens wel reken mee dat de meeste series en games (nog) niet geoptimaliseerd zijn voor dit formaat, waardoor je op dit type scherm dan zwarte balken aan de zijkant zult hebben.

Uiteraard heeft die extra ruimte vooral een heleboel pluspunten. Zo is een ultrawide monitor ontzettend handig voor multitasking. De meeste van deze schermen hebben een split-screen functie waardoor je je werkveld gemakkelijk in meerdere vlakken kan verdelen die je tegelijkertijd kan gebruiken. Als je dus voor werk vaak meerdere tekst- en/of Excel Bestanden open hebt staan kun je die makkelijk naast elkaar zetten en hoef je niet constant tussen tabs te wisselen.

Maar ook gamen op een ultrawide monitor komt met voordelen. Zoals gezegd, niet alle games ondersteunen dit formaat, maar in bepaalde genres kan dit scherm veel voordeel opleveren. Zo heb je in bijvoorbeeld shooters, grand strategy games en MOBA’s meer gezichtsveld. Dit staat ook wel bekend als een aanpasbare Field of Vision of FoV optie, waardoor je sneller tegenstanders en obstakels aan kan zien komen. En dat kan net het verschil maken tussen winst of verlies.

Welke ultrawide monitor past bij jou? 

Er is tegenwoordig een heleboel keuze in ultrawide monitors. Ze zijn in verschillende formaten, met verschillende specs, en voor verschillende prijzen zowel online als in de winkel te vinden. Er is dus niet één standaard die perfect is voor iedereen. Ga daarom vooral eerst na waar je de ultrawide monitor voor wilt gebruiken. Is het voornamelijk voor werk en wil je zoveel mogelijk bestanden overzichtelijk naast elkaar kunnen zetten? Dan zijn afmetingen waarschijnlijk belangrijker dan exacte resolutie. Ga je de ultrawide monitor

vooral voor games en/of films gebruiken? Dan zijn de resolutie en een goede kleurweergave.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Ultrawide Monitor

Wat is een ultrawide monitor en waarom zou ik er een willen hebben?

Een ultrawide monitor is een beeldscherm met een bredere aspectverhouding dan de standaard 16:9 verhouding. Het heeft meestal een verhouding van 21:9 of 32:9, waardoor het beeld breder is. Dit kan handig zijn voor multitasking, gaming en het bekijken van films, omdat er meer ruimte op het scherm is om meerdere vensters naast elkaar te hebben.

Kan ik een normale 16:9 resolutie gebruiken op een ultrawide monitor?

Ja, je kunt een normale 16:9 resolutie gebruiken op een ultrawide monitor. Het beeld zal dan in het midden van het scherm worden weergegeven met zwarte balken aan de zijkanten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een game speelt die niet compatibel is met de bredere aspectverhouding.

Heeft een ultrawide monitor invloed op mijn gaming-ervaring?

Ja, een ultrawide monitor kan een positieve invloed hebben op je gaming-ervaring. Het bredere beeld geeft je een groter gezichtsveld en kan je een meer meeslepende ervaring geven. Veel games ondersteunen ook de bredere aspectverhouding, waardoor je een breder gezichtsveld hebt zonder vervorming.

Kan ik mijn ultrawide monitor gebruiken als twee afzonderlijke schermen?

Ja, veel ultrawide monitoren hebben de mogelijkheid om het scherm op te splitsen in twee of meer secties, zodat je het kunt gebruiken als twee afzonderlijke schermen. Dit kan handig zijn bij multitasking, omdat je verschillende vensters in elk gedeelte kunt plaatsen.

Heeft een ultrawide monitor invloed op mijn productiviteit?

Ja, een ultrawide monitor kan je productiviteit verhogen. Door de extra schermruimte kun je meerdere vensters naast elkaar hebben zonder dat ze overlappen. Dit maakt multitasking efficiënter en kan je helpen om sneller en georganiseerder te werken.

Top 5 Beste kopen
Logo