Qwixx
Bijgewerkt: Juli 2024

Qwixx

Qwixx

Als je op zoek bent naar een simpel en snel dobbelspel, is Qwixx zeker een aanrader. Bij Qwixx komt wat strategie kijken, evenals tactiek. Tijdens Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten, want iedereen kan de beurt benutten wanneer iemand aan het dobbelen is.

 

Het verloop van het spel

Elke deelnemer krijgt een blaadje voor de score en een potlood of een pen. Bepaal wie als eerste de actieve speler is, bijvoorbeeld met behulp van een dobbelsteenworp. Er worden vervolgens zes dobbelstenen gegooid door de actieve speler. De twee stappen daarna worden dan in de volgorde uitgevoerd: actie 1 eerst, gevolgd door de tweede actie.

 

1.) De speler die nu de actieve speler is telt het totaal van allebei de witte dobbelstenen op en noemt vervolgens dit getal hardop op. Iedere speler mag dit getal nu aankruisen in een kleur die hij of zij gekozen heeft, maar dat hoeft niet.

2.) De actieve speler mag nu, maar is dat niet verplicht, één witte dobbelsteen combineren met één gekleurde dobbelsteen naar keuze en het totaal in de bijpassende kleur afvinken (maar niet de andere spelers!).

 

Opmerking: De actieve speler moet een kruisje zetten in het lege vakje onder "mislukte worpen" als hij of zij tijdens de eerste of de tweede actie geen getal heeft aangekruist. Of ze nu een getal hebben aangekruist of niet, de inactieve spelers hoeven in dit geval geen kruisje voor een mislukte worp te zetten.

 

De volgende speler neemt nu de rol van actieve speler over. Hij gooit zes dobbelstenen. De twee procedures worden dan na elkaar herhaald. Het spel gaat op deze manier verder.

 

Een kleur die gesloten wordt

De speler moet minstens vijf kruisjes in dezelfde kleur hebben om het uiterst rechtse getal van een kleur te mogen aankruisen (rood 12, geel 12, groen 2, blauw 2). Wanneer een speler het uiterst rechtse getal kruist, kruist hij vervolgens het vakje ernaast met het slotje aan. Dit kruisje wordt wat later bij het totaal opgeteld. Nu deze kleur voor iedere speler gesloten is, mag er in iedere volgende beurt niets in de kleur aangekruist worden. De dobbelsteen van deze kleur wordt vervolgens uit het spel verwijderd en zal daarna niet meer gebruikt worden.

 

Als een kleur tijdens actie 1 wordt gesloten, is het mogelijk dat andere spelers die kleur op hetzelfde moment ook sluiten en het slot aanvinken. Maar zelfs als de kleur door een andere speler wordt gesloten, mag een speler het laatste slot rechts niet aanvinken als hij minder dan vijf kruisjes in die kleur heeft.

 

De afloop van Qwixx

Bij de vierde mislukte worp van een speler eindigt het spel onmiddellijk. Daarnaast stop het spel ook onmiddellijk als de tweede kleur ook wordt gesloten door een speler, waardoor ook de tweede dobbelsteen met een kleur weg uit het spel verdwijnt.

Beste Qwixx aanbiedingen van Juli 2024