Qwixx

Op zoek naar de beste Qwixx spel? Vergelijk hier de top 5 en ontdek welke variant het beste bij jou past. Lees verder voor een overzichtelijke gids!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Qwixx – Dobbelspel
Qwixx – Dobbelspel
Voordelen
Winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2014. Het is een eenvoudig dobbelspel voor ieder gezelschap en gelegenheid. Korte spelregels die snel uit te leggen zijn. Erg vlot er verrassend. Geschikt voor 2 tot 5 spelers.
Nadelen
Niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.
Qwixx Blocks – Scoreblocks
Qwixx Blocks – Scoreblocks
Voordelen
Handig als extra scoreblocks bij je Qwixx spellen. Ieder blok heeft 80 blaadjes, in totaal 160 blaadjes.
Nadelen
Wordt niet geleverd met het basisspel Qwixx.
Tip: Beste keuze
Qwixx Mixx – Uitbreiding
Qwixx Mixx – Uitbreiding
Voordelen
Leuke uitbreiding van het basisspel Qwixx. In de verpakking zitten 2 nieuwe varianten scoreblocks. Zorgt voor nog meer speelplezier. Te gebruiken voor het Qwixx dobbelspel en het Qwixx kaartspel.
Nadelen
Het zijn enkel nieuwe scoreblocks, het is geen apart spel.
Qwixx Deluxe – Dobbelspel
Qwixx Deluxe – Dobbelspel
Voordelen
Een deluxe versie van het bekende spel Qwixx. Wordt geleverd met afwisbare scorebordjes en een zachte dobbelbodem. Zorgt voor oneindig veel speelplezier. Het spel is eenvoudig om uit te leggen en te leren. Er zijn geen wachttijden tijdens het spelen.
Nadelen
Er zitten maar vier bordjes in.
Qwixx Big Point – Uitbreiding
Qwixx Big Point – Uitbreiding
Voordelen
Een nieuwe variant van het bekende spel Qwixx. Met nog meer punten en spelplezier. Wordt geleverd met 2 extra scoreblocks met 80 blaadjes per stuk. De spelregels zijn voor een groot deel hetzelfde als in het originele spel. De scoreblocks zijn ook te gebruiken met het Qwixx kaartspel en het Qwixx dobbelspel.
Nadelen
Het spel is bijna hetzelfde als het normale spel, alleen met meer punten.

Beste QwixxKoopgids: Welke Qwixx is de beste koop van april 2024?

Als je op zoek bent naar een simpel en snel dobbelspel, is Qwixx zeker een aanrader. Bij Qwixx komt wat strategie kijken, evenals tactiek. Tijdens Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten, want iedereen kan de beurt benutten wanneer iemand aan het dobbelen is.

Het verloop van het spel

Elke deelnemer krijgt een blaadje voor de score en een potlood of een pen. Bepaal wie als eerste de actieve speler is, bijvoorbeeld met behulp van een dobbelsteenworp. Er worden vervolgens zes dobbelstenen gegooid door de actieve speler. De twee stappen daarna worden dan in de volgorde uitgevoerd: actie 1 eerst, gevolgd door de tweede actie.

1.) De speler die nu de actieve speler is telt het totaal van allebei de witte dobbelstenen op en noemt vervolgens dit getal hardop op. Iedere speler mag dit getal nu aankruisen in een kleur die hij of zij gekozen heeft, maar dat hoeft niet.

2.) De actieve speler mag nu, maar is dat niet verplicht, één witte dobbelsteen combineren met één gekleurde dobbelsteen naar keuze en het totaal in de bijpassende kleur afvinken (maar niet de andere spelers!).

Opmerking: De actieve speler moet een kruisje zetten in het lege vakje onder “mislukte worpen” als hij of zij tijdens de eerste of de tweede actie geen getal heeft aangekruist. Of ze nu een getal hebben aangekruist of niet, de inactieve spelers hoeven in dit geval geen kruisje voor een mislukte worp te zetten.

De volgende speler neemt nu de rol van actieve speler over. Hij gooit zes dobbelstenen. De twee procedures worden dan na elkaar herhaald. Het spel gaat op deze manier verder.

Een kleur die gesloten wordt

De speler moet minstens vijf kruisjes in dezelfde kleur hebben om het uiterst rechtse getal van een kleur te mogen aankruisen (rood 12, geel 12, groen 2, blauw 2). Wanneer een speler het uiterst rechtse getal kruist, kruist hij vervolgens het vakje ernaast met het slotje aan. Dit kruisje wordt wat later bij het totaal opgeteld. Nu deze kleur voor iedere speler gesloten is, mag er in iedere volgende beurt niets in de kleur aangekruist worden. De dobbelsteen van deze kleur wordt vervolgens uit het spel verwijderd en zal daarna niet meer gebruikt worden.

Als een kleur tijdens actie 1 wordt gesloten, is het mogelijk dat andere spelers die kleur op hetzelfde moment ook sluiten en het slot aanvinken. Maar zelfs als de kleur door een andere speler wordt gesloten, mag een speler het laatste slot rechts niet aanvinken als hij minder dan vijf kruisjes in die kleur heeft.

De afloop van Qwixx

Bij de vierde mislukte worp van een speler eindigt het spel onmiddellijk. Daarnaast stop het spel ook onmiddellijk als de tweede kleur ook wordt gesloten door een speler, waardoor ook de tweede dobbelsteen met een kleur weg uit het spel verdwijnt.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Qwixx

Wat is Qwixx en hoe speel je het?

Qwixx is een dobbelspel waarbij spelers proberen om zoveel mogelijk punten te scoren door getallen op hun scorekaart aan te kruisen. Het spel bestaat uit zes dobbelstenen, waarbij spelers proberen om combinaties van getallen te maken en deze aan te kruisen op hun scorekaart.

Hoeveel spelers kunnen Qwixx spelen?

Qwixx is een spel voor 2-5 spelers. Het kan dus gespeeld worden met een kleinere groep vrienden of zelfs met het hele gezin.

Wat is het doel van het spel?

Het doel van Qwixx is om zoveel mogelijk punten te scoren door getallen op je scorekaart aan te kruisen. Het spel eindigt wanneer een speler twee rijen heeft afgesloten of wanneer er vier rijen zijn afgesloten door de algemene regels.

Wat zijn de regels voor het aanvinken van getallen?

Bij Qwixx moeten spelers getallen aanvinken in oplopende volgorde op hun scorekaart. Ze kunnen kiezen om een getal aan te kruisen dat wordt gegooid met de witte dobbelsteen en een andere gekleurde dobbelsteen, of ze kunnen ervoor kiezen om een getal aan te kruisen dat wordt gegooid met de witte dobbelsteen en alle vier de gekleurde dobbelstenen.

Wat gebeurt er als een speler een getal niet kan aanvinken?

Als een speler een getal niet kan aanvinken, omdat het bijvoorbeeld al is gepasseerd of omdat hij geen combinatie kan maken met de geworpen dobbelstenen, dan moet hij een kruisje zetten in het mislukte vak op zijn scorekaart. Dit levert strafpunten op aan het einde van het spel.

Top 5 Beste kopen
Logo