Potgrond
Bijgewerkt: Juli 2024

Potgrond

Potgrond

Ieder jaar weer is het kopen en aanplanten van nieuwe planten een hoogtepunt voor de plantenliefhebber. Je hebt de kans om je tuin of binnenruimte nieuw leven in te blazen met een mooie plant. De basis voor al jouw planten is goede grond. Zo moet je afhankelijk van het type plant en de locatie voor potgrond of tuinaarde kiezen. Bij tuincentra, bouwmarkten, supermarkten en bloemisten is er een groot assortiment aan potgrond verkrijgbaar. Maar wat is potgrond nu eigenlijk precies en waar bestaat het uit? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over potgrond.

 

Wat is potgrond?

Feitelijk is potgrond een mengsel van enkele natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat meestal uit veen of kokos. Deze basis wordt vaak vermengt met compost, meststoffen, boomschors, kokos en kalk. Potgrond is natuurlijk bedoeld om planten in bakken of potten mee te zetten. Je kunt potgrond zowel binnen als buiten gebruiken. De samenstelling van potgrond zorgt ervoor dat het goed water en lucht vast kan houden. Dit heeft als voordeel dat planten zich hierdoor snel en goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast zit er meestal voldoende voeding in de potgrond om de plant een paar maanden te voeden. 

 

Waaruit bestaat potgrond?

Zoals hierboven genoemd staat bestaat de basis van potgrond meestal uit veen of kokos. Dit is dan ook een van de grootste bestanddelen van potgrond. Veen is een natuurlijke grondstof die al eeuwenoud is. Deze grondstof ontstaat uit plantenresten. Veen is het bestanddeel dat een hoog wateropnemend vermogen heeft, waardoor vocht snel geabsorbeerd wordt en lang vasthoudt. Kokos heeft ook deze belangrijke eigenschappen. Afhankelijk van waar de potgrond voor gebruikt wordt wordt het gemengd met compost, meststoffen, boomschors, kokos en kalk. Dit mengsel zorgt ervoor dat de structuur, samenstelling en voedingsstoffen perfect is om planten in te laten wortelen. Een gezond wortelstelsel zorgt ervoor dat de plant beter kan groeien en ook stevig blijft staan. 

 

Wanneer gebruik je potgrond?

Je gebruikt potgrond voornamelijk voor planten die in potten of bakken komen te staan. Om een plant in potgrond te planten kun je het best de plant eerst met plastic pot in een emmer water zetten. De kluit kan zich dan vol zuigen met water, zodat de vochtbehoefte van de plant content is. Als je een pot gaat kiezen, kies dan voor een pot met een of meer gaten aan de onderkant. Dankzij de gaten kan het overtollige water snel wegvloeien. Tijdens het planten is het handig om de onderkant van de pot eerst op te vullen met potgrond. Zet vervolgens de plant zonder plastic pot in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk de bodem voorzichtig een beetje met je handen aan. Zorg ervoor dat de plant niet te diep en ook niet te hoog in de pot staat. Je hoeft de plant de eerste paar maanden vaak niet te voeden. De potgrond is namelijk voorzien van genoeg voedingsstoffen om de plant een paar maanden te voeden. 

Beste Potgrond aanbiedingen van Juli 2024