Mini Led TV
Bijgewerkt: Juni 2023

Mini Led TV

Mini Led TV

De mini-LED is nieuw op de markt voor technologie- en televisiemakers. De beeldtechnologie die nog maar kort bestaat is niet helemaal origineel, het is eerder een uitbreiding van de beter bekende LED technologie. Daardoor is mini LED niet zo uitstekend als OLED panelen, maar in ruil daarvoor is het goedkoper. Samengevat is het een verbetering, maar niet de grootst mogelijke optie. 

 

Wat is mini LED precies?

Een televisie die gebruik maakt van een zeer nauwkeurige vorm van lokaal dimmen wordt een mini LED TV genoemd. Een mini LED TV heeft een scherm dat verlicht wordt door duizenden individuele LED lampjes die heel klein zijn. Deze piepkleine lampjes hebben elk hun eigen onafhankelijke regeling. Elk lampje is dus zelf verantwoordelijk voor het in- of uitschakelen van het licht. Als het beeld delen laat zien die grotendeels donker zijn, schakelen deze lampjes zichzelf uit. Op deze manier gezien is het contrast tussen donker en licht op het scherm van een mini LED TV heel opvallend. Dit geeft aan dat een mini LED TV een aanzienlijk contrast heeft. Er zijn een paar verschillende merken televisies die modellen met mini LED aanbieden

 

Het verschil tussen normale LED en mini LED tv

De meest opvallende verschillen zijn de diepere zwarttinten die bereikt kunnen worden en de verbeterde kleurweergave. Dit is vooral te danken aan het feit dat de lokale dimzones precies samenvallen met wat zich op het bovenliggende LCD scherm afspeelt. Je kunt diepe zwarten zien wanneer een dimzone bijna volledig is uitgeschakeld. Dit is iets wat met een standaard LED scherm niet mogelijk is, omdat in dat geval het volledige beeldscherm mee zou moeten dimmen.

Bovendien lijken de kleuren vaker van het scherm af te springen. Dit komt doordat elke tint zijn eigen unieke helderheidsniveau heeft om op het scherm het best tot zijn recht te komen. Bij gebruik van dimzones van een kleinere schaal is dit aanzienlijk gemakkelijker te hanteren.

 

De voordelen van een mini LED tv

Mini LED is de superieure methode van lokaal dimmen in vergelijking met andere beschikbare opties. In tegenstelling tot andere soorten lokaal dimmen heeft een mini LED TV lampen die individueel gedimd kunnen worden en deze dimbare zones bevinden zich onder het scherm. Mini LED televisies bieden een uitstekend contrast omdat de achtergrondverlichting zeer nauwkeurig kan worden geregeld. Daarom zijn de delen van het beeld die donker zijn zeer donker en de delen die helder zijn extreem licht. Dit geeft aan dat er een aanzienlijke hoeveelheid ruimte zit tussen elke kleuroptie. Het gevolg hiervan is dat het uitgebreide kleurenspectrum dat HDR-beelden bieden volledig tot zijn recht komt op mini-led televisies. Als je een mini LED TV hebt, zul je bovendien minder "blooming" ervaren. Dit geeft aan dat je een vage gloed kunt opmerken rond schitterende objecten, zoals een maan die afsteekt tegen een nachtelijke hemel.

De nadelen van een mini LED tv

Er zijn een aantal nadelen van mini LED-tv's waar je rekening mee moet houden:

  1. Prijs: Mini LED-tv's zijn doorgaans duurder dan traditionele LED-tv's.
  2. Grootte: Mini LED-tv's zijn vaak kleiner dan traditionele LED-tv's, wat betekent dat ze minder geschikt zijn voor grote ruimtes of voor gebruik op een afstand.
  3. Beeldkwaliteit: Hoewel mini LED-tv's doorgaans een hogere beeldkwaliteit hebben dan traditionele LED-tv's, zijn ze niet zo goed als OLED-tv's op het gebied van kleurweergave en contrast.
  4. Bekijkhoek: De bekijkhoek van mini LED-tv's is doorgaans minder goed dan die van OLED-tv's, wat betekent dat het beeld vanuit bepaalde hoeken niet zo helder kan zijn.
  5. Verwachte levensduur: Mini LED-tv's hebben doorgaans een kortere levensduur dan OLED-tv's, wat betekent dat ze vaker vervangen moeten worden.
  6. Verlichting: Mini LED-tv's hebben een achtergrondverlichting die kan vervagen na verloop van tijd, wat kan leiden tot een afname van de beeldkwaliteit.

In het algemeen zijn mini LED-tv's een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een hogere beeldkwaliteit dan wat ze met een traditionele LED-tv kunnen bereiken, maar die niet bereid zijn om het hogere prijskaartje van een OLED-tv te betalen. Echter, als je op zoek bent naar de allerbeste beeldkwaliteit, dan is een OLED-tv waarschijnlijk een beter keuze.

Is Mini LED tv beter dan OLED tv

Over het algemeen is OLED-tv beter dan mini LED-tv op het gebied van beeldkwaliteit. OLED-tv's hebben individueel aanstuurbare pixels die direct licht produceren, wat resulteert in zeer goede kleurweergave, hoog contrast en een brede bekijkhoek. Mini LED-tv's hebben daarentegen een achtergrondverlichting die het beeld verlicht, wat resulteert in een iets mindere kleurweergave en contrast, en een iets beperktere bekijkhoek.

Echter, mini LED-tv's zijn doorgaans goedkoper dan OLED-tv's en kunnen een hogere helderheid en beter lokalisatie van het licht hebben, wat kan resulteren in een realistischerer weergave van beweging. Mini LED-tv's hebben ook een langere levensduur dan OLED-tv's, wat betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

In het algemeen is het afhankelijk van je prioriteiten welk type tv het beste voor jou is. Als je op zoek bent naar de allerbeste beeldkwaliteit, dan is een OLED-tv waarschijnlijk de beste keuze. Als je op zoek bent naar een goedkopere optie met een hogere helderheid en beter lokalisatie van het licht, dan is een mini LED-tv misschien beter geschikt.

Beste Mini Led TV aanbiedingen van Juni 2023