Kubb Set
Bijgewerkt: Maart 2023

Kubb Set

Kubb Set

Als je ooit een wandeling door een park gemaakt hebt of alleen er een keer een picknick gehouden hebt, zie je altijd wel mensen die een spelletje aan het spelen zijn. Voornamelijk het spel Kubb zien we in ieder park wel terug. Bij het spel proberen ze met een stok de blokken van het team aan de andere kant omver te gooien. Maar wat voor spel is dit nu eigenlijk? Waarom is het plotseling overal verschenen en wat zijn de regels? Wij hebben de antwoorden. 

 

Het onmisbare blokkenspel in het park

Kubb is een spel dat zijn oorsprong in Scandinavië heeft, maar kennelijk ook naar Nederland is geëmigreerd. Het is trouwens geen nieuw spel, men zegt dat het zijn oorsprong vindt in de Vikingtijd. Om dit spel te spelen heb je een Kubb set nodig. Deze set bestaat uit 10 kubbs (rechthoekige houten blokken), 6 werpstokken, 1 koning en 4 stokken om het vierkant mee af te bakenen.

 

De spelregels

Zet eerst een vierkant van vijf bij acht meter af. Op de vijf meter lijn leg je de kubbs willekeurig neer en in het midden van het vierkant leg je de koning. Elk team gaat vervolgens aan één kant achter de basislijn staan. Om te beslissen welk team het spel mag beginnen, gooit elk team een stok naar de koning, zonder hem om te stoten. Het team dat erin slaagt de stok het dichtst bij de koning te gooien begint het spel.

 

Vervolgens probeert het ene team met de zes werpstokken de kubbs van het andere team om te gooien. Als er een valt, moet het andere team de gevallen kubbs terug in het speelveld van de tegenstander gooien als ze aan de beurt zijn. De kubbs is nu een veldkubb dat neergehaald moet worden voordat de kubbs op de basislijn van de tegenstander aangevallen kunnen worden. Als dat team er niet in slaagt eerst de veldkubb omver te werpen, mag de tegenstander vanaf dat punt zijn kubbs aanvallen. Het spel gaat door tot alle kubbs omver liggen.

 

De koning omgooien

Is het je gelukt om alle kubbs van je tegenstander omver te gooien? Dan zit er maar één ding op: gooi de koning om. Dit moet gebeuren vanaf de basislijn en niet vanaf de veldkubbs, als die er nog is. Je kunt het met je handen doen, maar om een extra element aan het spel toe te voegen, kun je het ook andersom doen, namelijk door je benen. Nog een belangrijk punt, tijdens het spel kun je nooit een koning omver gooien als je nog niet alle kubbs van je tegenstander hebt omgegooid. Doe je dat wel, dan eindigt het spel onmiddellijk en ben je automatisch de verliezer van het spel.

Beste Kubb set aanbiedingen van Maart 2023