Instant Camera

Herbeleef de magie van directe foto's. Ontdek en vergelijk de top 5 instant camera's voor onmiddellijke herinneringen.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Fujifilm Instax Mini 11 Sky Blue
Fujifilm Instax Mini 11 Sky Blue
Voordelen
Twee selfie standen. Stelt automatisch sluitertijd en flitslicht in. Lichte en dunne camera. Ligt lekker in de hand. Inclusief batterijen.
Nadelen
De flits van deze instant camera staat altijd aan.
Fujifilm Instax Mini 90 Black
Fujifilm Instax Mini 90 Black
Voordelen
Meest verkochte instant camera 2022. Beschikbaar in diverse kleuren. Verschillende belichtingsmodi. Mogelijkheid 2 foto’s over elkaar heen.
Nadelen
Op het LCD scherm zie je alleen de instellingen, niet de genomen foto.
Tip: Beste keuze
Fujifilm Instax SQUARE SQ6
Fujifilm Instax SQUARE SQ6
Voordelen
Optische viewfinder, zelf kader bepalen. Spiegel aan voorkant voor selfies. Instant analoog fotograferen. Automatisch de juiste belichting. Eenvoudig in gebruik.
Nadelen
Het fotopapier voor een instant camera is relatief duur.
Polaroid Originals OneStep+
Polaroid Originals OneStep+
Voordelen
Zeer uitgebreide instant camera. Effecten toevoegen via app. Zelfontspanner, sluitertijd en diafragma zelf instellen. Ook portretfoto’s maken. Op statief zetten mogelijk.
Nadelen
Prijs ligt iets hoger dan die van de gemiddelde instant camera.
Kodak MiniShot Instant Camera
Kodak MiniShot Instant Camera
Voordelen
Compact formaat. 5 megapixel sensor. Zelf kader bepalen dankzij viewfinder. Zelfklevend fotopapier. 10 vellen tegelijk in camera. Past microSD kaart in. Lange batterijduur.
Nadelen
Er is geen app beschikbaar om de instellingen van de camera te wijzigen.

Beste instant cameraKoopgids: Welke instant camera is de beste koop van april 2024?

De meesten van ons kennen de instantcamera onder de naam polaroidcamera. Hiermee zie je direct het resultaat van de foto. Alleen dan niet op het camerascherm, maar direct in je handen. Nadat je de foto gemaakt hebt, wordt de foto namelijk gelijk op fotopapier geprint. Hierna kun je de foto meteen in een fotoboek plakken en er nog wat leuks bij zetten. Dit maakt de instantcamera erg populair op bruiloften en feesten. Ze zijn in alle kleuren en maten verkrijgbaar, dus er is voor ieder wat wils. Bekijk direct de top 5 best verkochte Instant camera’s van dit moment als je direct een polaroid camera wilt aanschaffen.

Voordelen van een instantcamera

Zoals al eerder benoemd, is vooral het feit dat je direct een fysiek exemplaar van je foto hebt enorm handig. Je hoeft dus niet meer een printer te gebruiken, wat tijdbesparend werkt.

Kortom, het gebruiksgemak is een groot pluspunt. Klik en klaar is Kees!

Hiernaast is het lichte gewicht zeker een voordeel. Geen loeizware lenzen of statieven, gewoon een camera en that’s it. Doordat er geen poespas aan te pas komt, levert het vaak spontane foto’s op die memorabel zullen worden. Deze zijn ook nog eens puur natuur, want je kunt ze niet nabewerken. Of je dit als een voor- of nadeel beschouwt, hangt ervan af of je van echt of nep houdt.

Nadelen van een instantcamera

Een groot nadeel van de instantcamera is natuurlijk dat er geen scherm op zit. Je zult dus niet vooraf weten hoe de foto eruitziet. Pas al je de foto in handen hebt, zie je het eindresultaat. Het kan daarom meerdere pogingen kosten om een mooi plaatje te schieten, omdat het schieten van foto’s wat meer op gevoel en op goed geluk gebeurt. Daarnaast is het fotopapier kostbaar. Dit is een kostenpost waar je rekening mee moet houden.

Let hierop bij de aanschaf van een instant camera

Iedere instantcamera heeft zijn eigen filmcassette. Kijk hier dus goed naar bij de aanschaf van een instantcamera. Maar de belangrijkste verschillen zijn het formaat en de prijs. Kleine versies ogen misschien dan wel grappig, maar door hun geringe formaat maak je er niet echt leuke foto’s mee. Op prijsgebied ontlopen instantcamera’s elkaar niet veel. Het grootste prijsverschil zit ‘m in de filmcassettes. Zo zijn i-Type filmcassettes bijvoorbeeld een stuk duurder dan Instax Wide filmcassettes. Wees je ook bewust van het feit dat iedere camera zijn eigen formaat fotopapier heeft. Verder is het ontwerp van de camera iets waar je op moet letten. Ga je voor een klassiek ontwerp of juist voor hypermoderne looks? En stel jezelf ten slotte de vraag: welke extra functies zitten erop? Sommige modellen hebben namelijk extra functies zoals het instellen van de sluitertijd en mate van licht, filters en soms zelfs verschillende lenzen.

Populaire merken en types van instant camera’s in 2024

Absolute marktleiders in de wereld van instantcamera’s zijn Fujifilm en Polaroid, maar ook Leica en Lomography zijn wereldwijd populair. Hieronder zullen de vijf tofste exemplaren voorbijkomen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

 • Op nummer 1: de Polaroid PIC-300P.
  Simpel, doeltreffend en goedkoop. Alles wat je nodig hebt.
 • Op nummer 2: de Fujifilm Instax Mini 25I.
  De ideale reiscamera. Klaart elke klus. Simpele, kinderlijke uitstraling.
  Een echte topper als je kinderen een leuke camera zoeken om zich creatief te kunnen uiten.
  Voorzien van een 60 mm lens.
 • Op nummer 3: de Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic
  Stapje hoger dan het budgetmodel. Er valt meer aan te passen en je hebt meer controle over het licht. Doorgaans is het resultaat een goed belichte foto. Heeft verder een 60 mm lens met goede zoom.
 • Op nummer 4: de Lomography Lomo’Instant.
  Nette retrolook. Volgens sommigen de beste op de markt. Alles wat je zoekt heeft ie. Een combinatie van stijl, klasse en kwaliteit.
 • Op nummer 5: deLomography Instant Wide.
  Grotere broer van de Lomo’Instant, maar dan met iets uitgebreidere functies. Mooi afgewerkt design. Schiet naast vierkante foto’s ook foto’s met een brede hoek.
Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een instant camera

Hoe werkt een instant camera?

Een instant camera maakt en drukt foto’s direct af, meestal met behulp van een chemisch proces, binnen enkele minuten na het maken van de foto.

Kan ik de foto’s later opnieuw afdrukken?

Nee, elke opname leidt tot één afdruk. Er is geen digitale opslag zoals bij moderne camera’s.

Hoe lang duurt het voordat een foto volledig is ontwikkeld?

Meestal tussen 2 tot 10 minuten, afhankelijk van het cameramodel en de gebruikte film.

Zijn de foto’s van instant camera’s even duurzaam als normale foto’s?

Met de juiste zorg kunnen instant foto’s vele jaren meegaan, maar ze kunnen gevoeliger zijn voor licht en hitte.

Kan ik verschillende soorten film gebruiken in mijn instant camera?

De meeste instant camera’s vereisen specifieke filmtypes. Controleer altijd de compatibiliteit vóór aankoop.

Top 5 Beste kopen
Logo