Inductie Kookplaat
Bijgewerkt: Maart 2023

Inductie Kookplaat

Inductie Kookplaat

Tijd voor een nieuwe keuken of gewoon aan het verhuizen? Kies voor een inductie kookplaat. Dit is een manier van koken die veilig en milieuvriendelijk is. Een inductie kookplaat wordt namelijk pas warm als er een pan op staat door magnetische velden. Dit is veiliger dan de direct verwarmde elektrische kookplaat. Een inductie kookplaat werkt met elektriciteit in plaats van gas. Dat maakt deze manier van koken milieuvriendelijker dan een gaspit. En ook daar komt het veiligheidsaspect naar boven. Wel moet je op een paar dingen letten bij het kiezen van je nieuwe inductie kookplaat. 

 

Los of inbouw?

Bijvoorbeeld of je een losse plaat wil of een inbouwplaat. Een inbouw inductie kookplaat staat natuurlijk mooier, maar een losse is flexibeler. De meeste inductie kookplaten worden wel gemaakt om ingebouwd te worden. Daarnaast zijn er verschillende aansluitingen, net als bij een elektrische kookplaat. Soms heb je alleen een normaal stopcontact, maar het kan ook zijn dat je een 2 fasen of 3 fasen stekker hebt. Dat heet een Perilex stekker. Een 3 fasen Perilex stekker is wat krachtiger dan de 2 fasen stekker die je wat vaker in de standaardinrichting van een huis zal vinden. 

 

Kookzones

Bij het uitkiezen van je inductie kookplaat kun je nadenken over het aantal kookzones dat je wil. Net als bij andere platen zijn dit er meestal 4 of 5. Het kan ook voorkomen dat je gaat voor een inductie kookplaat met 1, 2, 3 of 6 zones. Sommige inductie kookplaten hebben zelfs flexibele kookzones. Daarmee kun je twee zones tot één zone maken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld voor een braadplaat. Het gehele gedeelte wordt dan verwarmd. En je splitst ze weer als het niet meer nodig is. 

 

Bediening

Iedereen heeft eigen voorkeuren als het gaat om knoppen op de kookplaat. Meestal heeft een inductie kookplaat tiptoetsen of een schuifregelaar. Dit werkt net als touchscreen. Er zijn ook inductie kookplaten met een apart touchscreen, daarbij zit alle bediening dus op één scherm. Andere opties zijn bediening via een app, draaiknoppen of druktoetsen. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt. Het voordeel van een schuifregelaar is dat je nooit een toets te ver doorklikt en opnieuw moet beginnen. 

 

Waar te koop?

Je kunt natuurlijk als je een nieuwe keuken laat bouwen of inbouwen kiezen voor een inductie kookplaat. Maar als je gewoon een losse of inbouw inductie kookplaat wil kopen, zijn er genoeg winkels waar je terecht kunt. Je kunt er zelfs voor kiezen je kookplaat online te bestellen. Zo hoef je er niet eens de deur voor uit. Zorg vooral dat je het juiste formaat kiest voor waar je de ruimte voor hebt. 

Beste Inductie Kookplaat aanbiedingen van Maart 2023