Gimbal
Bijgewerkt: Juli 2024

Gimbal

Gimbal

Een gimbal is een mooie toevoeging aan je collectie camera-apparatuur. Vooral voor video’s kan een gimbal handig zijn. Bijvoorbeeld voor sportvideo’s zoals van skaten of snowboarden, maar ook freerunning. Een gimbal wordt ook wel een stabilizer genoemd. Dit is omdat een gimbal zorgt dat je camera, of je smartphone, stabiel blijft filmen terwijl je beweegt. Je lens blijft dus op hetzelfde punt filmen, terwijl jij zelf wel beweegt. Jouw bewegingen worden gecorrigeerd door de assen van de gimbal, waardoor de beelden stabiel en vloeiend blijven. 

 

Voor verschillende apparaten

Gimbals zijn er dus voor camera’s en smartphones. Omdat dit totaal andere apparaten zijn in hun vorm en formaat, kun je de ene gimbal dus ook niet voor het andere apparaat gebruiken. Prijzen variëren van onder de honderd tot richting de duizend euro. Een gimbal voor een smartphone is doorgaans goedkoper dan voor andere camera’s. Er is een ruim aanbod aan gimbals voor smartphones. Veel gimbals zijn geschikt voor spiegelreflexcamera’s, maar ook voor compact- en actioncamera’s kun je voldoende aanbod vinden. 

 

Bekende merken

DJI en Zhiyun zijn populaire merken voor een gimbal. Er zijn meer merken en het aanbod zal per winkel of webshop anders zijn, maar deze merken zie je vrijwel overal terug. Beide merken bieden een gimbal voor verschillende apparaten, soms zelfs meerdere varianten voor eenzelfde apparaat. DJI is een stuk prijziger dan Zhiyun, hoewel Zhiyun ook uitgebreide gimbals heeft die aardig duur kunnen zijn. De prijzen voor deze luxe gimbal uitvoeringen liggen dan boven de 500 euro. 

 

Gewichten en merk van de camera

Meestal is een gimbal universeel, maar er zijn ook een aantal varianten die specifiek geschikt zijn voor camera’s van bijvoorbeeld Sony of juist Canon. Dit geldt ook voor camera’s van Nikon of Panasonic. Een gimbal kan tussen de 40 gram en 2,5 kilo wegen. De gewichtsbelasting die een gimbal aan kan is net zo uiteenlopend: van 200 gram tot meer dan 10 kilo. Een lichtere gimbal kan natuurlijk prettig zijn, omdat je het apparaat en je camera of smartphone toch moet beethouden. Maar de gimbal moet dan wel je opnameapparaat ook aan gewicht kunnen tillen. 

 

Waar te koop

Je koopt een gimbal in een fotozaak of bij een elektronicazaak. Ook online vind je meer dan voldoende aanbod voor jouw gimbal. Kijk bijvoorbeeld eens op Bol.com, of ga naar cameraNU.nl. Wie liever een fysieke winkel bezoekt, kan naar MediaMarkt, Coolblue of Kamera Express. 

Beste Gimbal aanbiedingen van Juli 2024