Gasfornuis

Op zoek naar het ideale gasfornuis? Vergelijk functies, grootte en prijs om de perfecte match voor jouw keuken en kookbehoeften te vinden!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Zanussi ZCK652J1WA
Zanussi ZCK652J1WA
Voordelen
Gasfornuis en oven in een. Krachtige wokbrander. Opberglade onder oven. Makkelijk schoon te maken. Elektrische ontsteking. Inclusief afdekplaat. Speciale pizzastand.
Nadelen
Dit gasfornuis heeft geen kinderbeveiliging.
Inventum VFG6034WGRVS
Inventum VFG6034WGRVS
Voordelen
Stevige gietijzers, pannen verschuiven niet. 60 cm breed, past in iedere keuken. Oven inhoud van 65liter. 5 bereidingssystemen. Eenvoudige bediening. Timer, oven schakelt vanzelf uit.
Nadelen
Geen standaard aansluiting voor gasslang, tussenstukje nodig bij installatie.
Tip: Beste keuze
ETNA FGV160RVS
ETNA FGV160RVS
Voordelen
Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Beschikbaar in 2 kleuren. Geïntegreerde vonkontsteking. Ruime pitten. Simpele en duidelijke bediening. Veel ovenstanden en programma’s.
Nadelen
Dit gasfornuis heeft geen speciale wokbrander.
Smeg SNLK60MX9
Smeg SNLK60MX9
Voordelen
Voordelen: Zeer stijlvol design met RVS. Werkhoogte instelbaar. Hydrolyse reinigingsprogramma, makkelijk schoonmaken. Vrijstaand op pootjes. Zeer uitgebreide oven. Automatische verlichting.
Nadelen
Prijs ligt hoger dan die van een gemiddeld gasfornuis.
OK. OFC 14116
OK. OFC 14116
Voordelen
Scherp geprijsd gasfornuis. Breedte 50 cm, compact formaat. Gemakkelijke installatie. 4 pitten. Oude oven gratis retour. Als vlam wegvalt stopt de gastoevoer automatisch. Energieklasse A.
Nadelen
Het gasfornuis heeft geen elektrische ontstekingsmechanisme.

Beste GasfornuisKoopgids: Welk gasfornuis is de beste koop van juni 2024?

Nog altijd zijn er vele Nederlandse huishoudens die gebruik maken van gasfornuizen tijdens het koken. Koken op gas is jarenlang de standaard geweest in ons land. Alhoewel dit langzaamaan aan het veranderen is (elektrisch en inductie worden steeds populairder), zijn er nog altijd veel mensen in Nederland die gebruik maken van gasfornuizen. En het mooie is: bij de vele webshops waar je deze kunt kopen, heb je ruim de keuze. Hieronder wordt dieper ingegaan op de soorten gasfornuizen die er zijn, waar je op moet letten als je een gasfornuis gaat aansluiten en welke merken het op dit moment goed doen bij de Nederlandse consument.

Welke soorten en types gasfornuizen zijn er?

Als het gaat om gasfornuizen, heb je de keus: je kunt kiezen voor een gasfornuis die tevens voorzien is van een oven, of een kookplaat op gas die geen oven heeft. Vaak kiezen mensen voor een gasfornuis met oven, want het is handig om deze in één klap te bezitten. Maar er zijn nog veel meer factoren die je in het oog kunt houden wanneer je op zoek gaat naar een geschikt gasfornuis.

Ten eerste is er de breedte van het fornuis. Hierbij moet je kijken naar je eigen voorkeuren, maar ook naar de ruimte die je hebt in je keuken. Daarnaast heb je vele merken waar je uit kunt kiezen, waarover je verderop in de tekst meer kunt lezen. Daarnaast kun je variëren qua kleur. Als je er voor kiest om een gasfornuis met oven te nemen, heb je qua functies voor de oven tevens veel keuze. Zo zijn er ovens met bovenwarmte, onderwarmte, boven- en onderwarmte tegelijk, heteluchtovens en ovens die voorzien zijn van een grill. Ook als het gaat om gasfornuizen, is de keuze groots.

Waar moet ik op letten als ik een gasfornuis wil aansluiten?

Als je een doe-het-zelver bent die geregeld klusjes in huis uitvoert, kan het de moeite waard zijn om zelf het gasfornuis aan te sluiten. Maar ook als je niet zoveel ervaring hebt, is het aansluiten van een gasfornuis mogelijk. Het is niet moeilijk, maar het is vooral van belang dat dit goed gebeurt. Je wilt immers niet dat gas je woning in lekt, of dat de aansluiting verkeerd zit. Ben je er niet zeker van of deze klus je gaat lukken? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat dit over aan een vakman. Het kan niet onderschat worden hoe belangrijk het is dat dit goed uitgevoerd wordt.

Om een gasfornuis aan te kunnen sluiten, dien je ten eerste het gas dicht te draaien. Waar de knop normaal verticaal staat, dient deze nu horizontaal (of haaks op de leiding) gedraaid te worden. Dan weet je zeker dat deze dicht zit. Omdat een gasslang veelal niet rechtstreeks op het fornuis aan te sluiten valt, plaats je na de eerste stap een comfooraansluiting. Hierna monteer je de gasslang aan het fornuis. Deze stap kun je natuurlijk meteen doen als de slang wel op het fornuis past. Hierna kan de slang op de gaskraan gemonteerd worden. Tot slot is het van essentieel belang dat je checkt dat er geen lekken aanwezig zijn. De gevolgen kunnen immers niet te overzien zijn.

Welke merken gasfornuizen zijn populair in 2024?

Koken op gas is een klassieker die nog altijd in vele huishoudens gebruikt wordt. Gasfornuizen doen het daarom nog altijd. Er zijn een aantal merken die het beter doen dan anderen. Als je checkt welke gasfornuizen het meest verkocht worden aan consumenten, zul je zien dat het deze merken zijn die het het beste doen bij de Nederlandse consument: Inventum, ETNA, Bosch, Zanussi, Smeg, AEG, Siemens.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een gasfornuis

Wat is het voordeel van koken op een gasfornuis in vergelijking met een elektrisch fornuis?

Een gasfornuis biedt directe warmteregulatie en -respons, wat ideaal is voor nauwkeurig koken en sudderen.

Zijn gasfornuizen veilig in gebruik?

Ja, mits correct geïnstalleerd en onderhouden. Moderne gasfornuizen hebben vaak veiligheidsvoorzieningen zoals vlambeveiliging.

Hoe onderhoud ik mijn gasfornuis het beste?

Regelmatig de branders en het oppervlak schoonmaken met milde zeep en water. Check ook periodiek de gasslang en aansluitingen.

Is het mogelijk om een gasfornuis te gebruiken als er geen aardgasaansluiting in huis is?

Ja, veel gasfornuizen kunnen worden aangepast om te werken op flessengas (propaan/butaan) met behulp van speciale sproeiers.

Hoe weet ik welke maat gasfornuis geschikt is voor mijn keuken?

Meet de beschikbare ruimte in je keuken en vergelijk dit met de afmetingen van het fornuis. Houd rekening met eventuele aansluitingen en ventilatievereisten.

Top 5 Beste kopen
Logo