Gasfles
Bijgewerkt: Juli 2024

Gasfles

Gasfles

Ben je van plan om een gasfles te gaan kopen? En kies je dan voor propaan- of butaangas? Als je op zoek gaat naar een gasfles, zijn er verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld gasflessen speciaal voor op de camping, grote gasflessen om dagelijks op te koken en gasflessen voor wanneer de stroom een keer uitvalt.  De kosten van een gasfles kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte en het type gasfles dat je nodig hebt, evenals de leverancier waar je de gasfles koopt of vult. In sommige gevallen kan het kopen van een gasfles goedkoper zijn dan het vullen van een gasfles die je al hebt, dus het is verstandig om verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing maakt. Als je meer informatie wilt over de kosten van gasflessen, kun je het beste contact opnemen met de leverancier waar je de gasfles wilt kopen of vullen, of met een professioneel bedrijf dat ervaring heeft met het werken met gasflessen.

Campingaz gasflessen

Iedere kampeerder heeft ongetwijfeld wel eens zo'n gasfles gezien of gebruikt. Campingaz gasflessen zijn de bekende blauwe gasflessen, die vaak gebruikt worden bij het kamperen. Het feit dat deze gasflessen in 120 verschillende landen ingewisseld mogen worden is het belangrijkste voordeel. Zo hoef je nooit meer te stressen of je wel genoeg gasflessen zult hebben terwijl je op vakantie bent. Er is een scala aan maten beschikbaar voor de gasflessen die voor kamperen worden gebruikt. De capaciteit van het kleinste model is 0,75 kilogram, terwijl de capaciteit van het grootste model 2,75 kilogram is.

 

Lichtgewicht gasflessen

Er zijn ook gasflessen die een licht gewicht hebben te koop. Het is mogelijk lichtgewicht gascilinders te kopen met een inhoud van 5, 7,5, of 10 kg. Het feit dat ze van kunststof gemaakt zijn in plaats van staal is misschien wel het meest opvallende voordeel van het product. Deze is namelijk tot vijftig procent lichter. Vanwege de aanzienlijke capaciteit van deze gasflessen zijn ze bijgevolg een uitstekende keuze voor gebruik tijdens het reizen met een camper of caravan.

 

Wegwerp gasflessen

Verder heb je ook nog de kleine wegwerpblikjes. Deze gasflesjes zijn handig om bij de hand te hebben voor weekendtripjes op de camping, maar ook voor als je met de tent onderweg bent. Ze zijn klein en wegen bijna niets. Deze gasblikjes worden zodanig aan je toestel bevestigd dat er geen gasleiding nodig is. Bovendien kunnen ze, zoals hun naam al aangeeft, na gebruik samen met de rest van het afval worden weggegooid.

 

Verschillende soorten gas

Naast de verschillende soorten gasflessen heb je ook nog de verschillende soorten gas waar je uit kunt kiezen. Deze worden hieronder kort voor je toegelicht. 

 

Propaan

Propaan wordt vaak verkocht in metalen containers, die te koop zijn bij gasdistributeurs en sommige bouwmarkten. Het belangrijkste nadeel is dat ze tijdens het reizen buiten het land soms kunnen verschillen in kleur, type en aansluiting. Daarnaast kan het moeilijk zijn om een reeds gevulde fles om te ruilen.

 

Butaan

Butaan kan worden gekocht in gasflessen van metaal, die dan worden verkocht via gasdistributeurs en bepaalde soorten bouwmarkten. Dit is de goedkoopste optie om te kopen, maar het is ook de optie die het meest schadelijk is voor het milieu bij gebruik in de apparaten van je camper. Butaan is daarnaast een stof die in de wintermaanden vastvriest. Het wordt afgeraden om dit in een camper te gebruiken.

 

LPG

Je hebt ook nog de keuze voor LGP. LPG gasflessen worden gevuld met de buitenvulling die speciaal voor deze functie is gegeven. Deze buitenvulling heeft de mogelijkheid om verschillende vuladapters te plaatsen en de keuze die je maakt hangt af van het land waarin je je bevindt. Sommige van deze gasflessen zijn uitgerust met een meter die heel nauwkeurig aangeeft hoeveel gas er nog in de gasfles zit.

Waar moet ik op letten als ik een gasfles ga vullen

 

Als je een gasfles gaat vullen, is het belangrijk om te controleren of de gasfles schoon en in goede staat is voordat je deze vult. Zorg er ook voor dat de gasfles goed vastzit voordat je begint met vullen, om te voorkomen dat de gasfles kan omvallen of losraken tijdens het vullen. Het is ook belangrijk om te zorgen dat er geen vonken of open vuur in de buurt is tijdens het vullen van de gasfles, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Als je twijfelt over hoe je de gasfles veilig kunt vullen, neem dan contact op met de leverancier van de gasfles of met een professioneel bedrijf dat ervaring heeft met het vullen van gasflessen.

Beste Gasfles aanbiedingen van Juli 2024