Fotoprinter
Bijgewerkt: Juli 2024

Fotoprinter

Fotoprinter

De meeste mensen maken enkel nog digitale foto’s, bijvoorbeeld met hun telefoon of juist met een goede camera. Soms wil je die foto’s toch ergens anders zien dan op je beeldscherm en kies je ervoor om deze te laten printen. Dat kan via winkels, maar je kunt ook gemakkelijk zelf thuis foto’s printen. Bijna iedere printer heeft die optie, maar als je echt mooie foto’s wil afdrukken, kun je beter kiezen voor een fotoprinter. Waar een standaardprinter vooral gericht is op het afdrukken van documenten en tekst, is een fotoprinter gericht op het afdrukken van foto’s. 

 

Resolutie en afdrukformaten

Nu zijn niet alle digitale foto’s van hetzelfde formaat. Als je via je computer foto’s afdrukt, kies je waarschijnlijk voor een formaat van 10 bij 15 – hetzelfde formaat als gebruikt werd voor analoge foto’s. Maar veel camera’s en met name smartphones zijn helemaal niet ingesteld op die verhoudingen. Fotoprinters zijn hier beter op ingespeeld, maar je moet wel rekening houden met het uiteindelijke formaat van je foto’s. Wil je ze ongeveer op dat formaat? Dan heb je voldoende aan een resolutie van 4800 x 1200 dpi. Voor foto’s die meer richting posterformaat gaan, heb je een hogere resolutie nodig. 

 

Kleuren cartridges en kleurprofielen

Als je kiest voor een fotoprinter wil je waarschijnlijk meer uit je fotoafdrukken halen dan je normale printer kan bieden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aantal cartridges of toners. Normale printers hebben doorgaans een zwarte en een gekleurde cartridge. Hoe meer verschillende kleuren, hoe meer diepte en kleurverschil je kunt zien in je uiteindelijke fotoafdrukken. Dit geldt ook voor foto’s die in zwartwit geprint worden. Vanaf 5 cartridges heb je al een prima fotoprinter. Sommige fotoprinters kunnen ook met kleurenprofielen werken, waarbij rekening gehouden wordt met het soort papier. 

 

Soort en dikte papier

De papiersoort die je wil gaan gebruiken is ook van belang. Documenten worden doorgaans op 80 grams papier afgedrukt, maar voor je foto’s zal je liever dikker papier gebruiken. Niet alleen de dikte en de zwaarte van het papier speelt een rol, maar ook de glans of juist de ruwheid. Controleer dus voor je een printer kiest of de fotoprinter op het soort papier kan afdrukken dat jij wil gaan gebruiken voor je foto’s. Zeker wanneer je ze niet inlijst, kan dikker papier een goede keuze zijn om de afdrukken stevig en plat te houden. 

 

Waar te koop en prijzen

Je kunt een fotoprinter kopen bij een camerazaak of elektronicazaak. Als je je zinnen al gezet hebt op een bepaald merk, zou je ook de website van dat merk kunnen bezoeken om te kijken of ze een webshop hebben. Doorgaans zijn fotoprinters van de merken Canon, Brother, HP of Epson. Dit zijn eigenlijk dezelfde merken die voor normale printers ook het meest gezien worden. Ook Kodak en Polaroid hebben printers. Prijzen verschillen van zo’n € 80 tot en met € 600. 

Beste Fotoprinter aanbiedingen van Juli 2024