Fotoprinter

Op zoek naar de ultieme fotoprinter? Ontdek de top 5 beste fotoprinters op basis van printkwaliteit, snelheid en fotokwaliteit.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
HP ENVY Photo 7830 All-in-One
HP ENVY Photo 7830 All-in-One
Voordelen
Je kan naast printen ook scannen, koppieren en faxen. Je ontvang automatisch nieuwe inkt wanneer het op is. Kan direct alle documenten lezen vanaf een pc of sd kaart. Mooi afdrukkwaliteit. Eenvoudig installatie. Kan met de mobiel bediend worden.
Nadelen
De kleuren kunnen niet los van elkaar.
Canon PIXMA G3501
Canon PIXMA G3501
Voordelen
Je kan naast printen ook scannen, koppieren en faxen. Kan heel veel pagina’s printen met weinig inkt. Afbeeldingen worden scherm uitgeprint. Kan bediend worden met de mobiel.
Nadelen
De printer print niet meer dan 10 pagina’s per minuut. Kan lawaai maken.
Tip: Beste keuze
Epson Expression Premium XP-7100
Epson Expression Premium XP-7100
Voordelen
Je kan naast printen ook scannen, koppieren en faxen. Een erg hoge resolutie bij het uitprinten van foto’s. Ondersteund een abonnement vorm. Gebruiksvriendelijk.
Nadelen
De printer is niet al te zuinig.
Canon PIXMA TS5150 Zwart
Canon PIXMA TS5150 Zwart
Voordelen
Je kan naast printen ook scannen, koppieren en faxen. Je kan er foto’s mee printen met foto papier. Je hebt een 3 in 1 cartridge. Kan met de telefoon bediend worden.
Nadelen
De printer kan niet meer dan 10 pagina’s per minuut printen.
Canon SELPHY CP1300 Zwart
Canon SELPHY CP1300 Zwart
Voordelen
Je kan naast printen ook scannen, koppieren en faxen. Kan draadloos gebruikt worden via de wifi. Compact. Je kunt zelf de afwerking voor je foto’s kiezen. Gebruiksvriendelijk.
Nadelen
Kan langzaam zijn. Accessoires niet bijgeleverd.

Beste FotoprinterKoopgids: Welke Fotoprinter is de beste koop van april 2024?

De meeste mensen maken enkel nog digitale foto’s, bijvoorbeeld met hun telefoon of juist met een goede camera. Soms wil je die foto’s toch ergens anders zien dan op je beeldscherm en kies je ervoor om deze te laten printen. Dat kan via winkels, maar je kunt ook gemakkelijk zelf thuis foto’s printen. Bijna iedere printer heeft die optie, maar als je echt mooie foto’s wil afdrukken, kun je beter kiezen voor een fotoprinter. Waar een standaardprinter vooral gericht is op het afdrukken van documenten en tekst, is een fotoprinter gericht op het afdrukken van foto’s.

Resolutie en afdrukformaten

Nu zijn niet alle digitale foto’s van hetzelfde formaat. Als je via je computer foto’s afdrukt, kies je waarschijnlijk voor een formaat van 10 bij 15 – hetzelfde formaat als gebruikt werd voor analoge foto’s. Maar veel camera’s en met name smartphones zijn helemaal niet ingesteld op die verhoudingen. Fotoprinters zijn hier beter op ingespeeld, maar je moet wel rekening houden met het uiteindelijke formaat van je foto’s. Wil je ze ongeveer op dat formaat? Dan heb je voldoende aan een resolutie van 4800 x 1200 dpi. Voor foto’s die meer richting posterformaat gaan, heb je een hogere resolutie nodig.

Kleuren cartridges en kleurprofielen

Als je kiest voor een fotoprinter wil je waarschijnlijk meer uit je fotoafdrukken halen dan je normale printer kan bieden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aantal cartridges of toners. Normale printers hebben doorgaans een zwarte en een gekleurde cartridge. Hoe meer verschillende kleuren, hoe meer diepte en kleurverschil je kunt zien in je uiteindelijke fotoafdrukken. Dit geldt ook voor foto’s die in zwartwit geprint worden. Vanaf 5 cartridges heb je al een prima fotoprinter. Sommige fotoprinters kunnen ook met kleurenprofielen werken, waarbij rekening gehouden wordt met het soort papier.

Soort en dikte papier

De papiersoort die je wil gaan gebruiken is ook van belang. Documenten worden doorgaans op 80 grams papier afgedrukt, maar voor je foto’s zal je liever dikker papier gebruiken. Niet alleen de dikte en de zwaarte van het papier speelt een rol, maar ook de glans of juist de ruwheid. Controleer dus voor je een printer kiest of de fotoprinter op het soort papier kan afdrukken dat jij wil gaan gebruiken voor je foto’s. Zeker wanneer je ze niet inlijst, kan dikker papier een goede keuze zijn om de afdrukken stevig en plat te houden.

Waar te koop en prijzen

Je kunt een fotoprinter kopen bij een camerazaak of elektronicazaak. Als je je zinnen al gezet hebt op een bepaald merk, zou je ook de website van dat merk kunnen bezoeken om te kijken of ze een webshop hebben. Doorgaans zijn fotoprinters van de merken Canon, Brother, HP of Epson. Dit zijn eigenlijk dezelfde merken die voor normale printers ook het meest gezien worden. Ook Kodak en Polaroid hebben printers. Prijzen verschillen van zo’n € 80 tot en met € 600.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Fotoprinter

Wat is het verschil tussen een fotoprinter en een gewone printer?

Een fotoprinter is speciaal ontworpen voor het afdrukken van foto’s met hoge kwaliteit. Ze kunnen beelden produceren met een hogere resolutie, betere kleurnauwkeurigheid en vaak een langere levensduur dan gewone printers. Gewone printers zijn daarentegen veelzijdiger en kunnen naast foto’s ook tekstdocumenten en andere items afdrukken, maar ze zijn mogelijk niet zo geoptimaliseerd voor fotoafdrukken qua kwaliteit.

Welk type papier kan ik het beste gebruiken voor mijn fotoprinter?

Voor de beste resultaten moet je fotopapier gebruiken dat specifiek is ontworpen voor jouw printermodel. Er zijn verschillende soorten fotopapier beschikbaar, zoals glanzend, mat en luster. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het doel van de afdruk.

Hoe kan ik voorkomen dat de inkt van mijn fotoprints vervaagt?

Om verbleken te minimaliseren, kun je UV-beschermende sprays of laminaten gebruiken. Het is ook belangrijk om foto’s uit direct zonlicht te houden en ze in een omgeving met stabiele temperaturen en luchtvochtigheid te bewaren. Het gebruik van hoogwaardige inkt en papier kan ook de levensduur van je afdrukken verlengen.

Is het goedkoper om thuis foto’s te printen of om ze af te laten drukken in een winkel?

Het hangt af van de hoeveelheid en de frequentie waarmee je foto’s afdrukt. Voor grote hoeveelheden kan het goedkoper zijn om ze in een winkel te laten afdrukken. Echter, als je regelmatig foto’s afdrukt en investeert in een goede fotoprinter, inkt en papier, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn om thuis te printen.

Waarom zijn er zoveel cartridges in mijn fotoprinter in vergelijking met een standaardprinter?

Fotoprinters hebben vaak meerdere cartridges om een breder scala aan kleuren en tinten te kunnen produceren, wat resulteert in fotoafdrukken van hogere kwaliteit met meer diepte en kleurnauwkeurigheid. Sommige fotoprinters hebben bijvoorbeeld afzonderlijke cartridges voor verschillende tinten van zwart en grijs, wat helpt bij het produceren van betere zwart-wit afdrukken.

Top 5 Beste kopen
Logo