Diascanner
Bijgewerkt: Juni 2023

Diascanner

Diascanner

Steeds meer mensen kiezen ervoor om weer analoog te fotograferen. Met analoge fotografie wordt gebruik gemaakt van rolletjes, waar de negatieven vandaan komen. Die negatieven worden gebruikt om vervolgens weer geprinte foto’s te maken of gedigitaliseerde foto’s. Met een diascanner kun je direct je negatieven, de dia’s, digitaliseren. Dit geldt niet alleen voor je nieuwe analoge foto’s, maar ook voor je oudere negatieven. Een diascanner digitaliseert dus je dia’s, zodat je de kwaliteit van de dia’s kunt behouden. Negatieven en dia’s die goed bewaard zijn gebleven zullen niet zo snel achteruit gaan in kwaliteit, maar weersomstandigheden en licht kunnen ze al snel beschadigen.

 

Merken diascanners

Daarom koop je een diascanner. Bovendien kun je digitale dia’s back-uppen. Zo weet je zeker dat ze goed bewaard blijven. Diascanners koop je van de bekende merken in printers en camera’s, zoals Canon of Epson. Een ander merk dat veel diascanners aanbiedt is Reflecta. Andere opties zijn diascanners van Plustek, Rollei, Easypix of Braun Phototechnik. Reflecta heeft het meest brede aanbod voor een diascanner. Plustek, Canon, Epson en Braun Phototechnik zijn daarnaast de enige merken met meerdere diascanners in het assortiment. 

 

Reflecta diascanner

Reflecta heeft een tiental diascanners voor prijzen vanaf € 100 tot en met meer dan € 2000. De helft hiervan is geschikt om te koppelen met je laptop van Windows of Apple. Het gaat om de X10, 7200 CrystalScan, Proscan 10T, DigitDia 7000 en RPS 10 M. De X22 is de goedkoopste diascanner van Reflecta. Deze is compact en doet wat een diascanner hoort te doen: dia’s en negatieven scannen. De hoofdprijs betaal je voor de DigitDia 7000. Deze kan niet alleen gekoppeld worden aan je laptop, maar kan ook kwaliteit van je foto’s optimaliseren. 

 

Goedkope diascanners

Voor de goedkoopste diascanner moet je bij Canon zijn. De LiDE 300 en LiDE 400 kosten minder dan € 100. Dit geldt ook voor de Epson Perfection V39. Dit zijn de enige opties voor een diascanner goedkoper dan de diascanner van Reflecta met de laagste prijs. Canon heeft behalve deze goedkope diascanners geen aanbod. Epson heeft ook juist weer hele dure diascanners, bijvoorbeeld voor de hoofdprijs van € 4300. Dit betaal je voor de Expression 12000XL Pro A3 – de naam geeft al aan dat je hier grote formaten mee kunt scannen. 

 

Waar te koop

Voor de rest van de diascanners van Epson betaal je tussen de € 200 en € 800. Voor een diascanner van Plustek betaal je tussen de € 200 en € 500. Een diascanner van de overige merken kost tussen de € 100 en € 200. De prijs wordt voornamelijk bepaald door het scanformaat en de kwaliteitsopties van de diascanner. Je koopt een diascanner bij een camerawinkel of online via Bol.com

Beste Diascanner aanbiedingen van Juni 2023