Desktop PC
Bijgewerkt: Juli 2024

Desktop PC

Desktop PC

Een desktop PC is niet veel meer dan een computerkast, maar wel één van de belangrijkste onderdelen van je computer. Natuurlijk is een mooi beeldscherm fijn, maar een desktop PC is waar je computer op draait. Het is de basis van je computer en daarom is het ook belangrijk om te weten wat je nodig hebt van een desktop PC. Want dat is voor iedereen verschillend. Wie zijn of haar computer vooral gebruikt voor basisdingen zoals mailen en internetten, heeft iets heel anders nodig dan iemand die een desktop PC aanschaft om de nieuwste games te kunnen spelen. 

 

Voor games

Om meteen bij de zwaarste desktop PC te beginnen, hebben we het over virtual reality. Virtual reality is steeds meer populariteit aan het winnen in games. Om dit soort games goed te kunnen spelen, heb je een krachtige desktop PC nodig. Omdat de beelden hierbij belangrijk zijn, moet je daarom letten op de videokaart. Kies voor minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 voor de mooiste beelden van je games. Een i7 processor van Intel Core wordt hierbij ook aangeraden. Voor minder veeleisende games kun je ook een i5 processor gebruiken. Bij de meeste games, vooral die nieuw worden uitgebracht, is een goede videokaart nog steeds belangrijk. 

Voor bewerken

Wie zijn of haar desktop PC aanschaft voor andere doeleinden, bijvoorbeeld het bewerken van foto’s of video’s, moet weer op andere dingen letten. Met name het geheugen – hoewel dit ook opgaat voor grote games. Programma’s van Adobe zijn bijvoorbeeld veelgebruikt in video- en fotobewerking en vereisen wat opslagruimte. Je hebt hiervoor minimaal 8 GB aan werkgeheugen nodig. Voor het bewerken van foto’s kun je ook af met een i3 processor, maar voor het bewerken van video’s wordt een i7 processor weer aangeraden. 

 

Voor de basis

Wie de desktop PC nodig heeft voor email en internet, hoeft dit allemaal niet zo nauw te nemen. Het maakt hiervoor niet uit welke processor je hebt of hoe goed je videokaart is. Ook je geheugen is bij bijna iedere desktop PC hiervoor wel voldoende. Je kunt natuurlijk nadenken over de langere termijn: misschien heb je kinderen die nu nog niet gamen of beelden bewerken, maar dit over een tijdje wel willen doen. Dan komt zo’n betere videokaart of groter geheugen opeens wel uit. Je betaalt meer voor die betere specificaties. Prijzen lopen van 300 tot zo’n 13.000 euro, hoewel dit laatste bedrag een uitschieter is. 

 

Prijzen en waar te koop

Meestal liggen de prijzen tussen de 300 en 3000, waarbij je voor 3000 euro een echte gaming desktop PC aanschaft. Je koopt een desktop PC bijvoorbeeld bij Coolblue, maar ook bij andere elektronicazaken kun je terecht. Je lokale computerzaak zal ook een prima aanbod hebben voor een desktop PC, hoewel grotere zaken vaak meer keuzeopties bieden. 

Beste Desktop PC aanbiedingen van Juli 2024