Crosstrainer
Bijgewerkt: Juli 2024

Crosstrainer

Crosstrainer

Een crosstrainer is een ideaal fitnessapparaat voor thuis. Zonder een sportschoolabonnement of een fietsrit door de regen, kun je met een crosstrainer thuis je conditie opbouwen of op peil houden. Het voordeel van een crosstrainer als thuis fitnessapparaat is dat je zeer weinig risico loopt op blessures. Andere thuis fitnessapparaten kunnen wel dit risico hebben, zeker wanneer je niemand in de buurt hebt die je kan wijzen op houdingen en andere details die het risico op blessures of onjuist gebruik vergroten. 

 

Voordelen van een crosstrainer
Op een crosstrainer beweeg je je armen en benen tegelijkertijd op een vloeiende manier. Daardoor krijg je geen last van je gewrichten en blijft het risico op blessures laag. Met een crosstrainer kies je ervoor om je hele lichaam in beweging te brengen en te houden tijdens je sportsessie. Zo train je al je spieren in plaats van te focussen op enkel je benen, zoals bij hardlopen of fietsen het geval is. Doordat je hele lijf in beweging is en meer spieren gebruikt worden, kun je op een crosstrainer ook meer calorieën verbranden dan op veel andere apparaten.

 

Het vliegwiel en aandrijving
Het vliegwiel is een belangrijk onderdeel in de keuze voor jouw crosstrainer. Het gaat dan zowel om het gewicht als de plaats. De plaats kan voor of achteraan de crosstrainer zijn. Dit wordt dat front of rear driven genoemd. Een rear driven crosstrainer is geschikt voor intensieve trainingen en voor mensen die langer dan 1.90 meter zijn. Een front driven crosstrainer is minder zwaar en maakt deze optie goed geschikt voor mensen die snel last van hun knieën krijgen bijvoorbeeld. Met een front driven crosstrainer heb je minder risico dat je last van je gewrichten krijgt, omdat je kleinere bewegingen maakt. 

 

Gewicht van vliegwiel en belasting
Bij een rear driven crosstrainer moet je meer kracht zetten om te kunnen bewegen. Het gewicht van het vliegwiel is daarnaast belangrijk. Hoe zwaarder het gewicht, hoe vloeiender en soepeler je bewegingen kunt maken op de crosstrainer. Met minimaal zes kilo ben je op zich prima af, maar er zijn ook genoeg crosstrainers met een vliegwiel van 10 tot 15, 15 tot 20 of zelfs boven de 20 kilo. De maximale belasting van een crosstrainer begint vaak bij 100 kilo, maar je vindt ook crosstrainers die geschikt zijn voor een belasting van meer dan 150 kilo. 

 

Waar te koop

Een crosstrainer is vaak geschikt voor langere mensen, zelfs mensen die langer zijn dan twee meter. Wil je de crosstrainer met meer mensen kunnen gebruiken van verschillende lengtes? Dan kun je kijken naar crosstrainers met verstelbare voetpedalen of paslengte. Crosstrainers zijn er met verschillende types weerstand. Je koopt ze bij sportwinkels, sport webshops, of gewoon via Coolblue of Bol.com. Je betaalt minimaal 200 euro voor een crosstrainer en de prijs kan oplopen tot meerdere duizenden. 

Beste Crosstrainer aanbiedingen van Juli 2024