CPU Koeler
Bijgewerkt: Juni 2023

CPU Koeler

CPU Koeler

Als je met een pc werkt, dus een desktop in plaats van een laptop, dan is het belangrijk dat je een goede CPU koeler hebt. Een CPU koeler wordt ook wel processorkoeler genoemd. Het zorgt ervoor dat je processor gekoeld blijft, zoals de naam al doet vermoeden. Als je processor te warm wordt, heeft dit namelijk gevolgen voor de prestaties en levensduur van je computer. Hij reageert trager, loopt vast of valt in de ergste gevallen uit. Daarna is opstarten ook weer moeilijk. Daarom is een goede CPU koeler van belang, zeker wanneer je intensief gebruikt maar van je computer. 

 

Voordelen van een CPU koeler
Wie veel zware games draait heeft bijvoorbeeld profijt van een CPU koeler. Maar ook wanneer je een oudere pc hebt, kan je profijt hebben van een goede CPU koeler en kan die wellicht langer meegaan. Natuurlijk zijn er bij computers, evenals bij laptops, processorkoelers ingebouwd. Deze maken echter veel geluid en als je intensief gebruik maakt van je computer, zijn deze vaak niet effectief genoeg. Dan kies je dus voor een CPU koeler. Een CPU koeler werkt alleen met koelpasta, omdat dit zorgt voor warmtegeleiding. 

 

Merken en RGB kleuren
Een CPU koeler is effectiever en vaak ook stiller dan de standaard processorkoeler van je computer. Het merk Be quiet! zie je dan ook vaak terug als je zoekt naar een CPU koeler. Andere bekende merken zijn onder andere Coolermaster, Corsair, Noctua, Thermaltake en Fractal design. Veel CPU koelers hebben een bijzonder design en met name gekleurde LED verlichting is populair op het moment. Corsair, Coolermaster en Thermaltake hebben allemaal RGB kleuren, maar er zijn veel meer merken met deze optie. 

 

Water- of luchtgekoeld
Er zijn twee soorten koelsystemen waar je uit kan kiezen bij een CPU koeler. Je kunt je processor koelen met een waterkoeler of luchtkoeler. Meestal is een CPU koeler luchtgekoeld, maar watergekoelde CPU koelers zijn er ook meer dan voldoende te vinden. Vaak wordt dit al aangeduid in de naam, bijvoorbeeld met ‘liquid’, ‘hydro’ of zelfs gewoon ‘water’. Alle NZXT Kraken CPU koelers zijn ook watergekoeld. Het is van belang dat de socket van de CPU koeler passend is voor jouw pc. 

 

<h2>Prijzen en waar te koop</h2>
Een CPU koeler kost veelal tussen de 30 en 300 euro. Er zijn ook nog duurdere CPU koelers verkrijgbaar. Hoewel je voor minder dan 100 euro een prima CPU koeler kunt vinden, heb je vaak voor een meerprijs ook echt meer. Een grotere koeler bijvoorbeeld. Een grotere CPU koeler zal ook sneller meer geluid maken, hoewel de meeste CPU koelers die niet zijn ingebouwd al een stuk stiller zijn dan de standaard processorkoeler. Je koopt een CPU koeler bij een elektronicazaak of een computerspeciaalzaak. 

Beste CPU koeler aanbiedingen van Juni 2023