CPU Koeler

Op zoek naar de ultieme CPU-koeler om je systeem op optimale temperatuur te houden? Wij hebben de top 5 modellen voor je vergeleken.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Cooler Master Hyper H411R
Cooler Master Hyper H411R
Voordelen
Geschikt voor ATX en mini ITX behuizingen. Deze koeler werkt op de meeste voorkomende processoren van AMD en Intel. De koeler beschikt over een koperen geleiding. Geluidsarm. Kan zware belasting gemakkelijk aan.
Nadelen
Past niet in alle behuizingen vanwege zijn grote formaat. De ledverlichting kleuren van deze CPU Koeler kunnen niet gekozen worden.
NZXT Kraken X53
NZXT Kraken X53
Voordelen
Zelf de snelheid regelen met de waterpomp en de 2 ventilatoren. Heel laag geluidsniveau. De waterkoeler is geschikt voor AMD processoren met AM4 socket en Intel processoren. Garantie van 6 jaar. De ledverlichting heeft diverse kleuren.
Nadelen
Deze CPU koeler heeft twee fans, waardoor hij niet in elke behuizing past.
Tip: Beste keuze
Corsair Hydro series h115i rgb platinum
Corsair Hydro series h115i rgb platinum
Voordelen
Stel de verlichting op de fans in met de bijgeleverde software. Werkt op praktisch alle processoren van AMD en Intel. Het koperen blok zorgt voor de juiste geleiding. Stil en krachtig.
Nadelen
Controleer goed of je voldoende ruimte hebt in je behuizing, de fans zijn groter dan gemiddeld.
Noctua NH-D15 Chromax Zwart
Noctua NH-D15 Chromax Zwart
Voordelen
Door de Low Noise adapter is de koeler stiller dan de meeste. Voert hitte sneller en stiller af dan de kleinere varianten. De Koeler heeft een dubbele werkingskracht. Vrijwel geschikt voor elk type socket.
Nadelen
Deze CPU koeler past alleen in grote behuizingen.
Be Quiet dark rock pro 4
Be Quiet dark rock pro 4
Voordelen
Verbeterde warmte geleiding door de 6 koperen heatpipes. Beschikt over een goede warmte afvoer door de zwarte coating. Kan 200W warmte afvoeren. Voorzien van een stille fan met vloeistoflager en PWM ondersteuning. Een extra fan bijplaatsen is mogelijk.
Nadelen
Niet goed geschikt voor ITX en ATX behuizingen vanwege zijn grote afmetingen.

Beste CPU KoelerKoopgids: Welke CPU Koeler is de beste koop van april 2024?

Als je met een pc werkt, dus een desktop in plaats van een laptop, dan is het belangrijk dat je een goede CPU koeler hebt. Een CPU koeler wordt ook wel processorkoeler genoemd. Het zorgt ervoor dat je processor gekoeld blijft, zoals de naam al doet vermoeden. Als je processor te warm wordt, heeft dit namelijk gevolgen voor de prestaties en levensduur van je computer. Hij reageert trager, loopt vast of valt in de ergste gevallen uit. Daarna is opstarten ook weer moeilijk. Daarom is een goede CPU koeler van belang, zeker wanneer je intensief gebruikt maar van je computer.

Voordelen van een CPU koeler

Wie veel zware games draait heeft bijvoorbeeld profijt van een CPU koeler. Maar ook wanneer je een oudere pc hebt, kan je profijt hebben van een goede CPU koeler en kan die wellicht langer meegaan. Natuurlijk zijn er bij computers, evenals bij laptops, processorkoelers ingebouwd. Deze maken echter veel geluid en als je intensief gebruik maakt van je computer, zijn deze vaak niet effectief genoeg. Dan kies je dus voor een CPU koeler. Een CPU koeler werkt alleen met koelpasta, omdat dit zorgt voor warmtegeleiding.

Merken en RGB kleuren

Een CPU koeler is effectiever en vaak ook stiller dan de standaard processorkoeler van je computer. Het merk Be quiet! zie je dan ook vaak terug als je zoekt naar een CPU koeler. Andere bekende merken zijn onder andere Coolermaster, Corsair, Noctua, Thermaltake en Fractal design. Veel CPU koelers hebben een bijzonder design en met name gekleurde LED verlichting is populair op het moment. Corsair, Coolermaster en Thermaltake hebben allemaal RGB kleuren, maar er zijn veel meer merken met deze optie.

Water- of luchtgekoeld

Er zijn twee soorten koelsystemen waar je uit kan kiezen bij een CPU koeler. Je kunt je processor koelen met een waterkoeler of luchtkoeler. Meestal is een CPU koeler luchtgekoeld, maar watergekoelde CPU koelers zijn er ook meer dan voldoende te vinden. Vaak wordt dit al aangeduid in de naam, bijvoorbeeld met ‘liquid’, ‘hydro’ of zelfs gewoon ‘water’. Alle NZXT Kraken CPU koelers zijn ook watergekoeld. Het is van belang dat de socket van de CPU koeler passend is voor jouw pc.

Prijzen en waar te koop

Een CPU koeler kost veelal tussen de 30 en 300 euro. Er zijn ook nog duurdere CPU koelers verkrijgbaar. Hoewel je voor minder dan 100 euro een prima CPU koeler kunt vinden, heb je vaak voor een meerprijs ook echt meer. Een grotere koeler bijvoorbeeld. Een grotere CPU koeler zal ook sneller meer geluid maken, hoewel de meeste CPU koelers die niet zijn ingebouwd al een stuk stiller zijn dan de standaard processorkoeler. Je koopt een CPU koeler bij een elektronicazaak of een computerspeciaalzaak.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een CPU Koeler

Is een luchtkoeler of vloeistofkoeler beter?

Luchtkoelers zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te installeren, maar vloeistofkoelers bieden meestal betere koelprestaties.

Wat betekent TDP bij CPU-koelers?

TDP (Thermal Design Power) is een maat voor de maximale hoeveelheid warmte die een koeler kan afvoeren.

Zijn CPU-koelers compatibel met alle sockets?

Nee, controleer altijd de socketcompatibiliteit in de productspecificaties.

Hoe belangrijk is het geluidsniveau?

Afhankelijk van je behoefte aan een stille werk- of speelomgeving kan het geluidsniveau een belangrijke factor zijn.

Is installatie van een CPU koeler moeilijk?

De moeilijkheid van de installatie varieert per model; sommige hebben een eenvoudig klik- en montagesysteem.

Top 5 Beste kopen
Logo