Dab+ Radio
Bijgewerkt: Juli 2024

Dab+ Radio

Dab+ Radio

Sinds 1993 maakt de Europese technologie die bekend staat als DAB het mogelijk om radio in digitaal formaat uit te zenden. Je merkt helemaal niets van ruis in het geluid omdat het een digitale uitzending is. Als je technologie als DAB+ gebruikt om naar de radio te luisteren, heb je de mogelijkheid om naar publieke of commerciële radiozenders te luisteren. 

 

Wat is een DAB+ radio eigenlijk?

Om met het belangrijkste te beginnen: de afkorting voor Digital Audio Broadcasting Plus is DAB+. Het is een geluidssignaal dat je, vergelijkbaar met de bekende FM radio, gratis uit de ether kunt halen, maar de kwaliteit van het signaal is aanzienlijk groter en meer digitaal. Bovendien kun je via DAB+ extra gegevens doorgeven, zoals de titel van een liedje of informatie over de verkeerssituatie. De vervanger van FM is een technologie die DAB+ heet. Is het tijd voor een nieuwe radio? Dan is dit de perfecte gelegenheid om te upgraden naar een radio die DAB+ uitzendingen kan ontvangen. Omdat elke DAB+ radio ook FM kan ontvangen, heb je niets te verliezen door over te stappen.

 

Voordelen van het gebruik van DAB+

De voordelen van DAB+ zijn zo talrijk dat ze bijna voor zich spreken. De technologie heeft in alle opzichten een voordeel ten opzichte van het FM-spectrum. Zo wordt de ruis van je FM-radio vervangen door digitale audio van een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van een cd. Je hebt daarnaast met een DAB+ radio ook toegang tot een groter aantal radiozenders, waaronder een groter aantal nationale radiozenders en een groter aantal themazenders, zoals VRT NWS, Joe 70's en MNM Hits. Betere bruikbaarheid dankzij het wegvallen van de noodzaak om frequenties in het geheugen vast te leggen is ook een voordeel. Je kunt het gewenste station opzetten door in alfabetische volgorde door de lijst te scrollen en het te selecteren. Aan deze voordelen zijn geen extra kosten verbonden (behalve die van je radiotoestel). Je hebt geen WiFi-verbinding of mobiele data nodig om alle zenders in perfecte helderheid en zonder onderbrekingen te ontvangen, omdat het signaal al gratis via de ether wordt uitgezonden.

 

Wat zijn de stappen voor het aansluiten van een DAB+ radio?

De overgrote meerderheid van de DAB+ radio's heeft een wifi-verbinding. Als je je radio verbindt met het draadloze netwerk dat je internet provider aanbiedt, kun je geen kosten maken voor de zenders. Desondanks volgt daaruit niet altijd dat de enige manier om radio te luisteren via je eigen netwerk thuis is. Er zijn namelijk ook DAB+ radio's die voorzien zijn van Bluetooth of een AUX ingang. Je kunt de radio bijvoorbeeld koppelen aan je smartphone of tablet om muziek af te spelen en daarbij gebruik te maken van je mobiele internetverbinding.

Beste Dab+ Radio aanbiedingen van Juli 2024