Bordspellen

Op zoek naar het perfecte bordspel voor gezellige avonden? Wij hebben de top 5 beste bordspellen beoordeeld op speelplezier, strategie en prijs.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
30 Seconds
30 Seconds
Voordelen
Spectaculair spel voor groepen. Eindeloos lang spelen. Hoge funfactor. Veel interacties. Elke spel is anders. Het spel is uit te breiden met de uitbreidingsset.
Nadelen
Standaard te weinig kaarten (uitbreidingsset aanbevolen).
Wingspan
Wingspan
Voordelen
Mooie vormgeving. Diverse interacties tussen de spelers. Het spel is solitair te spelen. Heel veel speel plezier.
Nadelen
Dit bordspel is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Tip: Beste keuze
Ticket to Ride
Ticket to Ride
Voordelen
Geschikt voor bijna alle leeftijden. 2 tot 6 spelers. Eindeloos veel speelplezier. Mooi vormgegeven. Goede prijs kwaliteitsverhouding.
Nadelen
Niet echt geschikt voor de jongste kinderen.
Codenames
Codenames
Voordelen
Spelen in team verband. Geschikt voor kinderen en volwassenen. Extra handleiding voor 2 tot 3 spelers. Eindeloos speelplezier. Een Nederlands spel waarbij oer Hollandse woorden aanbod komen.
Nadelen
Tegenstanders zouden lang op hun beurt kunnen wachten.
Azul
Azul
Voordelen
Gemakkelijke spel uitleg. Lang speel plezier. Geschikt vanaf twee spelers. Abstract spel. Mooie uitstraling.
Nadelen
Abstractie is niet voor iedereen.

Beste bordspellenKoopgids: Welke bordspellen zijn de beste koop van maart 2024?

Bordspellen zijn er in allerlei soorten. Er zijn bordspellen voor alle leeftijden, categorieën en gezelschappen. Je kunt bordspellen spelen met je gezin of familie bijvoorbeeld. Vaak zijn dit bordspellen die voor alle leeftijden geschikt zijn. Bordspellen met vrienden of huisgenoten kunnen ook heel leuk zijn, ook wanneer je ouder wordt. Bordspellen voor oudere kinderen of gewoon voor volwassenen vragen vaak wat meer uitdaging en nadenken. Bordspellen zijn vaak klassiekers en ideaal om in huis te hebben. Of het nu voor de familie is, om iets leuks te doen met vrienden die op bezoek zijn, of omdat de stroom is uitgevallen en je niet meer tv of Netflix kan kijken.

Monopoly

Een absolute klassieker wereldwijd in bordspellen is Monopoly. Er zijn dan ook talloze varianten van het spel en deze zijn er ook nog in verschillende talen. Het klassieke Monopoly bordspel gaat om het bouwen van huizen en hotels op bekende plekken in Nederland. Voor andere talen geldt natuurlijk hun eigen land als locatie. In variaties hierop heb je Monopoly bordspellen met thema’s zoals de serie Friends of Game of Thrones. Er is zelfs een Monopoly Junior die speciaal voor kinderen is. Dit bordspel is een klassieker die in haar variaties mee gaat met de tijd. Altijd goed dus.

Andere klassiekers

Een andere klassieker onder de bordspellen is Ganzenbord. Bij Ganzenbord is het doel zo snel mogelijk naar het eind van het bord komen, waar het bij Monopoly draait om wie aan het eind van het spel het meeste geld heeft. Ganzenbord is leuk voor jong en oud en heeft voornamelijk de klassieke variant. Hoewel er ook een Disney versie van Ganzenbord verkrijgbaar is. Kolonisten van Catan is misschien net zo populair in bordspellen, maar weer veel strategischer gericht. Hiervoor bestaan uitbreidingen met toepasselijke thema’s.

Reisformaat bordspellen

Dit zijn slechts een aantal bekende bordspellen. Er is bijvoorbeeld ook Mens erger je niet of Scrabble of 30 seconds. Hoewel dat laatste misschien helemaal onder de bordspellen valt. Hoe dan ook zijn spelletjes goed voor urenlang vermaak en is er meer dan voldoende keuze. Met bovengenoemde klassiekers zit je sowieso goed. Veel populaire bordspellen worden ook in reisformaat gemaakt, zodat je geen grote dozen mee op vakantie hoeft te nemen om spelletjes te spelen. Deze koop je tijdens de vakantieseizoenen in de aanbieding bij Kruidvat.

Waar te koop

Je kunt het hele jaar door bordspellen kopen, zowel in reisformaat als normaal formaat. Bij de speelgoedwinkel zul je bordspellen in overvloed vinden. Maar ook online is het aanbod erg groot. De prijzen voor bordspellen verschillen sterk en hangen af van het merk van het spel, de grootte en wat er allemaal in de doos zit. In veel steden vind je ook spelletjes speciaalzaken. Daar kun je zeker iets unieks vinden en bovendien mag je vaak spelen in de winkels.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over bordspellen

Wat zijn enkele klassieke bordspellen die iedereen zou moeten kennen?

Enkele klassieke bordspellen zijn “Monopoly”, “Schaken”, “Dammen”, “Risk”, en “Scrabble”. Deze spellen hebben de tand des tijds doorstaan en worden wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld.

Hoe kies ik het juiste bordspel voor mijn groep?

Overweeg de leeftijd, interesses en ervaringsniveau van de spelers. Voor een gemengde groep zijn partygames zoals “30 Seconds” of “Codenames” vaak een hit. Voor een meer strategische groep kunnen spellen als “Catan” of “Carcassonne” geschikt zijn. Lees ook recensies en bekijk leeftijdsaanbevelingen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een bordspel te leren?

Dit varieert sterk per spel. Eenvoudige spellen kunnen in een paar minuten worden uitgelegd, terwijl complexere strategische spellen een uur of langer kunnen duren om te leren. De handleiding en eventuele instructievideo’s kunnen een indicatie geven van de leertijd.

Zijn er educatieve bordspellen voor kinderen?

Ja, er zijn veel educatieve bordspellen die vaardigheden zoals rekenen, lezen, geheugen, en strategisch denken bevorderen. Voorbeelden zijn “Rush: A Disney Pixar Adventure”, “Ticket to Ride” (geografie) en “Zingo” (woordherkenning).

Kunnen bordspellen digitaal worden gespeeld?

Ja, veel klassieke en moderne bordspellen zijn beschikbaar in digitale vorm en kunnen worden gespeeld op computers, tablets of smartphones. Platforms zoals “Tabletop Simulator” en “Board Game Arena” bieden een breed scala aan digitale bordspellen.

Top 5 Beste kopen
Logo