Review: Slide – gordijnen automatisch openen en sluiten

Wie herkent het niet: elke dag moeten de gordijnen weer open en dicht, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen zin in. Je partner reageert ook al geïrriteerd als je vraagt wie ze vandaag dicht gaat doen. Voor deze dagelijkse handeling is er een handige oplossing: Slide. Een handig apparaatje dat je aan je gordijnen ‘hangt’. Eenvoudig te installeren en vervolgens gaan elke dag je gordijnen automatisch open en dicht.

Slimme gordijnen installeren

Het Nederlandse bedrijf Innovation In Motion is de ontwikkelaar van Slide. De Slide is een apparaatje dat je op je bestaande gordijnrails bevestigt; aan de ene kant van de rails de motor en aan de andere kant een bevestiging om de draad te spannen. De runners van de gordijnen in het midden vervang je door de bevestiging van de Slide en de basis om je ‘domme’ gordijnen om te zetten in ‘slimme’ gordijnen is klaar. De stappen zijn eenvoudig te volgen en met filmpjes toegelicht, binnen zo’n 20 minuten te plaatsen en dat zonder gereedschap.

Fysiek is de Slide vrijwel onzichtbaar. De motor valt achter je gordijnen, dus die zie je niet. Er loopt een kleine dubbele draad langs je plafond, maar je moet goed kijken om deze te zien.

Slide app

De volgende stap is om de gordijnen aan je WiFi netwerk te koppelen. Hiervoor heeft Slide een eenvoudige app beschikbaar. Via de app ga je door een aantal stappen, je selecteert je netwerk en de kracht die de motor moet gebruiken. Na het testen van je systeem is de Slide gekoppeld en geniet je van slimme gordijnen.

De app gebruik je vanaf nu om je gordijnen te bedienen. Doordat Slide gebruik maakt van je WiFi kan je overal ter wereld je gordijnen openen en sluiten. Veel andere systemen voor slimme gordijnen gebruiken Bluetooth, dus dit is wel een groot voordeel van Slide.

Via de app kan je zelf je gordijnen openen en sluiten, maar ook alle standen tussenin zijn mogelijk. Ook kan je instellen dat je door zelf zachtjes aan een gordijn te trekken de Slide deze automatisch helemaal opent of sluit.

Zelf maken wij veel gebruik van de routines, een soort agenda voor je gordijnen. Hiermee kan je instellen hoe laat je wilt dat je gordijnen openen of sluiten, vervolgens kies je op welke dagen je deze actie uit wilt voeren en in de laatste stap in welke positie je gordijnen verplaatst moeten worden. Wat voor ons vooral handig is om dit te koppelen aan zonsopgang of zonsondergang. Wij kiezen er voor om de gordijnen elke dag een uur na zonsondergang te sluiten en tijdens zonsopkomst weer te openen. Het systeem past dan de tijd elke dag automatisch aan op de tijden van de zon. Ga je op vakantie dan is er ook een holiday modus waarmee de gordijnen binnen een geselecteerde periode willekeurig open en dicht gaan.

Smart Home

Naast de Slide app kan je het systeem ook koppelen aan je smart home systeem. Koppel hem bijvoorbeeld aan Google Home en je roept ‘Hey Google, sluit mijn gordijnen’. Waarna je gordijn automatisch dicht zal gaan. Slide werkt ook met o.a. Google Home, IFTTT, Homey en Homekit. Let op dat je wel de Slide Pro nodig hebt voor deze koppeling.

Conclusie

Wij zijn erg blij met de slimme gordijnen via Slide. Het is heerlijk om zelf niet meer elke dag de gordijnen open en dicht te doen. Zodra je beneden komt heb je direct een lichte kamer en voordat we tv kijken zijn ook de gordijnen al automatisch dicht gegaan.

De installatie was zelfs voor ons (lees: niet handige mensen) gemakkelijk te doen. We hebben zware gordijnen en Slide heeft daar geen enkele moeite mee. Zelf geeft Slide aan op 95% van alle gordijnen te passen, je huidige gordijnen en/of gordijnrails hoef je niet te vervangen. Wat ons betreft dus zeker een hele handige aanrader.

Top 5 Beste kopen
Logo