Babymatras
Bijgewerkt: Maart 2023

Babymatras

Babymatras

Een babymatras is een matras van klein formaat, geschikt voor je baby. Een babymatras moet op meerdere manieren geschikt zijn voor je baby. Het gaat niet alleen om het formaat van het matras dat moet passen in de wieg of het ledikantje. Een babymatras moet ook geschikt zijn voor je baby als het gaat om comfort, veiligheid en hygiëne. Een goede babymatras vinden vraagt dus soms best om wat nadenkwerk. Als je weet welk formaat je moet hebben, zijn er nog allerlei andere dingen om over na te denken. Bijvoorbeeld het materiaal van het babymatras. 

 

Materialen

Net als bij een groot matras zijn er verschillende materialen als optie voor een babymatras. Bijvoorbeeld traagschuim of koudschuim. Traagschuim wordt zacht door lichaamswarmte en ondersteunt en ventileert eigenlijk niet heel goed. Koudschuim is een stuk beter als het op ondersteuning aankomt, omdat ze niet zacht worden van lichaamswarmte. Een andere optie is polyether, maar dit is geen goede optie voor een babymatras. Het ondersteunt en veert bijna niet en het ligt ook niet lekker. Je kunt het beste kiezen voor een koudschuim babymatras. 

 

Hygiëne

Voor een babymatras is het belangrijk dat het materiaal kan ademen en ventileren. Ook daarom is koudschuim de beste keuze qua materiaal. Maar ook de hoes van het babymatras moet goed kunnen ventileren. En je zal zo’n hoes, matras of hoeslaken regelmatig moeten wassen. Het meest gemakkelijke is een matrasbeschermer die je kunt wassen. Niet alle materialen kunnen heet gewassen worden, terwijl dit wel de voorkeur behoeft als het gaat om een babymatras. Het liefst wil je in ieder geval de hoes kunnen wassen op 60 graden. 

 

Formaten

Er zijn verschillende formaten voor een babymatras. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van waar de matras komt te liggen. Je zal een matras nodig hebben dat past in het bedje waar je de matras in wil leggen. Een formaat van 60 bij 120 centimeter is redelijk standaard voor een babymatras. Je kunt ook kiezen voor een grotere variant, van 70 bij 140 centimeter. Er zijn nog meer formaten die sterker afwijken, ook van deze verhoudingen. Maar je zal deze het meest tegenkomen. 

 

Waar te koop

Je koopt een babymatras bijvoorbeeld bij een babywinkel, zoals de Prénatal. Er zijn nog veel meer winkels en webshops die zich specialiseren in producten voor baby’s en kinderen. Daar kun je prima terecht voor een babymatras. Daarnaast vind je bij de Ikea ook een aantal matrassen voor baby’s. Deze zijn allemaal van het standaardformaat van 60 bij 120. Prijzen zijn overal verschillend en kunnen ver uiteenlopen: van een paar tientjes tot en met enkele honderden euro’s. 

Beste Babymatras aanbiedingen van Maart 2023