Afzuigkap

Een afzuigkap is essentieel voor een frisse keuken. Maar welke past bij jouw ruimte en kookstijl? Vergelijk functies, designs en prijzen om jouw perfecte match te vinden.
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Siemens LC96BBC50
Siemens LC96BBC50
Voordelen
Energieklasse A. Bedienbaar via 3 toetsen. Past ook boven 5 of 6 pits kookplaten. 3 vermogensstanden. Heeft ook verlichting.
Nadelen
Minder geschikt voor keukens groter dan 30m2.
Inventum AKO6012wit
Inventum AKO6012wit
Voordelen
Scherp geprijsde afzuigkap. Uitwasbare filters. Halogeen verlichting. Geschikt voor iedere keuken.
Nadelen
Koolstoffilters worden niet meegeleverd, apart bijbestellen.
Tip: Beste keuze
Samsung NK24M5060SS/UR
Samsung NK24M5060SS/UR
Voordelen
Slechts 60 cm breed, past ook in kleine keukens. Stijlvol design. Hoge afzuigcapaciteit. Reinigingsindicatie geeft aan wanneer filters schoongemaakt dienen te worden. 4 standen.
Nadelen
Met een geluid van 75 db op de hoogste stand is het niet de meest stille afzuigkap.
ETNA AP260RVS
ETNA AP260RVS
Voordelen
Gemakkelijk op te hangen. Wandschouwafzuigkap. Eenvoudige bediening. LED verlichting. Mooie vormgeving.
Nadelen
Met energielabel D niet de meest energiezuinige afzuigkap die beschikbaar is.
Bosch DFR067A50
Bosch DFR067A50
Voordelen
Zeer stille afzuigkap. Ook geschikt voor grote keukens. Uitwasbare filters. Automatisch terugschakelende intensief stand. 4 standen. 2 lampjes voor goed zicht op pannen.
Nadelen
Prijs ligt iets hoger dan die van een gemiddelde afzuigkap.

Beste AfzuigkapKoopgids: Welke afzuigkap is de beste koop van april 2024?

Afzuigkappen horen bij de Nederlandse keukens. Het is een ideale manier om de condens en dampen van wat we aan het koken zijn af te voeren. Ideaal, want als deze condens niet weg kan geraken leidt dit tot vervelende schimmelplekken en dergelijken. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Het illustreert het belang van een goede afzuigkap. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende afzuigkappen die er zoal zijn, welke merken het op dit moment goed doen en waar je op moet letten als je afzuigkappen kopen gaat. Voor de doe-het-zelvers volgt er antwoord op een belangrijke vraag: kan ik een afzuigkap zelf monteren of niet?

Welke types en soorten afzuigkappen zijn er ?

Afzuigkappen zijn er in veel formaten, misschien wel meer dan dat je denkt. Ten eerste zijn er de wandschouw afzuigkappen, de zogenaamde standaard op dit gebied. Deze zie je in de meeste keukens terug. Daarnaast is een onderbouw of vlakscherm een mogelijkheid. Wat je tevens geregeld terug ziet bij Nederlandse keukens is een inbouw in kast. Tot slot kan een afzuigkap onderdeel uitmaken van een eiland of kan deze geïntegreerd achter een kastdeur bevestigd worden.

Waar moet ik op letten als ik een afzuigkap online wil bestellen?

Afzuigkappen voeren niet alleen condens af, maar ook de geuren die vrij komen tijdens het koken. Fijn, want zo ruikt je huis niet iedere avond naar datgene wat je net gekookt hebt. Als je een afzuigkap gaat kopen, moet je eerst kijken naar de afmetingen binnen jouw keuken. Welke soort afzuigkap past het beste hierbij? Veelal kun je ook kijken naar welke soort afzuigkap al aanwezig is, al is het natuurlijk mogelijk om je keuken te verbouwen. Je kunt dus nog wisselen van type afzuigkap.

Kan ik een afzuigkap gemakkelijk zelf monteren?

Als je een doe-het-zelver met ervaring bent, kun je er voor kiezen om een afzuigkap zelf te monteren. Dit bespaart je flink wat kosten. Wel zijn er verschillen tussen het plaatsen van een wandzuigkap en het plaatsen van een onderbouw afzuigkap. Voor beide geldt dat je begint met het bepalen van de positie van de afzuigkap. Dit doe je door een lijn te tekenen die het midden van de afzuigkap aangeeft. Bij een wandzuigkap teken je vervolgens op de muur waar je moet boren, waarna je dit uitvoert. Hierna hang je de kap aan de muur op. Monteer de afvoerbuis en de schouw, en klaar is kees.

Nadat je de positie van de onderbouw afzuigkap bepaald hebt, verwijder je de beschermfolie die om de kap heen zit. Hierna bepaal je de positie van de openingen, welke je vervolgens in de muur boort. Monteer de afzuigkap en de afvoerbuis, en jouw onderbouw afzuigkap is klaar voor gebruik.

Welke merken afzuigkappen zijn populair in 2024?

Een kijkje bij de meest gebruikte webshops van dit moment leert ons dat de volgende merken het goed doen op het gebied van afzuigkappen: Bosch, Samsung, ETNA, AEG, Inventum, Siemens, AEG, Miele en Whirlpool. Allen hebben verschillende soorten afzuigkappen in het assortiment.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een afzuigkap

Wat is het verschil tussen een recirculatie afzuigkap en een luchtafvoer afzuigkap?

Een luchtafvoer afzuigkap voert kookluchtjes rechtstreeks naar buiten af, terwijl een recirculatie afzuigkap de lucht filtert en weer terug de keuken in blaast.

Hoe vaak moet ik de filters van mijn afzuigkap vervangen of reinigen?

Vetfilters dienen ongeveer elke 2 maanden gereinigd te worden, afhankelijk van hoe vaak je kookt. Koolstoffilters, gebruikt in recirculatie afzuigkappen, moeten ongeveer elke 3-6 maanden vervangen worden.

Welke afzuigcapaciteit heb ik nodig voor mijn keuken?

Een algemene regel is dat de lucht in je keuken 10-12 keer per uur ververst moet worden. Bereken het volume van je keuken (lengte x breedte x hoogte) en vermenigvuldig dit met 10-12 voor de benodigde capaciteit.

Hoe hoog moet ik mijn afzuigkap plaatsen
en voor optimale efficiëntie?

Idealiter wordt een afzuigkap direct boven de kookplaat geplaatst, op een hoogte van 65-75 cm boven een elektrische kookplaat of 75-85 cm boven een gaskookplaat.

Maakt het type en materiaal van de afzuigkap uit voor de prestaties?

Het type en materiaal beïnvloeden vooral het design en de duurzaamheid. De prestaties hangen meer af van de motor, het ontwerp van de ventilator en de capaciteit. Echter, goed onderhoud en schone filters zijn cruciaal voor optimale werking, ongeacht het materiaal.

Top 5 Beste kopen
Logo