Afzuigkap
Bijgewerkt: Juni 2024

Afzuigkap

Afzuigkap

Afzuigkappen horen bij de Nederlandse keukens. Het is een ideale manier om de condens en dampen van wat we aan het koken zijn af te voeren. Ideaal, want als deze condens niet weg kan geraken leidt dit tot vervelende schimmelplekken en dergelijken. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Het illustreert het belang van een goede afzuigkap. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende afzuigkappen die er zoal zijn, welke merken het op dit moment goed doen en waar je op moet letten als je afzuigkappen kopen gaat. Voor de doe-het-zelvers volgt er antwoord op een belangrijke vraag: kan ik een afzuigkap zelf monteren of niet?

 

Welke types en soorten afzuigkappen zijn er ?

Afzuigkappen zijn er in veel formaten, misschien wel meer dan dat je denkt. Ten eerste zijn er de wandschouw afzuigkappen, de zogenaamde standaard op dit gebied. Deze zie je in de meeste keukens terug. Daarnaast is een onderbouw of vlakscherm een mogelijkheid. Wat je tevens geregeld terug ziet bij Nederlandse keukens is een inbouw in kast. Tot slot kan een afzuigkap onderdeel uitmaken van een eiland of kan deze geïntegreerd achter een kastdeur bevestigd worden.

 

Waar moet ik op letten als ik een afzuigkap online wil bestellen?

Afzuigkappen voeren niet alleen condens af, maar ook de geuren die vrij komen tijdens het koken. Fijn, want zo ruikt je huis niet iedere avond naar datgene wat je net gekookt hebt. Als je een afzuigkap gaat kopen, moet je eerst kijken naar de afmetingen binnen jouw keuken. Welke soort afzuigkap past het beste hierbij? Veelal kun je ook kijken naar welke soort afzuigkap al aanwezig is, al is het natuurlijk mogelijk om je keuken te verbouwen. Je kunt dus nog wisselen van type afzuigkap

 

Kan ik een afzuigkap gemakkelijk zelf monteren?

Als je een doe-het-zelver met ervaring bent, kun je er voor kiezen om een afzuigkap zelf te monteren. Dit bespaart je flink wat kosten. Wel zijn er verschillen tussen het plaatsen van een wandzuigkap en het plaatsen van een onderbouw afzuigkap. Voor beide geldt dat je begint met het bepalen van de positie van de afzuigkap. Dit doe je door een lijn te tekenen die het midden van de afzuigkap aangeeft. Bij een wandzuigkap teken je vervolgens op de muur waar je moet boren, waarna je dit uitvoert. Hierna hang je de kap aan de muur op. Monteer de afvoerbuis en de schouw, en klaar is kees.

 

Nadat je de positie van de onderbouw afzuigkap bepaald hebt, verwijder je de beschermfolie die om de kap heen zit. Hierna bepaal je de positie van de openingen, welke je vervolgens in de muur boort. Monteer de afzuigkap en de afvoerbuis, en jouw onderbouw afzuigkap is klaar voor gebruik.

 

Welke merken afzuigkappen zijn populair in 2022?

Een kijkje bij de meest gebruikte webshops van dit moment leert ons dat de volgende merken het goed doen op het gebied van afzuigkappen: Bosch, Samsung, ETNA, AEG, Inventum, Siemens, AEG, Miele en Whirlpool. Allen hebben verschillende soorten afzuigkappen in het assortiment.

Beste Afzuigkap aanbiedingen van Juni 2024