3D Printer
Bijgewerkt: Mei 2023

3D Printer

3D Printer

Een 3D printer is inmiddels niet meer exclusief voor bepaalde plekken, maar kun je ook gewoon zelf in huis halen. In de basis doet een 3D printer wat een normale printer ook doet: printen. Alleen in plaats van inkt af te drukken op papier, print een 3D printer materialen in lagen op elkaar. Je stuurt ook je 3D printer een document, hoewel dit eerder een bouwtekening is dan een tekstbestand of foto. Het is dus iets complexer en zal dan ook iets meer ruimte in je huis innemen dan een kleine printer. 

 

Extruder of printkop

Een 3D printer print dus materialen, die ook weer kunnen verschillen in kleur. Als je iets wil printen met je 3D printer in meerdere kleuren of met verschillende materialen, moet je letten op de extruder. De extruder wordt in het Nederlands de printkop genoemd. Het aantal printkoppen bepaalt hoe veel verschillende kleuren of materialen je tegelijkertijd kunt printen. Met een dual extruder, dus twee printkoppen, kun je twee verschillende kleuren of twee verschillende materialen tegelijkertijd laten printen door je 3D printer. 

 

Filamenten

De materialen worden ook wel filamenten genoemd. Niet iedere 3D printer kan alle filamenten printen. Het is dus een belangrijk iets om over na te denken. Vaak kun je met een 3D printer wel ABS, PLA, PVA of Nylon printen. Sommige 3D printers zijn geschikt voor HIPS, TPU of TPE, Laywood, PET, PETG of Carbon. ABS is het soort kunststof dat ook in Lego zit. PLA staat voor polylactic acid, PVA voor polyvinyl alcohol. Deze tweede is oplosbaar als het geprint is. Nylon is zowel flexibel als duurzaam voor je prints en moet je drogen voor gebruik. 

 

Merken en prijzen

Merken die 3D printers produceren zijn onder andere Flashforge, UltiMaker en Polaroid. Ook Karsten International, Craftbot en Dremel zijn 3D printer merken. Daarnaast is er nog Anycubic, Creality 3D, Gembird en Velleman. Voor nog geen 200 euro kun je al een kleine 3D printer aanschaffen. Prijzen kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Met name UltiMaker biedt 3D printers aan in die prijscategorie. Je zal vaak zeker wel duizend euro kwijt zijn aan een 3D printer. 

 

Waar te koop

Je koopt een 3D printer gemakkelijk via internet. Er zijn meerdere websites die 3D printers aanbieden en het is ook de ideale mogelijkheid om direct prijzen te vergelijken. Je vindt 3D printers onder andere bij Coolblue en Bol.com in de webshop. Daarnaast zijn er meerdere websites en winkels die zich specialiseren in 3D printers. Daar kun je waarschijnlijk het beste terecht voor gedetailleerde informatie over welke 3D printer je het best kunt kopen. 

Beste 3D Printer aanbiedingen van Mei 2023