Trilplaat
Bijgewerkt: Juni 2023

Trilplaat

Trilplaat

Een trilplaat kan je helpen bij je thuissportsessies op allerlei manieren. Met een trilplaat trilt namelijk alles, waardoor je spieren altijd onder spanning staan maar ook een beetje los raken. Zo kun je bijvoorbeeld flexibiliteit trainen, maar een trilplaat kan voor meer oefeningen handig zijn. Je wordt met een trilplaat snel fit, vaak sneller dan met dezelfde sportoefeningen zonder trilplaat. Een trilplaat kan je ook helpen fit te worden zonder al te veel inspanning. Omdat je lichaam eigenlijk bijna vanzelf beweegt, maar toch wat verbrandt met een trilplaat. Er zijn verschillende soorten trilplaten met verschillende functies die voor uiteenlopende doelen gebruikt kunnen worden. 

Afvallen of revalideren

Een trilplaat wordt vaak gebruikt om mee af te vallen of sneller af te vallen, maar kan ook helpen bij revalidatie. Voor beide doelen zijn natuurlijk andere trilplaten geschikt. In de basis verschillen trilplaten in hun bewegingsmogelijkheden. Ze kunnen verticaal of schommelend bewegen, maar ook beide. Hierin vind je dus het grootste verschil tussen trilplaten, want de bewegingsmogelijkheden vertellen je meer over de rest van de eigenschappen van de trilplaat. 

 

Verticaal of schommelend

Een trilplaat die alleen verticaal beweegt, dus alleen van boven naar beneden, is vooral handig wanneer je wil dat je spieren ontspannen. Bijvoorbeeld bij revalidatie of flexibiliteit dus. Een verticale beweging draagt bij aan een betere bloedsomloop en beter metabolisme. De frequentie van een verticaal bewegende trilplaat is tussen de 25 en 50 Hertz en ligt daarmee een beetje in het midden als het gaat om het vermogen van een trilplaat. 

 

De schommelende trilplaat beweegt van boven naar beneden en van links naar rechts tegelijkertijd. Dit stimuleert je spieren en zorgt voor optimalisatie van je gewrichten. Dat kan dus ook heel goed uitkomen bij revalidatie. De frequentie voor dit soort trilplaten is relatief laag en ligt tussen de 18 en 26 Hertz. 

 

Multidirectioneel

Een trilplaat die meerdere richtingen op kan heet multidirectioneel. Deze kan niet alleen van links naar rechts en boven naar beneden, maar ook van voor naar achter. Hiermee kun je goed je spieren trainen. Het vraagt namelijk veel van je lijf om je hierop te stabiliseren, en dat is hoe je je spieren traint met een trilplaat. Daarnaast versterkt zo’n trilplaat je botweefsel en heeft het positieve invloed op je vaten. De frequentie ligt tussen de 30 en 45 Hertz. 

 

Waar te koop

Je koopt een trilplaat voornamelijk online of in een sportwinkel. Dat klinkt natuurlijk vrij logisch. Het grootste aanbod zul je online vinden, omdat het nog niet heel gangbaar is op dit moment. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of een andere webshop met uiteenlopende artikelen. Hier vind je waarschijnlijk het meest brede assortiment. 

 

Beste Trilplaat aanbiedingen van Juni 2023