Tekentablet

Op zoek naar het beste tekentablet? Vergelijk de top 5 modellen en ontdek welk tekentablet het beste past bij jouw creatieve behoeften. Lees nu verder!
Voor-
delen
Nadelen
Waar te koop?
Beste prijs/kwaliteit
Wacom Intuos M Zwart
Wacom Intuos M Zwart
Voordelen
De tablet ondersteunt bluetooth, waardoor het aantal kabels wordt beperkt. De pen heeft een ergonomisch ontwerp en 4096 pendrukniveaus voor een goede precisie. De tablet is voorzien van 4 aanpasbare Expresskeys waardoor je efficiënte shortcuts kunt gebruiken.
Nadelen
De tablet ondersteunt geen multi-touch, waardoor de tablet alleen op de geschikte pen reageert.
Huion Kamvas 13 Zwart
Huion Kamvas 13 Zwart
Voordelen
De tekentablet reageert erg snel op een aanraking. Het compacte formaat neemt niet te veel ruimte in beslag op het bureau. De tablet kan zowel met Windows als met Mac besturingssystemen gebruikt worden.
Nadelen
De tablet is niet voorzien van een ingebouwde accu en kan alleen bedraad gebruikt worden.
Tip: Beste keuze
Wacom Intuos Pro Medium
Wacom Intuos Pro Medium
Voordelen
De tablet is eenvoudig op je Mac of Windows computer aan te sluiten met een USB. De tablet heeft geen batterijen nodig en hoeft ook niet opgeladen te worden. Je kunt Inkspace gebruiken om je schetsen te exporteren en te synchroniseren.
Nadelen
De punt van de pen is gevoelig voor slijtage.
Rocketbook Everlast Letter Size
Rocketbook Everlast Letter Size
Voordelen
De notebook is oneindig vaak herbruikbaar. Bevat 32 herbruikbare pagina’s die schoon te vegen zijn met een vochtige doek. Je kunt de aantekeningen overal versturen naar Dropbox, Google Docs, iCloud, Evernote, e-mail en meer. Werkt met iedere pen uit de Pilot Frixion lijn.
Nadelen
Je moet 15 seconden wachten totdat de inkt volledig opgedroogd is.
Wacom Intuos S Zwart
Wacom Intuos S Zwart
Voordelen
Voorzien van een ergonomische pen. De tekentablet is erg licht en dun. Is voorzien van een pennenvak waar je de pen eenvoudig in weg kunt leggen. De tablet heeft een hoge precisie.
Nadelen
Je moet na twee jaar betalen voor de Clip Studio Paint Pro software als je deze wilt blijven gebruiken.

Beste TekentabletKoopgids: Welke Tekentablet is de beste koop van juni 2024?

Met een tekentablet kun je lekker creatief aan de slag en de mooiste digitale tekeningen maken. Een tekentablet is een digitaal apparaat dat uit een hard plastic oppervlak bestaat dat je gebruikt als een tekenoppervlak. Dit oppervlak is gevoelig voor contact, waardoor de bewegingen van een speciaal tekentablet potlood naar een monitor of scherm overgebracht kunnen worden. Jouw tekeningen worden hierdoor gelijk gedigitaliseerd!

Waar kun je een tekentablet voor gebruiken?

Een grafische tekentablet heeft allerlei verschillende toepassingen. Vaak vervangt een tekentablet de computermuis voor taken als tekenen, beeldbewerking, schrijven en grafische vormgeving. Bovendien zijn sommige tekentablets ontworpen om de muis te vervangen als het voornaamste aanwijsmiddel, omdat een tekentablet dezelfde functie nauwkeuriger uit kan voeren dan een muis.

De voor- en nadelen van een tekentablet

Met een tekentablet kun je tekenen alsof je met een potlood aan het tekenen, maar dan digitaal. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste kun je veel preciezere bewegingen maken dan wanneer je met een muis op de computer zou gaan tekenen. Ook reageert een tekentablet goed op de druk van het potlood, waardoor je ook donkere of dikkere lijnen kunt tekenen.

Maar voor je overweegt een tekentablet te kopen, moet je weten dat de beste modellen wel iets duurder kunnen zijn om aan te schaffen. Daarnaast kunnen ze in het begin wat moeilijk te gebruiken zijn. Als je eenmaal aan het tekenen op een tekentablet gewend bent, zul je waarschijnlijk niet meer zonder willen.

De belangrijkste functies van een tekentablet

Of je nu een amateur of een professional bent, een tekentablet is een essentieel hulpmiddel om mee te kunnen tekenen en illustreren. Ze kunnen niet alleen gebruikt worden voor digitale illustratie of 3D modellering, maar zijn ook bijzonder handig bij het retoucheren van foto’s. Dit komt doordat je er de meeste taken nauwkeuriger en in minder tijd mee kunt uitvoeren. Tekentablets zijn ook erg handig in de architectuur, industriële vormgeving en zelfs in het onderwijs. Bovendien gebruiken sommige banken en winkels een tekentablet om klanten een handtekening te kunnen laten zetten. Verder kun je een tekentablet erg goed gebruiken in combinatie met grafische apps. Denk hierbij aan Photoshop, Blender en Pixelmator.

Hoe werkt een tekentablet?

Een tekentablet werkt door het proces van tekenen na te bootsen op dezelfde manier als op papier. Als je met een speciale stylus pen aan het tekenen bent, wordt de informatie op de computer vastgelegd en wordt er een bijbehorend beeld gemaakt. De snelheid van reageren hangt af van het type tablet en het stuurprogramma. De goedkopere tablets zijn wat trager en de beste tablets zijn responsiever.

2 soorten tekentablets

Er zijn tegenwoordig twee soorten tekentablets, namelijk een tablet met of zonder ingebouwd scherm. De tablets met scherm hebben meer professionele kenmerken en worden vooral gebruikt voor grafische vormgeving, illustratie en 3D modellering. De tablets zonder scherm zijn veel goedkoper en hebben een breed scala van toepassingen, van het vervangen van de hoofdfunctie van de muis tot het retoucheren van foto’s. Tekentablets zonder scherm kunnen ook voor professionele doeleinden gebruikt worden.

Geen berichten voor deze criteria.

Veelgestelde vragen over een Tekentablet

Wat is een tekentablet en hoe werkt het?

Een tekentablet is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om digitaal te tekenen. Het bestaat uit een plat oppervlak waarop je met een speciale pen of stylus kunt tekenen. Het tablet is verbonden met een computer of laptop, en de tekeningen worden op het scherm van de computer weergegeven.

Kan ik een tekentablet gebruiken als ik geen ervaring heb met tekenen?

Ja, een tekentablet is geschikt voor zowel beginners als ervaren tekenaars. Het kan even wennen zijn om met de pen op het tablet te tekenen in plaats van op papier, maar met wat oefening kun je al snel mooie resultaten behalen. Er zijn ook verschillende softwareprogramma’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor beginners en die handige functies en tutorials bieden.

Kan ik mijn tekentablet aansluiten op een Mac of een Windows-computer?

Ja, de meeste tekentablets zijn compatibel met zowel Mac als Windows besturingssystemen. Controleer echter altijd de specificaties van het tablet om er zeker van te zijn dat het compatibel is met het besturingssysteem van jouw computer.

Moet ik speciale software aanschaffen om met een tekentablet te kunnen werken?

Sommige tekentablets worden geleverd met gratis software, terwijl andere tablets compatibel zijn met verschillende tekenprogramma’s die je apart moet aanschaffen. Populaire tekenprogramma’s zijn onder andere Adobe Photoshop, Corel Painter en Clip Studio Paint. Er zijn ook enkele gratis tekenprogramma’s beschikbaar, zoals Krita en GIMP.

Kan ik met een tekentablet ook foto’s bewerken?

Ja, een tekentablet kan ook worden gebruikt voor het bewerken van foto’s. Met de nauwkeurige pen kun je gemakkelijk retoucheren, selecties maken en andere bewerkingen uitvoeren. Veel tekenprogramma’s hebben ook speciale gereedschappen en functies voor fotobewerking.

Top 5 Beste kopen
Logo