Tekentablet
Bijgewerkt: Maart 2023

Tekentablet

Tekentablet

Met een tekentablet kun je lekker creatief aan de slag en de mooiste digitale tekeningen maken. Een tekentablet is een digitaal apparaat dat uit een hard plastic oppervlak bestaat dat je gebruikt als een tekenoppervlak. Dit oppervlak is gevoelig voor contact, waardoor de bewegingen van een speciaal tekentablet potlood naar een monitor of scherm overgebracht kunnen worden. Jouw tekeningen worden hierdoor gelijk gedigitaliseerd!

 

Waar kun je een tekentablet voor gebruiken?

Een grafische tekentablet heeft allerlei verschillende toepassingen. Vaak vervangt een tekentablet de computermuis voor taken als tekenen, beeldbewerking, schrijven en grafische vormgeving. Bovendien zijn sommige tekentablets ontworpen om de muis te vervangen als het voornaamste aanwijsmiddel, omdat een tekentablet dezelfde functie nauwkeuriger uit kan voeren dan een muis.

 

De voor- en nadelen van een tekentablet

Met een tekentablet kun je tekenen alsof je met een potlood aan het tekenen, maar dan digitaal. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Ten eerste kun je veel preciezere bewegingen maken dan wanneer je met een muis op de computer zou gaan tekenen. Ook reageert een tekentablet goed op de druk van het potlood, waardoor je ook donkere of dikkere lijnen kunt tekenen.

 

Maar voor je overweegt een tekentablet te kopen, moet je weten dat de beste modellen wel iets duurder kunnen zijn om aan te schaffen. Daarnaast kunnen ze in het begin wat moeilijk te gebruiken zijn. Als je eenmaal aan het tekenen op een tekentablet gewend bent, zul je waarschijnlijk niet meer zonder willen.

 

De belangrijkste functies van een tekentablet

Of je nu een amateur of een professional bent, een tekentablet is een essentieel hulpmiddel om mee te kunnen tekenen en illustreren. Ze kunnen niet alleen gebruikt worden voor digitale illustratie of 3D modellering, maar zijn ook bijzonder handig bij het retoucheren van foto's. Dit komt doordat je er de meeste taken nauwkeuriger en in minder tijd mee kunt uitvoeren. Tekentablets zijn ook erg handig in de architectuur, industriële vormgeving en zelfs in het onderwijs. Bovendien gebruiken sommige banken en winkels een tekentablet om klanten een handtekening te kunnen laten zetten. Verder kun je een tekentablet erg goed gebruiken in combinatie met grafische apps. Denk hierbij aan Photoshop, Blender en Pixelmator.

 

Hoe werkt een tekentablet?

Een tekentablet werkt door het proces van tekenen na te bootsen op dezelfde manier als op papier. Als je met een speciale stylus pen aan het tekenen bent, wordt de informatie op de computer vastgelegd en wordt er een bijbehorend beeld gemaakt. De snelheid van reageren hangt af van het type tablet en het stuurprogramma. De goedkopere tablets zijn wat trager en de beste tablets zijn responsiever.

 

2 soorten tekentablets

Er zijn tegenwoordig twee soorten tekentablets, namelijk een tablet met of zonder ingebouwd scherm. De tablets met scherm hebben meer professionele kenmerken en worden vooral gebruikt voor grafische vormgeving, illustratie en 3D modellering. De tablets zonder scherm zijn veel goedkoper en hebben een breed scala van toepassingen, van het vervangen van de hoofdfunctie van de muis tot het retoucheren van foto's. Tekentablets zonder scherm kunnen ook voor professionele doeleinden gebruikt worden. 

Beste Tekentablet aanbiedingen van Maart 2023