Speekseltest Corona
Bijgewerkt: Maart 2023

Speekseltest Corona

Speekseltest Corona

Als je het vermoeden hebt dat je Corona hebt en liever geen staafje in je neus of keel steekt, dan is een speekseltest Corona een goed alternatief. Met een speekseltest wordt er geen monster uit je neus genomen, maar wordt er op Corona getest via speeksel uit je mond. Deze testen zijn tegenwoordig net zo betrouwbaar als de neustesten en zijn voor mensen die moeite hebben met het neusstaafje en voor kinderen een goed alternatief. Er zijn varianten waarbij je de speekseltest Corona moet opsturen, maar er bestaan ook zelftesten waarbij je de uitslag direct na het testen al ziet.

 

Wanneer een speekseltest Corona doen?

Een speekseltest Corona doe je, als je het vermoeden hebt dat je Corona of COVID-19 hebt opgelopen. De meest voorkomende symptomen van Corona zijn koorts, hoesten, vermoeidheid en minder smaak- en reukvermogen. Daarnaast kan je ook last hebben van keelpijn, hoofdpijn, diarree, huiduitslag en rode of geïrriteerde ogen. In ernstige gevallen treed er ook kortademigheid op of problemen met ademhalen. Ook kan het leiden tot verwarring, een aangetast spraak- of bewegingsvermogen en pijn op de borst. Bij milde symptomen is een speekseltest een goede eerste stap om te bepalen of je Corona hebt. Bij ernstige klachten kun je beter direct contact opnemen met een arts.

 

De speekseltest gebruiken

Iedere speekseltest Corona kan iets anders zijn, maar in het algemeen zijn dit de handelingen die je uitvoert om de test goed te volbrengen. Allereerst zorg je dat je voldoende speeksel achteruit je keel losmaakt, waarna je hiervan een monster neemt met het bijgeleverde hulpstuk. Dit kan een lepeltje zijn, een sponsje of je spuugt in een bakje of zakje. Een deel van het speeksel meng je met de bijgeleverde vloeistof, waarna je deze op de teststrip doet. Na enkele minuten wordt het resultaat zichtbaar. Bij twee streepjes is de speekseltest positief, bij een streepje negatief. 

 

Betrouwbaarheid

Hoewel de betrouwbaarheid van speekseltesten wel eens wordt betwijfeld, is aangetoond dat de speekseltesten betrouwbaar zijn, hoewel sommigen aangeven dat ze minder betrouwbaar zijn dan de neus- en keeltesten. Over het algemeen heeft de speekseltest een betrouwbaarheid van 98%. Geef je dus de voorkeur aan een speekseltest boven een neus- of keeltest, omdat je dit niet prettig vind of om andere redenen, dan kun je bij het doen van een speekseltest uitgaan van een behoorde betrouwbare de uitslag. Net als bij neus- en keeltesten is het een sneltest waarbij je binnen enkele minuten al de uitslag hebt. Ideaal dus als je snel wilt weten of je Corona hebt.

 

Speekseltest Corona kopen

Een speekseltest Corona kun je kopen bij een drogist of apotheek of online kopen. Let er altijd op dat de zelftest een CE keurmerk heeft. Online kun je de test kopen op verschillende plekken. Zo kun je bijvoorbeeld bij Bol.com terecht voor speekseltesten van verschillende merken en met verschillende werkwijzen. De prijzen variëren van 3,99 euro tot 6,95 euro per stuk. Sommige testen kun je ook in een pakket van 5 stuks kopen. Het voordeel van online kopen is dat je er je huis niet voor uit hoeft. Wel kan het zijn dat je enkele dagen moet wachten voordat de testen thuis ontvangt. 

Beste Speekseltest Corona aanbiedingen van Maart 2023