Schaatsen
Bijgewerkt: Mei 2023

Schaatsen

Schaatsen

Schaatsen voor iedereen

Wanneer het zo hard vriest dat de wateren bevriezen, vinden mensen het vaak ontzettend leuk om te schaatsen. Schaatsen is voor iedereen en een echte winterse manier van vermaak. Hoewel de wateren zelden nog goed genoeg bevriezen om te kunnen schaatsen, zijn er tegenwoordig steeds meer schaatsbanen te vinden. Hier kun je schaatsen huren, maar die zitten meestal niet zo lekker als eigen schaatsen. Bovendien worden ze door meerdere mensen gedragen en kun je tegen de pech aanlopen dat jouw maat er niet meer is. Bekijk direct de top 5 bestverkochte schaatsen voor beginners op natuurijs.

Hockeyschaatsen

Schaatsen die je kunt huren bij een schaatsbaan zijn vaak hockeyschaatsen. Hiermee wordt natuurlijk ijshockey bedoeld, niet veldhockey. De buitenkant van deze soort schaatsen is van harde kunststof. Ze zijn eigenlijk vergelijkbaar met skeelers. Er zijn verschillende varianten. Sommige maak je vast met veters, sommige met klittenband en weer andere met een plastic of kunststof strip die je vast kunt zetten. Vaak wordt ook een combinatie van deze sluitingen gebruikt. De ijzers onder ijshockeyschaatsen zitten recht onder de schaats en steken dus niet uit. 

 

Kunstschaatsen

Schaatsen voor kunstschaatsen zijn weer heel anders. Zo zijn de ijzers bijvoorbeeld al anders doordat ze zaagtanden aan de voorkant hebben. Ook sta je op deze schaatsen hoger, alsof je een soort plateauschoenen aanhebt. Deze schaatsen zijn bedoeld voor kunstschaatsen, wat heel simpel gezegd dansen op het ijs is, of sierlijk bewegen op het ijs. Kunstschaatsen kunnen ook een harde buitenkant hebben, net als ijshockeyschaatsen, maar ook een flexibelere leerachtige uitvoering. De meeste van dit soort schaatsen maak je dicht met veters. 

Noren schaatsen

Noren zij de klassieke schaatsen, waar de Elfstedentochten mee geschaatst werden. Waar ijshockey- of kunstschaatsen tot ruim over je enkel komen, zijn noren meer als lage schoenen ontworpen. De ijzers steken zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de schaats uit. De ijshockey- en kunstschaatsen verraden met hun naam al waar ze voor bedoeld zijn. Noren daarentegen vertellen niet direct aan hun naam waar ze goed voor zijn. Noren zijn schaatsen waarmee je lange afstanden kunt schaatsen en snelheid kunt maken. 

 

Waar te koop en voor wie zijn de schaatsen

IJshockey- en kunstschaatsen kun je vaak voor scherpe prijzen bij de Decathlon halen. In de meeste sportwinkels zul je, vooral tijdens de winter, wel schaatsen kunnen vinden. Noren worden niet verkocht bij de Decathlon, maar kun je zeker wel in sportwinkels vinden. Als je ruime keuze wil hebben, kun je het beste een sportwinkel bezoeken die of erg groot is of gericht is op wintersporten. De meeste schaatsen zijn zowel voor dames als heren en voor kinderen te vinden, hoewel kunstschaatsen voor mannen of noren voor kinderen een uitdaging kunnen zijn. 
 

Beste Schaatsen aanbiedingen van Mei 2023