Roeitrainer
Bijgewerkt: Juli 2024

Roeitrainer

Roeitrainer

De roeitrainer is een fitnessapparaat dat steeds populairder wordt. Geen verrassing, aangezien dit vrijwel het enige fitnesstoestel is waarmee je het volledige lichaam traint. Het toestel wordt een roeitrainer genoemd omdat je hierin dezelfde lichaamsoefeningen doet als wanneer je aan het roeien bent. De roeitrainer is een steeds vaker in de sportschool gezien apparaat, maar is ook verkrijgbaar voor individueel gebruik zolang je maar een ruimte hebt die groot genoeg is om dit grote apparaat in kwijt te kunnen.

 

De soorten weerstand

Een roeimachine werkt op basis van weerstand. De weerstand is hetgeen waartegen je traint, zodat je ook daadwerkelijk je spiermassa gebruikt om fitter en gezonder te worden. Bij roeitrainers zijn er vier belangrijke weerstanden, op basis van waarmee de weerstand wordt gebouwd. Dit zijn lucht, magneten, water en een hydraulisch systeem op basis van gas. De verschillende weerstanden werken op verschillende manieren. Zo trekt de magneet het vliegwiel aan en wordt lucht gebruikt om door het systeem heen gepompt te worden. Welke soort weerstand het beste bij jouw training past is afhankelijk van wat jij zelf het fijnst vindt werken. Mocht je bijvoorbeeld het gevoel van op het water zijn zo veel mogelijk na willen kunnen bootsen, dan is een roeimachine met waterweerstand de meest logische keuze.

 

Geschikt voor lange en zware sporters

De roeitrainer is geschikt voor iedere soort sporter, maar ook bij dit fitnesstoestel moet je rekening kunnen houden met de maximale belasting. De eerste belangrijke pijler hierin is het lichaamsgewicht. Omdat je je volledig uit moet kunnen rekken in het apparaat is het belangrijk dat de roeimachine lang genoeg is om in te kunnen sporten. Het voordeel is dat de meest standaard modellen geschikt zijn voor vrijwel iedere sporter. Pas wanneer je zelf boven de 1,90 meter bent, is het belangrijk te zoeken naar een extra grote versie.

 

Naast lichaamslengte is lichaamsgewicht belangrijk. De meeste roeitoestellen kunnen een gewicht aan van 120 kg, en houd dit gewicht dan ook aan. Mocht je zwaarder zijn dan het maximaal belastbaar gewicht, al is het maar een paar kilo, dan is het geen goed idee om de roeitrainer te gebruiken. Dit komt omdat het apparaat anders kan gaan piepen en beschadigen. Dit is niet alleen zonde van de roeitrainer, maar kan ook onprettig voor jezelf zijn tijdens het trainen.

 

De prijs en waar te koop

De prijs van de roeitrainer is afhankelijk van het merk. First Degree en WaterRower zijn grote namen in de fitnesswereld, de laatstgenoemde natuurlijk vooral op het gebied van toestellen met waterweerstand, en kunnen daardoor vaak wat duurder uitvallen dan bijvoorbeeld merken als Focus Fitness, Kettler en Sole. Voor een goede roeitrainer kun je ervan uitgaan dat je minimaal 300 kwijt bent en deze prijs kan oplopen tot 3000 euro. Fitnessapparaten zijn vooral te verkrijgen bij specialisten, waardoor je voor een goede roeimachine het beste rond kunt kijken in fitnesswinkels, sportwinkels en online aanbieders van fitnessproducten. Daarbij kan het handig zijn om je roeimachine online te bestellen, zodat de medewerkers je alvast kunnen helpen met het plaatsen van het fitnessapparaat op de juiste plek. Omdat een roeitrainer aardig zwaar kan zijn is het goed deze meteen op de juiste plek te hebben zodat je meteen met trainen kunt beginnen.

Beste Roeitrainer aanbiedingen van Juli 2024