Instant Pot
Bijgewerkt: Juli 2024

Instant Pot

Instant Pot

Iedereen weet wel hoe het is wanneer je thuiskomt van een lange werkdag en absoluut geen zin hebt om te koken. De meeste mensen kiezen ervoor om wat frietjes te bakken of snel een pizza in de oven te gooien. Dit is helaas niet een heel gezonde keuze en dus ook niet zo goed voor de gezondheid. Gelukkig bestaat er een andere oplossing van het snel bereiden van lekker en daarnaast gezond voedsel, namelijk de Instant Pot. Maar wat is de Instant Pot eigenlijk? Dat lees je in dit artikel. 

 

Wat is een Instant Pot precies?

De Instant Pot is een zeer multifunctionele pan die maar liefst 7 verschillende functies combineert. Hierdoor heb je niet meer de vele verschillende keukenapparaten nodig. Zo kun je de Instant Pot bijvoorbeeld gebruiken om yoghurt mee te maken, als slowcooker, als stoomoven, als rijstkoker, als braadpan, als snelkookpan en nog veel meer.

 

Ideaal voor de drukke mens

Verschillende Canadese techbedrijven merkten in 2009 dat mensen door hun steeds drukkere leven minder tijd besteedden aan het bereiden van gezonde maaltijden voor zichzelf of voor het gezin. Ze vonden dat daar verandering in moest komen. De Instant Pot is daarvan het resultaat. De Instant Pot is gemaakt om het koken te versnellen en daarnaast ook gelijk te vereenvoudigen. Hij is daarom perfect voor mensen die niet veel vrije tijd hebben om in de keuken door te brengen. Maar ook voor de echte thuiskok is de Instant Pot een nuttige aanvulling op de keuken. Dat komt doordat hij functioneert als zeven apparaten in één. 

 

Speciaal ontwerp van de instant pot

Het is cruciaal om voornamelijk de werking van het deksel goed te begrijpen voordat je een Instant Pot gebruikt. Het geheim van de Instant Pot is immers het deksel. Door zijn siliconen ringconstructie en stevige bevestiging aan de pan kunnen de temperatuur en de druk namelijk extra snel oplopen. Bovenop het deksel vind je een ventiel die kan worden ingesteld op "sealing" of "venting". Je recept zal altijd aangeven welke instelling je nodig hebt. De instelling "venting" laat nog steeds een beetje stoom ontsnappen. Er kan geen lucht ontsnappen als er voor de instelling "sealing" gekozen is. Met dit ventiel wordt de druk van de pan verhoogd, waardoor allerlei ingrediënten sneller gaar worden. De metalen pin naast het ventiel stijgt ook in deze configuratie. Dit geeft aan dat het deksel onder intense druk staat. Is er een drukdaling? Dan daalt de pin weer.

 

Het afvoeren van de druk

Er is altijd veel druk in de pan na het koken met het deksel op "sealing", waardoor de metalen pin omhoog steekt. Voordat je het deksel kunt verwijderen, moet je deze druk eerst verlagen. Er zijn twee manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de druk op natuurlijke wijze af laten nemen. In dit geval wacht je gewoon tot de pin op natuurlijke wijze weer naar beneden komt. Dit kan 10 minuten tot wel 45 minuten duren, afhankelijk van het recept. Je kunt ook kiezen voor een snelle drukverlaging. Bij deze methode beweeg je de klep snel van de stand "sealing" naar de stand "venting". Hier moet je uiterst voorzichtig zijn, want de stoom schiet er plotseling en snel uit. 

Beste Instant Pot aanbiedingen van Juli 2024